Η Ευρώπη φοβάται την Ευρώπη; Μια αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών του 2014
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η Ευρώπη φοβάται την Ευρώπη; Μια αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών του 2014

Μια αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών του 2014

Συλλογικό έργο

Αντώνης Κλάψης

Παναγής Παναγιωτόπουλος

Η έκδοση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας του Ινστιτούτου με το Wilfried Martens Centre for European Studies (επίσημο think-tank του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) σʼ ένα δίγλωσσο τόμο (ελληνικά-αγγλικά) και περιλαμβάνει αναλύσεις δέκα ακαδημαϊκών και ειδικών ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο προαναγγελθείς πολιτικός "σεισμός" στις κάλπες, ως αντίδραση των Ευρωπαίων πολιτών έπειτα από πέντε συνεχόμενα χρόνια κρίσης, επιβεβαιώθηκε από το αποτέλεσμα; Τελικά φτάσαμε στο σημείο που η Ευρώπη φοβάται την Ευρώπη; Οι συντελεστές της έκδοσης απαντούν κατʼ αρχήν ότι όχι. Χωρίς βέβαια να υποτιμούν το γεγονός ότι υπάρχει πια μια ορατή μειοψηφία που φωνάζει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και προφανώς εκφράζει όχι μόνο περιθωριακές και γραφικές πολιτικές δυνάμεις αλλά μία έντονη αίσθηση ενός μεγάλου μέρους των Ευρωπαίων πολιτών την οποία αυτές οι δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν και την μετέτρεψαν σε μια πολεμική ιαχή και ένα ψευδο-όραμα για το μέλλον.

Οι ευρωεκλογές του 2014 όχι μόνο δεν διέψευσαν, αλλά αντίθετα επιβεβαίωσαν την αντοχή της ΕΕ και την ανοχή των λαών της σε αντιδημοφιλείς έως και επώδυνες πολιτικές που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν προκειμένου να μην ραγίσει το συνολικό οικοδόμημα. Με άλλα λόγια, η Ενωμένη Ευρώπη είναι πλέον κάτι «πολύτιμο» για τη διατήρηση του οποίου οι πολίτες αποδέχονται να θυσιάσουν πολλά παραπάνω από ό,τι παλιότερα. Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, παραμένει να μην διαψευστεί αυτή τους η πίστη. Η πρόκληση είναι μεγάλη και δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια.


Περιεχόμενα:

Πρόλογος
Ρόδη Κράτσα, "Η κρίση και η ανόρθωση της Ευρώπης"

Εισαγωγή
Κώστας Υφαντής, "Το τέλος της ευρωπαϊκής avant-garde;"

- Κώστας Α. Λάβδας,"H πολιτική αντιπροσώπευση στην ΕΕ και το μέλλον της κρατικότητας: οι ευρωπαϊκές εκλογές σε σταυροδρόμι"
- Μάνος Γ. Παπάζογλου, "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως μέρος ενός πολυεπίπεδου συστήματος αντιπροσώπευσης: ο ρόλος του σε σχέση με παλαιά και νέα ζητήματα νομιμοποίησης"
- Μαρία Μενδρινού, "Η ψήφος των ευρωεκλογών του 2014 ως αναδρομική οικονομική ψήφος"
- Simon Massey, "Οι ευρωεκλογές του 2014 στη Μεγάλη Βρετανία"
- Παναγής Παναγιωτόπουλος, "Το φαινόμενο Λε Πεν: αποδιάρθρωση της γαλλικής πολιτικής, παράδοξη ένταση στην ευρωπαϊκή κρίση, δεξιός εθνολαϊκισμός"
- Eoin Drea, " Όλα αλλάζουν, αλλά τίποτα δεν αλλάζει; Η Ιρλανδία και οι ευρωεκλογές του 2014"
- Σοφία Βασιλοπούλου, "Ακροδεξιός ευρωσκεπτικισμός στις ευρωεκλογές του 2014"
- Δάφνη Χαλικιοπούλου, "Ακροαριστερός ευρωσκεπτικισμός στις ευρωεκλογές του 2014: μια δι-ευρωπαϊκή συγκριτική ανάλυση"
- Αντώνης Κλάψης, "«Ήρθε για να μείνει»; Η Χρυσή Αυγή από το περιθώριο στο πολιτικό προσκήνιο"

Επίλογος
Μαριάνα Πυργιώτη, "Ευρωεκλογές: υπερηφάνεια και προκατάληψη"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Κλάψης

Αντώνης Κλάψης (Συγγραφέας)

Ο Αντώνης Κλάψης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου πραγματοποίησε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο και τις διπλωματικές σπουδές. Το 2006 αναγορεύτηκε διδάκτωρ διπλωματικής ιστορίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Διδάσκει νεότερη ελληνική ιστορία στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, με έμφαση στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής την περίοδο του Μεσοπολέμου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγής Παναγιωτόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στο Παρίσι το 1971. Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1993. Το 1994 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα (DEA) κοινωνιολογίας από την Ecole et Sciences Sociates (Παρίσι), όπου υπό την επίβλεψη του καθ. Μ. Wieviorka μελέτησε τη σχέση Εγκλεισμού και ιδεολογίας με παράδειγμα την εμπειρία των Ελλήνων κομμουνιστών. Η διδακτορική του διατριβή (2000) στη φιλοσοφία, που εκπόνησε υπό τη διεύθυνση του καθ. E. Balibar στο πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre, έχει θέμα την κομμουνιστική ηθική στα κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης. Έχει διατελέσει λέκτορας σύγχρονης πολιτικής θεωρίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Ν.Ο.Π.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου δίδασκε από το 2000. Είναι λέκτορας Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικά έργα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Α. Λάβδας

Κώστας Α. Λάβδας (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Α. Λάβδας είναι Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού και Αναπληρωτής Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και σπούδασε πολιτικές επιστήμες, δημόσια διοίκηση, πολιτική κοινωνιολογία και διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο, στο LSE, στο Μάντσεστερ και στο ΜΙΤ. Έχει διατελέσει Senior Leturer στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας και έχει διδάξει πολιτική ανάλυση και ευρωπαϊκή πολιτική στο ΜΙΤ, στο Μάντσεστερ και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Έχει διατυπώσει πλήθος εισηγήσεων σε διεθνή συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις στο ΜΙΤ, στο Harvard, στο Humboldt και στην Catania. Τα ενδιαφέροντά του είναι στα πεδία της ευρωπαϊκής πολιτικής, της συγκριτικής ανάλυσης οργανωμένων συμφερόντων και της εφαρμοσμένης πολιτικής θεωρίας. Έχει γράψει αρκετά βιβλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Μ. Μενδρινού (Συγγραφέας)

Η Μαρία Μενδρινού είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στις δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται τα βιβλία "Politics, subsidies and competition" (με τον Κ. Λάβδα), Edward Elgar, 1997, "Η εκλογική πολιτική στο ελληνικό πολιτικό σύστημα", (Παπαζήσης, 2000) όπως και άρθρα στο "European Journal of Political Research", στο "Journal of European Public Policy" και στην "Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάνος Γ. Παπάζογλου

Μάνος Γ. Παπάζογλου (Συγγραφέας)

Ο Μάνος Γ. Παπάζογλου έλαβε το 2000 το πτυχίο της Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2001 έλαβε τον τίτλο "ΜΑ in Political Philosophy", "The Idea of Toleration" από το Πανεπιστήμιο York του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2005 έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Essex, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, με τίτλο "Citizenship and Democratic Legitimacy in the European Union: Euro-Republicanism and the Concept of Responsive Citizenship". Visiting Lecturer στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Goldsmiths College, Department of Politics, διδασκαλία των προπτυχιακών μαθημάτων "Comparative European Politics" και "Introduction to European Politics" (2003-2004). Visiting Lecturer στο Πανεπιστήμιο London Metropolitan, διδασκαλία του μεταπτυχιακού μαθήματος "Citizenship and the European Union" (2003), Teaching Assistant στο Πανεπιστήμιο Essex, Department of Government. Διεξαγωγή σεμιναρίων πολιτικής θεωρίας (2003- 2004), Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης. Διεξαγωγή σεμιναρίων στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος "Οριζόντιες και κάθετες πολιτικές της ΕΕ" (2005-06 και 2006-07). Το 2005-2006 διετέλεσε επιμορφωτής στα σεμινάρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για θέματα ΕΕ. - Σεπτέμβριος 2007: Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας σε θέματα πολιτικών για την Ανώτατη Εκπαίδευση. - Νοέμβριος 2004 - Σεπτέμβριος 2007: Επιστημονικός Συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων. Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Socrates Erasmus, στο Πανεπιστήμιο Paris XIII. (2000). Συμμετοχή σε πολλά διεθνή συνέδρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Δ. Βασιλοπούλου (Συγγραφέας)

Η Σοφία Βασιλοπούλου είναι Λέκτορας Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δάφνη Χαλικιοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Βιβλίο (άγνωστο δέσιμο)
Σελίδες:
224
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.559 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση