Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Στη μεθόριο του εμφυλίου
(Η United Nations Special Committee on the Balkans στο μέτωπο του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου)

Στη μεθόριο του εμφυλίου
Το βιβλίο έχει στόχο την καταγραφή πτυχών της εμφύλιας διαμάχης που αναδεικνύονται από την παρουσία της επιτροπής που συνέστησε ο ΟΗΕ στη βόρειο Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1947, προκειμένου να συνεχίσει το έργο της Commission of Investigation Concerning Greek Frontier Incidents. Οι διπλωματικές καταγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης στον ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στη βορειοελλαδική μεθόριο εξαιτίας της αρωγής των κυβερνήσεων των Λαϊκών Δημοκρατιών της Γιουγκοσλαβίας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας προς τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος ήταν η αιτία της ενεργοποίησης του Οργανισμού. Έτσι η συγκρότηση, η αποστολή, η εγκατάσταση, η ανάπτυξη και η δραστηριοποίηση της United Nations Special Committee on the Balkans (UNSCOB) στο μέτωπο της εμφύλιας διαμάχης αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της παρούσας μελέτης. Εξαιρετικό ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, παρουσιάζουν οι καταθέσεις μαρτύρων ενώπιον των μελών των κλιμακίων Παρατηρητών που απέστειλε η Βαλκανική Επιτροπή στη Μεθόριο του Εμφυλίου, σχετικά με τον τρόπο προώθησης των αποστολών ενίσχυσης, την περίθαλψη των τραυματιών μαχητών του ΔΣΕ στις όμορες Λαϊκές Δημοκρατίες καθώς και την παροχή ασύλου. Η βασική πηγή που διερευνήθηκε είναι ανέκδοτο υλικό που εντοπίστηκε και μελετήθηκε στο Ιστορικό Αρχείο του ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών. Επιπλέον τη δική του συνεισφορά παρείχε ο Τύπος της περιόδου, νόμιμος και παράνομος, καθώς και η βιβλιογραφία.

Σημείωση: Πρόλογος: Στράτος Ν. Δορδανάς.

224 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 938.77 (Ελλάς - Ιστορία - Εμφύλιος πόλεμος, 1944-1949)
ISBN: 978-960-458-519-9
ISBN (10ψήφιο): 960-458-519-3
Βάρος: 0.4 κιλά
Εκδότης: Επίκεντρο
Έτος Κυκλοφορίας: 2015
Γράψε τη δική σου κριτική
15.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.35
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Παλαιόπουλος, Γεώργιος Στ.
Ο Γεώργιος Στ. Παλαιόπουλος είναι ιστορικός ερευνητής. Απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Φλώρινας, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ και του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών ΠΔΜ, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών ΠΔΜ με ειδίκευση στις Κοινωνικές, Πολιτισμικές και Πολιτικές Δομές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται σε θέματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, με επίκεντρο την Κατοχή, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο και τη σχέση τους με επιμέρους θέματα όπως το Μακεδονικό Ζήτημα και το Παιδομάζωμα. Συμμετοχή με εισήγηση: Διεθνές Συνέδριο, "Η Δυτική Μακεδονία: Από την ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος έως σήμερα", 8-11 Νοεμβρίου 2012, Φλώρινα, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.