Το πρώτο προμήνυμα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το πρώτο προμήνυμα

Κωμωδία σε μία πράξη

August Strindberg

Γερμανική τραπεζαρία· μακρύ τραπέζι στη μέση· δεξιά, μεγάλος μπουφές, θερμάστρα κ.λπ. Από την ανοιχτή πόρτα του βάθους φαίνονται πλαγιές αμπελοφυτεμένες, ένα καμπαναριό κ.λπ. Αριστερά, πόρτα με κουρτίνα· κοντά στον μπουφέ, επάνω σε μια καρέκλα, μια βαλίτσα ταξιδιού.
ΣΚΗΝΗ ΠΡΩΤΗ
Η κυρία γράφει· στο τραπέζι επάνω είναι αφημένο ένα μπουκέτο κι ένα ζευγάρι γάντια. Ο κύριος μπαίνει.
ΚΥΡΙΟΣ: Καλημέρα, αν και κοντεύει μεσημέρι. Κοιμήθηκες καλά;
ΚΥΡΙΑ: Θαυμάσια! Ύστερα μάλιστα από όλη εκείνη την ιστορία!
ΚΥΡΙΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι μπορούσαμε να φεύγαμε λιγάκι νωρίτερα χτες το βράδυ...
ΚΥΡΙΑ: Θυμάμαι πως το ίδιο είπες και τη νύχτα πάρα πολλές φορές...
ΚΥΡΙΟΣ, σκαλίζοντας το μπουκέτο: Μπα, το θυμάσαι, αλήθεια;
ΚΥΡΙΑ: Θυμάμαι ακόμα ότι δε σου άρεσε που τραγούδησα τόσα πολλά κομμάτια... Μην μου χαλάς σε παρακαλώ τα λουλούδια μου.
ΚΥΡΙΟΣ: Μήπως ήταν προηγουμένως του κυρίου λοχαγού;
ΚΥΡΙΑ: Μάλιστα, όπως ήταν του περιβολάρη προτού γίνουν του ανθοπώλη. Τώρα όμως είναι δικά μου.
ΚΥΡΙΟΣ, πετάει το μπουκέτο: Ωραία συνήθεια σ` αυτόν εδώ τον τόπο να στέλνουν λουλούδια στις γυναίκες των άλλων!
ΚΥΡΙΑ: Μα μπορούσατε επιτέλους να πάτε σπίτι να κοιμηθείτε λίγο νωρίτερα, έτσι νομίζω.
ΚΥΡΙΟΣ: Είμαι εντελώς βέβαιος ότι κι ο κύριος λοχαγός θα είχε την ίδιαν επιθυμίαν. Επειδή όμως δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς παρά ή να μείνω και να είμαι γελοίος ή να πάω σπίτι μόνος και να είμαι γελοίος, γι` αυτό έμεινα...
ΚΥΡΙΑ: Και ήσουν κωμικός!
ΚΥΡΙΟΣ: Μπορείς να μου εξηγήσεις πως ανέχεσαι να είσαι η γυναίκα ενός κωμικού άντρα; Εγώ δε θα ήθελα να ήμουν άντρας μιας γελοίας γυναίκας! [...]

Μαρία Πορτολομαίου - Λάζου (Υπεύθυνος Υποσειράς)

Η Μαρία Πορτολομαίου γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1946 στην Τιθορέα Λοκρίδας. Συγγραφέας, μεταφράστρια, ηθοποιός και σκηνοθέτης, σύζυγος του Βαγγέλη Λάζου των εκδόσεων "Δωδώνη" (Αθήνα - Γιάννενα). Έργα της: "Μια ζωή Μαρία", ποίηση, "Η διάρρηξη", διηγήματα, "Μακρυγιάννη, οράματα;", σύνθεση κειμένων για το θέατρο, "Ρωμαίος, Ιουλιέτα και μετά τι;", θεατρικό, "Τα δυο αδέρφια μου... κι εγώ", λογοτεχνία για παιδιά, "Επειδή... κουράστηκαν", λογοτεχνία για παιδιά. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά θεατρικά των Ζενέ, Καμύ, Ιονέσκο, Ζιρωντίν, Σαλακρού, κ.ά., και έχει την ευθύνη της θεατρικής σειράς των εκδόσεων "Δωδώνη".

August Strindberg

August Strindberg (Συγγραφέας)

(Στοκχόλμη, 1849-1912) Πολυγραφότατος Σουηδός συγγραφέας και δραματουργός, πατέρας -κατά τον Ο΄ Νήλ- του σύγχρονου θεάτρου. Δύσκολη παιδική ηλικία, παράφορη φύση και ασταθής, οργισμένος ατομικισμός, βίαιος ενίοτε μισογυνισμός και διαρκής αναζήτηση του απόλυτου χαρακτηρίζουν τον Στρίντμπεργκ αλλά και τα πρόσωπα των έργων του, κατά το μάλλον ή ήττον αυτοβιογραφικών ("Ο γιός της δούλας"). Η σκέψη του, επηρεασμένη από τον Kierkegaard, τον Nietzsche, τον Rousseau και τον Fourier, τον οδηγεί εκείθεν του ρομαντισμού, στον αθεϊσμό και τον μυστικισμό. Δεινός ερμηνευτής της συμπεριφοράς των ανθρώπων και των μυστηρίων του υποσυνείδητου, περνάει με θαυμαστή ευχέρεια από τον πιό σκληρό νατουραλισμό στόν πλέον αέρινο συμβολισμό. Καταγγέλλει τον θρίαμβο της βίας στις διαπροσωπικές σχέσεις και την αδυναμία επικοινωνίας του ενός με τον άλλο, όσο και του ενός με τους πολλούς, έχοντας ο ίδιος φτάσει στα πρόθυρα της τρέλας ύστερα από τις οδυνηρές αποτυχίες των τριών γάμων του. Ο αριθμός τρία σηματοδοτεί και το έργο του, που διαιρείται σε ισάριθμες περιόδους. Η νατουραλιστική περίοδος σημαδεύεται με επιρροές από τόν Valles και τον Zola και περιλαμβάνει έργα όπως: "Το κόκκινο δωμάτιο" (μυθιστόρημα που θα προκαλέσει κοινωνικό σκάνδαλο), τα τρία θεατρικά "Ο πατέρας" (πιθανώς, νατουραλιστική παραλλαγή του κλασικού μύθου του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας), "Δεσποινίς Τζούλια" και "Οι δανειστές", οι σουηδικές ιστορικές τραγωδίες "Ο κύρ Ούλοφ", "Γουσταύος Βάσα" και "Γουσταύος Αδόλφος" και, τέλος, το δράμα "Ο χορός του θανάτου". Ακολουθεί η περίοδος του μυστικισμού, ενός γαληνεμένου μυστικισμού, εμπνευσμένου από τον θεόσοφο Swedenborg ("Ονειρόδραμα"). Η τρίτη περίοδος φωτίζεται από ένα διαυγές ουμανιστικό φως χάρη στο Intima Teatern (1907), ένα μικρό θέατρο το οποίο ο ίδιος ο Στρίντμπεργκ δημιουργεί και διευθύνει για να παρουσιάσει εκεί την "Καταιγίδα", τον "Πελεκάνο", τη "Σονάτα των φαντασμάτων", έργα δωματίου διαποτισμένα με σκληρότητα και απόγνωση.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ι. Ε. Χρυσάφη (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
64
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.065 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση