Στη μεθόριο του Εμφυλίου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Στη μεθόριο του Εμφυλίου

Η united Nations Special Committee on the Balkans στο μέτωπο του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου

Γεώργιος Στ. Παλαιόπουλος

14.93€ -27% 10.90€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789604585199

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2015

  • Εκδότης

    Επίκεντρο

Στην μελέτη αυτή ο συγγραφέας καταγράφει μια παραμελημένη πτυχή της εμπλοκής του διεθνούς παράγοντα στον ελληνικό Εμφύλιο, αναλύοντας τις πτυχές της εμφύλιας διαμάχης που αναδεικνύονται από την παρουσία της επιτροπής που συνέστησε ο ΟΗΕ στη βόρειο Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1947, προκειμένου να συνεχίσει το έργο της Commission of Investigation Concerning Greek Frontier Incidents.

Μέσα από την παρακολούθηση των έργων και ημερών της Ειδικής Βαλκανικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών (UNSCOB) αναδεικνύονται αμέσως οι δύο σημαντικότερες διαστάσεις του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου: η «στενή» ελληνική και ταυτόχρονα βαλκανική, καθώς και η ένταξη της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής στο διεθνές πολιτικοστρατιωτικό πλαίσιο που σηματοδοτήθηκε από τις απαρχές του Ψυχρού Πολέμου.

Η μελέτη αναλύει θέματα που αναδεικνύουν τη συμπλοκή και αλληλεξάρτηση του ελληνικού ζητήματος από τον διεθνή παράγοντα: η βοήθεια που πρόσφεραν οι όμορες χώρες στον ΔΣΕ, οι αντιδράσεις και οι καταγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης, η συμπερίληψη των εργασιών της Επιτροπής στην προπαγάνδα των αντίπαλων στρατοπέδων του Εμφυλίου, η ενασχόληση με επιμέρους καυτές θεματικές όπως ήταν το παιδομάζωμα και η απορρέουσα ευαισθητοποίηση της ελληνικής και διεθνούς κοινής γνώμης, η ανάδυση του Μακεδονικού Ζητήματος, είναι κάποια από αυτά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο Στράτος Δορδανάς: «Στην πραγματικότητα, η Επιτροπή ενσαρκώνει μια ατελέσφορη προσπάθεια παρέμβασης στα ελληνικά πράγματα, αφενός γιατί η εμπλοκή στον Εμφύλιο περιλάμβανε πολύ περισσότερους παίκτες στη βαλκανική σκακιέρα και αφετέρου γιατί η ίδια η σύγκρουση συνιστούσε το πρώτο θερμό επεισόδιο του αναδυόμενου πολυπρισματικού Ψυχρού Πολέμου.»

Ο Γεώργιος Στ. Παλαιόπουλος είναι ιστορικός. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΠΔΜ) στις Γλώσσες και τον Πολιτισμό των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με ειδίκευση στις Κοινωνικές, Πολιτισμικές και Πολιτικές Δομές στη ΝΑ Ευρώπη, είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής (ΑΠΘ), του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΑΠΘ), του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών (ΑΠΘ-ΠΔΜ), και της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Φλώρινας. Ερευνητικά και συγγραφικά ασχολείται με θέματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που σχετίζονται με την Κατοχή, την Αντίσταση και τον ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο. Έχει παρουσιάσει ανέκδοτες ερευνητικές εισηγήσεις-ανακοινώσεις σε Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια Ιστορίας.

Γεώργιος Στ. Παλαιόπουλος

Γεώργιος Στ. Παλαιόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Στ. Παλαιόπουλος είναι ιστορικός ερευνητής. Απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Φλώρινας, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ και του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών ΠΔΜ, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών ΠΔΜ με ειδίκευση στις Κοινωνικές, Πολιτισμικές και Πολιτικές Δομές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται σε θέματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, με επίκεντρο την Κατοχή, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο και τη σχέση τους με επιμέρους θέματα όπως το Μακεδονικό Ζήτημα και το Παιδομάζωμα. Συμμετοχή με εισήγηση: Διεθνές Συνέδριο, "Η Δυτική Μακεδονία: Από την ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος έως σήμερα", 8-11 Νοεμβρίου 2012, Φλώρινα, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
224
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση