Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η ιστορία του Δήμου Καισαριανής
(Μέσα απ΄ τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου)
Συγγραφέας:   Νίκος Σάμιος


Η ιστορία του Δήμου Καισαριανής
"Το Δημοτικό Συμβούλιον του Δήμου Καισαριανής συνελθόν εις έκτακτον συνεδρίασιν κατόπιν προσκλήσεως του κ. Προέδρου αυτού, επί τω θλιβερώ αγγέλματι του θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου, μεγάλου ανδρός και επιφανεστέρου των πολιτικών ανδρών της νεωτέρας Ελλάδος, λαβόν δε υπ΄ όψιν τας απαραμίλλους εθνικάς προς την πατρίδα υπηρεσίας του, ψηφίζει όπως: α. Εκφρασθώσι τα συλλυπητήρια του Δήμου εις την οικογένειαν του μεταστάντος. β. Υψωθή μεσίστιος η σημαία του Δημαρχιακού Καταστήματος μέχρι της ημέρας του ενταφιασμού του εις την γενέτειραν αυτού γην. γ. Αντιπροσωπευθή ο Δήμος δι΄ επιτροπής κατά την εκ Βρινδησίου μετακομιδήν της σορού. Κατατεθή στέφανος επί της σορού. δ. Μετονομασθή η λεωφόρος Καισαριανής εις λεωφόρον Ελευθερίου Βενιζέλου, ως επίσης και η πλατεία Αναγεννήσεως εις πλατείαν Ελευθερίου Βενιζέλου. ε. Στηθή ανδριάς εν τη ούτω μετονομαζομένη πλατεία. ... ζ. Εις ένδειξιν πένθους οι κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι φορούν πένθιμον περιβραχιόνιον". (19 Μαρτίου 1936)

(απόσπασμα από το βιβλίο)

"Η ιστορία του Δήμου Καισαριανής (μέσα απ΄ τα πρακτικά των Δημοτικών Συμβουλίων)" αποτελεί τον καρπό της επίπονης προσπάθειας του Νίκου Σάμιου, να συγκεντρώσει, να καταγράψει και να επεξεργαστεί τα επίσημα κείμενα και τις αποφάσεις του Δήμου Καισαριανής, από τη σύστασή του έως σήμερα.

Σε ένα βιβλίο-ντοκουμέντο για την πολύπαθη Καισαριανή που στέγασε τις ελπίδες χιλιάδων προσφύγων και ανέθρεψε γενιές αγωνιστών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, ο επί σειρά ετών Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Σάμιος, παραθέτει τα κυριότερα σημεία από τις συζητήσεις, τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων που σφράγισαν την ιστορία της πόλης. Στον Α΄ τόμο που κυκλοφορεί, καλύπτεται η περίοδος από το 1934 έως το 1951. Πρόκειται, ίσως, για την πιο βασανισμένη φάση στη ζωή πολλών Καισαριανιωτών: οι ακανθώδεις δυσκολίες που ακολούθησαν τη σύσταση του Δήμου, η επέκταση της πόλης και τα πρώτα δημόσια έργα, η μεταξική δικτατορία, ο πόλεμος, η κατοχή, οι θυσίες του Σκοπευτηρίου, η δράση του παρακράτους, ο Εμφύλιος, οι πολιτικές διώξεις των πρώτων μετεμφυλιακών χρόνων σημαδεύουν την ιστορία της Καισαριανής στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Σπάνιες, δε, φωτογραφίες συμπληρώνουν το έργο του Νίκου Σάμιου που αποτελεί ένα από τα λιγοστά δείγματα καταγραφής της ιστορίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ελληνική βιβλιογραφία.
"Η ιστορία του Δήμου Καισαριανής (μέσα απ΄ τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου)" του Νίκου Σάμιου, αποτελεί μοναδική παρακαταθήκη για τον ιστορικό του μέλλοντος και τις επερχόμενες γενιές των Καισαριανιωτών.

24χ17 εκ., 161 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 1
Ταξινόμιση DDC: 320.830 9 (Δήμοι - Ιστορία)
ISBN: 978-960-8472-01-3
ISBN (10ψήφιο): 960-8472-01-6
Βάρος: 0.349 κιλά
Εκδότης: Εντός
Έτος Κυκλοφορίας: 1995
Γράψε τη δική σου κριτική
28.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

24.92
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.