Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών
(Η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας)

Σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών
Στον τόμο αυτό εξετάζονται το ζήτημα της μη θέσπισης συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια και τα σχετικά προβλήματα που προκύπτουν, υπό το φως της καταδικαστικής για τη χώρα μας απόφασης του Τμήματος Ευρείας Σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην υπόθεση Βαλλιανάτος κ.ά. κατά Ελλάδας. Ενώ o θεσμός του συμφώνου συμβίωσης ιδρύθηκε παγκοσμίως για να ρυθμίσει το κοινωνικό πρόβλημα των άγαμων ομόφυλων ζευγαριών που αποτελούν μια κοινωνική πραγματικότητα που είχε ανάγκη προστασίας, εφαρμόσθηκε μόνο για τα ετερόφυλα ζεύγη και άφησε ακάλυπτα τα ομόφυλα, αυτά δηλαδή για τα οποία, ουσιαστικά, δημιουργήθηκε.
Οι συμβολές του τόμου εξαντλούν το θέμα του συμφώνου και εκτείνονται στην επίκαιρη προβληματική των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της σχετικής επικαιροποίησης του ελληνικού οικογενειακού δικαίου.
Η Πρόεδρος του ΙΜΔΑ Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου επισημαίνει ότι στο θέμα της ρύθμισης της συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών δεν χωρεί άλλη αναβολή, ενόψει μάλιστα της νέας μαζικής προσφυγής 160 ζευγαριών ενώπιον του ΕΔΔΑ.
Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος καταθέτει τη δική του προσωπική εμπειρία από την υπόθεση και αποδομεί τα συντηρητικά στερεότυπα που κυριαρχούν στο δημόσιο αλλά και τον επίσημο λόγο της πολιτείας. Ο Επ. Καθηγητής Σπυρίδων-Ηρακλής Ακτύπης αναλύει διεξοδικά την αναγνώριση του συμφώνου συμβίωσης υπό το πρίσμα της απαγόρευσης των διακρίσεων στην πλούσια νομολογία του ΕΔΔΑ. Η δικηγόρος Μαρία-Ανδριανή Κωστοπούλου αναζητά, με αφορμή την ιστορική απόφαση Βαλλιανάτος κ.ά. κατά Ελλάδας και τη διαρκή προσαρμογή της ΕΣΔΑ στις σύγχρονες αντιλήψεις για τη συμβίωση και την οικογένεια, τα όρια της ευρωπαϊκής συναίνεσης και το περιθώριο εκτίμησης των κρατών-μελών. Η Καθηγήτρια Κατερίνα Φουντεδάκη καταθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη συνολική και συνεκτική ρύθμιση των ζητημάτων της συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών στην ελληνική έννομη τάξη. Ο διδάκτωρ Νομικής Γιώργος Καραβοκύρης ανατρέχει στη φιλοσοφία του δικαίου και φωτίζει τις ηθικοπολιτικές προκατανοήσεις που κρύβονται πίσω από τις γραμμές της απόφασης του Ευρωπαίου Δικαστή. Τέλος, ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Μιχάλης Σταθόπουλος δίνει τον δικαιοπολιτικό τόνο της προσαρμογής και της εξέλιξης του δικαίου, στον οποίο πρέπει να κινείται ο νομοθέτης όταν καλείται να ρυθμίσει ζητήματα του προσωπικού μας βίου που δοκιμάζουν τις ηθικές και κοινωνικές μας αντιστάσεις.

Ο τόμος αποτελεί τον 84ο των εκδόσεων του Ιδρύματός μας για θέματα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

23χ16 εκ., 212 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 341.481 (Ανθρώπινα δικαιώματα)
ISBN: 978-960-565-097-1
ISBN (10ψήφιο): 960-565-097-5
Βάρος: 0.408 κιλά
Εκδότης: Andy΄s Publishers
Έτος Κυκλοφορίας: 2015
Γράψε τη δική σου κριτική
15.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.25
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Βαλλιανάτος, Γρηγόρης
Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος γεννήθηκε το 1956 στην Πλάκα της Αθήνας. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα, στο Παρίσι, στη Βοστώνη και στο Λονδίνο. Τραγουδούσε και χόρευε από μικρός, από το σπίτι του μέχρι τις χορωδίες που ακολούθησαν. Ασχολήθηκε με πείσμα, επίσης, με την ενόργανη γυμναστική και τον αθλητισμό. Είναι σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσιογράφος, με ειδικότητα στα ΜΜΕ, στα οποία δουλεύει από το 1985. Αγάπησε την κοινωνία των πολιτών και ασχολείται με πρωτοβουλίες που έχουν ως θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία. Κατά καιρούς διατυπώνει προτάσεις για τη διασκέδαση.

Η Κατερίνα Φουντεδάκη είναι επίκουρη καθηγήτρια του αστικού δικαίου στο ΑΠΘ, έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό μελετών στα θέματα της ιατρικής ευθύνης και του ιατρικού δικαίου και υπήρξε μέλος της ομάδας εργασίας που συνέταξε το σχέδιο νόμου για το ν. 3089/2002, το βασικό νομοθέτημα για την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.