Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αρχαία ελληνική ιστορική σκέψη

Αρχαία ελληνική ιστορική σκέψη
Προξενεί εντύπωση τόσο η μέθοδος που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας για τη μελέτη των αρχαίων πηγών, όσο και ο τρόπος προσφοράς του υλικού που παρέχουν οι νεώτερες μελέτες για το ίδιο θέμα. Όλοι οι εκπρόσωποι της αρχαίας ιστοριογραφίας γίνονται αντικείμενο μιας ιδιόμορφης ανάλυσης, που οδηγεί τον αναγνώστη στην επιθυμία να μάθει περισσότερα για το περιεχόμενο των έργων τους, να κατανοήσει την κοσμοαντίληψη και τις βασικές ιδέες τους.
Παρά τον σχετικά μικρό όγκο του δακτυλόγραφου (300 σελ.), o συγγραφέας, εκτός από τις πηγές, μελέτησε τις αντιλήψεις των εκπροσώπων της σύγχρονης ιστοριογραφίας και κατέληξε σε ορισμένα συμπεράσματα που στηρίζονται στην έρευνα των βασικών προβλημάτων, όπως η σημασία ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, ο θεσμός της δουλοκτησίας, η ίδρυση του κράτους κ.ά. Εδώ βοήθησαν το συγγραφέα και οι προηγούμενες εργασίες του. Όλα τα κεφάλαια συνοψίζουν με κριτικό πνεύμα τις επιτεύξεις πολλών γενεών της αρχαίας ιστοριογραφίας που συνδέονται με την προηγούμενη γραπτή παράδοση. Γι΄ αυτό οι ερευνητές του θέματος αυτού θα επανέρχονται συχνά στη μεγάλη αυτή κληρονομιά.
Η εργασία "Αρχαία ελληνική ιστορική σκέψη" είναι εξοπλισμένη με αρκετές επιστημονικές σημειώσεις και παραπομπές, που οδηγούν τον αναγνώστη στην αντίστοιχη θεματική τού κάθε προβλήματος.

(Από την εισήγηση του Καθηγητή και Δρα Φιλοσοφίας Αλεξέι Λίτμαν στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Ασιανολογίας της Ακαδημίας Επιστημών, Μόσχα, για την έκδοση του βιβλίου. Μάρτης 1986)

"...Η ιστορική αλήθεια αρχίζει να προβάλλει μέσα από τα συγγράμματα των λογογράφων, που επιχείρησαν να θεωρήσουν το μυθογραφικό υλικό των προκατόχων τους, να παρουσιάσουν τους θρύλους σαν αληθινά γεγονότα... Οι περισσότεροι ιστορικοί της αρχαιότητας αναγνώριζαν τον κυρίαρχο ρόλο της Τύχης στα πεπρωμένα, όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά και των θεών..."

(απόσπασμα από το βιβλίο)

Ο Δημήτρης Τσιμπουκίδης (ομότιμος Καθηγητής, Διδάκτωρ Ιστορίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών) συνεργάστηκε ακόμη μία φορά με τις εκδόσεις "ΕΝΤΟΣ" για να παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό την "Αρχαία ελληνική ιστορική σκέψη". Είναι μια μονογραφία που συνεισφέρει στην κατανόηση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και στη συμβολή του ώστε να γνωρίσουμε και τον αρχαίο ανατολικό κόσμο.
Το βιβλίο χωρίζεται σε 6 κεφάλαια: α) Λογογραφική θεώρηση - 6ος αι. π.Χ. (Εκαταίος Μιλήσιος - "Γενεαλογίες", Ακουσίλαος κ.ά.). β) Ηροδότειος θεμελίωση της Ιστορίας (Ηρόδοτος, πρώτος μεγάλος εκπρόσωπος της ιστορικής σκέψης - "Ιστορίες"). γ) Ιστορική και ορθολογιστική σκέψη του Θουκυδίδη ("Ιστορία" - το καλύτερο επίτευγμα της αρχαίας ιστοριογραφίας, δημηγορίες). δ) Ιστοριογραφία του 4ου-3ου αι. π.Χ. (Ξενοφών - πολυγραφότατος, μεταίχμιο μιας νέας ιστορικής εποχής, ανώνυμος συγγραφέας της Οξυρύγχου - "Ελληνικά", Έφορος Θεόπομπος, Ισοκράτης, Αριστοτέλης). ε) Ιστοριογραφία του 2ου-1ου αι. π.Χ. (Πολύβιος - "Γενική Ιστορία", Στράβων - "Κύκνειο άσμα" του ελληνιστικού κόσμου, Πλούταρχος - ο ηθικολόγος και βιογράφος, Διόδωρος - "Ιστορική Βιβλιοθήκη". στ) Ιστοριογραφία του 1ου-2ου αι. μ.Χ. (Αππιανός - "Ρωμαϊκά", Αρριανός Φλάβιος, Παυσανίας - "Ελλάδος Περιήγησις" κ.ά.). Τελειώνοντας με μια πλούσια Βιβλιογραφία και Κριτικογραφία, η μονογραφία του Δ.Ι. Τσιμπουκίδη προτείνεται σε όσους θα ήθελαν να γνωρίσουν και να παρακολουθήσουν την ιστορική σκέψη μέσα από τη σειρά "Ιστορία".


Σημείωση: Επανέκδοση: "Τέσσερα Έψιλον", c1993.

21χ14 εκ., 259 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ιστορία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 884 (Ιστοριογραφία, Ελληνική), 900.01 (Ιστορία - Θεωρία)
ISBN: 978-960-8472-52-5
ISBN (10ψήφιο): 960-8472-52-0
Βάρος: 0.395 κιλά
Εκδότης: Εντός
Έτος Κυκλοφορίας: 1999
Γράψε τη δική σου κριτική
15.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.35
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Τσιμπουκίδης, Δημήτρης Ι.
Ο Δημήτρης Τσιμπουκίδης γεννήθηκε το 1921. Σπούδασε ιστορία και φιλολογία. Πήρεν τον τίτλο του διδάκτορα φιλοσοφίας στην ιστορία (Ph. D. 1967) στο Ινστιτούτο Ασιανολογίας της Ακαδημίας Επιστημών (Μόσχα). Από το 1970 ως το 1976 υφηγητής ιστορίας στο ίδιο Ινστιτούτο. Μετά τη δεύτερη επιστημονική διατριβή του με θέμα "Ελλάδα και Ανατολή" ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ επικρατείας (Doctorat d΄etat) στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ακαδημίας Επιστημών (1977). Από το 1977 ως το 1987 Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Διδάκτωρ Ιστορίας. Έχει πάρει μέρος σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Στη Διεθνή Συνδιάσκεψη της ΟΥΝΕΣΚΟ "Για την κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη της Κεντρικής Ασίας" (Οκτώβρης1972) εισηγήθηκε με θέμα "Η σύνθεση του Ελληνικού και Ανατολικού πολιτισμού". Στο 29ο Διεθνές Συνέδριο Ασιανολόγων (Παρίσι, Ιούλης 1973) μίλησε με θέμα "Οράματα και πραγματικότητες του Ελληνοβακτριανού κράτους". Έκανε επίσης επιστημονικές εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε διεθνή φόρουμ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της ΟΥΝΕΣΚΟ για τη μελέτη των πολιτισμών της Κεντρικής Ασίας, καθώς και στο Ιράν, Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν και άλλες χώρες της Ανατολής. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, στα αγγλικά και στα αραβικά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.