Ήταν κάποτε μια επανάσταση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ήταν κάποτε μια επανάσταση

Κείμενα για έναν καλύτερο κόσμο

Συλλογικό έργο

Ήταν επαναστάτες. Έζησαν για την μεγάλη ώρα της εξέγερσης και πέθαναν γι’ αυτήν ή πέρασαν τη ζωή τους στα μπουντρούμια. Ήταν επικίνδυνοι. Είχαν ένα όνειρο. Έναν καλύτερο κόσμο.  Τους είπαν εγκληματίες, τους χαρακτήρισαν ληστές και τρομοκράτες. Με κάθε τρόπο τους καταδίωξαν, τους φυλάκισαν, τους εκτέλεσαν. Από την «άλλη μεριά» προσπάθησαν να τους παρουσιάσουν αφελείς, ρομαντικούς, ουτοπιστές, μικροαστικά κατάλοιπα και άρα εμπόδιο για το σωστό δρόμο προς την επανάσταση. Αυτοί οι άγιοι της επανάστασης δεν είχαν κανέναν μαζί τους. Εκτός από τα πλήθη των κατατρεγμένων που πίστεψαν μαζί τους πως υπάρχει καλύτερος κόσμος.

Υπήρχε κομουνισμός πριν από τον Μαρξ; Το πραγματικό ερώτημα είναι αν υπήρξε μετά. Γιατί πριν από αυτόν υπήρξαν άνθρωποι που αγωνίστηκαν για την επανάσταση, για την ισότητα, για τη δικαιοσύνη, για την ανθρώπινη ευτυχία. Αν κομουνισμός σημαίνει ένα δικαιότερο κόσμο, ένα κόσμο ισότητας και κοινοκτημοσύνης που υπάρχει μόνο για το κοινό καλό, τότε αυτοί οι άνθρωποι ήταν οι πρώτοι πραγματικοί κομουνιστές των νεότερων χρόνων. Με όλο το πάθος και την αγνότητα και το όραμα για ένα καλύτερο κόσμο. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους μιλάει το βιβλίο «Ήταν κάποτε μια επανάσταση». Για ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για έναν καλύτερο κόσμο.

Για πρώτη φορά στα ελληνικά τα κείμενα των επαναστατών του 19ου αιώνα, αφιερωμένα σε όλους εκείνους που τότε και τώρα αγωνίζονται για δικαιοσύνη, ισότητα, αδελφότητα. Για την Επανάσταση. Για έναν καλύτερο κόσμο

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γρηγόρης Παπαδογιάννης

Γρηγόρης Παπαδογιάννης (Μεταφραστής)

Ο Γρηγόρης Παπαδογιάννης γεννήθηκε στα Χανιά το 1961 και έχει ζήσει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Πήρε πτυχίο νομικής, δημοσιογραφίας και σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου. Το 1986 έγραψε και σχεδίασε το κόμικ άλμπουμ "Στον Ύψιστο, ενταύθα". Το 1989 σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους ταινία "Ο άνθρωπος στις ράγες" και την ίδια χρονιά ήταν βοηθός του Γιάννη Σμαραγδή στην τηλεοπτική σειρά "Σιγά, η πατρίδα κοιμάται". Το 1992 έγραψε το θεατρικό έργο "Οι καταστάσεις" που πήρε το πρώτο κρατικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα και ανέβηκε στη Θεατρική Σκηνή. Στη συνέχεια μετέφρασε Ντέιβιντ Μάμετ και Τένεσι Ουίλιαμς για το θέατρο αλλά και βιβλία των Φόκνερ, Φιτζέραλντ, Λόντον. Πήρε άλλα δύο κρατικά βραβεία θεάτρου το 1995 και το 1998. Το 1999 έγραψε τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας "Υπόθεση Φιλάδελφος". Συνεργάστηκε ως επιμελητής ύλης στα περιοδικά Status και ΒΗΜΑgazino και ως αρθρογράφος στην Αθλητική Ηχώ. Γράφει τη στήλη του σινεμά στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ηριδανός.

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
146
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.2 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση