Ποίηση Κυπρίων Γυναικών 1878-2008
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ποίηση Κυπρίων Γυναικών 1878-2008

Εκατό τριάντα χρόνια ποιητικής δημιουργίας

20.00€ -10% 18.00€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789604267903

  • Κατηγορίες:

    Ποίηση , Μυθιστόρημα

  • Έτος κυκλοφορίας

    2014

  • Εκδότης

    Ιωλκός

Το βιβλίο αποτελεί τομή στα λογοτεχνικά δρώμενα της Κύπρου, διότι προσφέρει στον αναγνώστη ένα πανόραμα γυναικείου ποιητικού λόγου, που αρδεύεται από τη γυναικεία δημιουργικότητα τριών αιώνων.
Η παρούσα ανθολογία αποτελεί συνειδητή προσπάθεια προβολής της γυναικείας λογοτεχνικής δημιουργίας κι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους μελετητές της συγκριτικής λογοτεχνίας και των σπουδών του φύλου στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η συγκεκριμένη έκδοση είναι καρπός πολύχρονης ερευνητικής εργασίας. Η μεθοδολογία που υιοθετήθηκε δεν προβαίνει σε αξιολογικές κατατάξεις, αλλά εστιάζει το ενδιαφέρον της στον τρόπο με τον οποίο η κύπρια γυναίκα προσέλαβε και μετουσίωσε, μέσω του ποιητικού λόγου, τις εξελίξεις στο κοινωνικό, ιστορικό και διεθνές γίγνεσθαι καθώς και εμπειρίες συναισθηματικής και προσωπικής φύσεως.
Η ποίηση διαποτίζεται όχι μόνο από τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1878-2008, αλλά κι από την ελληνική μυθολογία, ιστορία και λογοτεχνία. Η τουρκική εισβολή του 1974 και η κατοχή σημαντικού μέρους του νησιού αποδεικνύεται μια τραυματική εμπειρία με μακροχρόνιες και ανεξίτηλες επιπτώσεις. Μετά το ’74, η ποίηση των κυπρίων γυναικών σπάνια αποτυπώνει στιγμές ανάτασης, αλλά χαρτογραφεί αιμάτινα βιώματα προσωπικής και εθνικής απαξίωσης, σκεπτικισμού, μετριότητας και περιθωριοποίησης, τα οποία μετουσιώνουν την έως τότε «ξέπνοη ποίηση των γυναικών» σε έναν εύρωστο και δυναμικό ποιητικό λόγο.

Δέσποινα Χαραλαμπίδου - Σολωμή

Δέσποινα Χαραλαμπίδου - Σολωμή (Επιμέλεια)

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου-Σολωμή είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ). Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία (BA Hons) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Queen Mary. Στη συνέχεια απέκτησε τους μεταπτυχιακούς τίτλους ΜΑ στον τομέα της συγκριτικής λογοτεχνίας (αρχαία και νέα ελληνική ποίηση) από το Πανεπιστήμιο του Birmingham και ΜΑ στα παιδαγωγικά από το Πανεπιστήμιο Eastern Michigan (ΗΠΑ). Δίδαξε στο Βρετανικό Συμβούλιο της Αθήνας (1976-1978) και στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (1978-1998). Ως επιστημονικός συνεργάτης, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης (ΚΕΠΑ) και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο Μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας από το 1998-2004 και Μέλος του Συμβουλίου Παιδείας για θέματα εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης (2006-2013). Το 2006 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) στη Λευκωσία με στόχο να συμβάλει στην ισότητα και ισοπολιτεία μεταξύ ανδρών και γυναικών με κύριο εργαλείο παρέμβασης την έρευνα. Ως Πρόεδρος του ΕΚΙΦ, έχει την επιστημονική ευθύνη και την εκδοτική επιμέλεια των ερευνητικών έργων και εκδόσεων του Κέντρου (www.ekif.org). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της εστιάζονται στη συγκριτική λογοτεχνία, την πρόσληψη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στις νεότερες λογοτεχνίες, τον αισθητισμό του 19ου αιώνα, το ποιητικό έργο του Καβάφη, σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής και πολιτικές ισότητας φύλου. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Γυναίκα και Ιεραρχία στη Δημόσια Εκπαίδευση της Κύπρου (2002) και είχε την επιμέλεια της έκδοσης The Education System in Cyprus 2008-2009 (EURYDICE, 2010). Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
624
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.117 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση