Εν Γκαίρλιτς 31/12/1917...
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εν Γκαίρλιτς 31/12/1917..."

Ημερολόγιο αιχμαλωσίας του βενιζελικού αξιωματικού Στυλιανού Κανδυλάκη στη Γερμανία του Κάιζερ

Συλλογικό έργο

Στράτος Ν. Δορδανάς

Μανώλης Κανδυλάκης

15.75€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9786185105020

  • Κατηγορίες:

    Εθνολογία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2014

  • Εκδότης

    Δέσποινα Κυριακίδη

Το ανά χείρας επιμελημένο και σχολιασμένο ημερολόγιο συνεισφέρει αναμφίβολα στην ιστοριογραφία για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφενός προσθέτει πολύτιμες πληροφορίες για το χρονικό κράτησης των βενιζελικών αξιωματικών στο Βερλ – γεγονός για το οποίο έως τώρα δεν διαθέταμε τίποτε περισσότερο από απλές αναφορές – και αφετέρου έρχεται να εμπλουτίσει περαιτέρω τις γνώσεις μας αναφορικά με την παράδοση της Καβάλας στους Βουλγάρους τον Αύγουστο του 1916 και τη μεταφορά του Δ΄ Σώματος Στρατού στο Γκαίρλιτς της Σιλεσίας. Ο κρητικός αξιωματικός της Χωροφυλακής Στυλιανός Κανδυλάκης αφηγείται σε πραγματικό χρόνο τη σύλληψη και ομηρία τους, αφιερώνοντας ως επί το πλείστον τις ημερολογιακές καταγραφές για να κρατήσει ζωντανές έναντι της λήθης τις πολιτικές διώξεις που υπέστησαν οι βενιζελικοί από τους φιλοβασιλικούς συναδέλφους τους σε αφιλόξενο έδαφος· αποκορύφωμα στάθηκε η πολύμηνη φυλάκισή τους στο Βερλ της Βεστφαλίας και οι σκληρές συνθήκες κράτησής τους έως τη στιγμή της απελευθέρωσης και της επιστροφής τους στην Ελλάδα. Μέσα από το ημερολόγιο ξαναζωντανεύουν πτυχές της πρωτόγνωρης περιπέτειας των στρατιωτών και αξιωματικών του Δ΄ Σ.Σ., που δεν αποτελούν παρά έκφανση του Εθνικού Διχασμού στην Ελλάδα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στράτος Ν. Δορδανάς

Στράτος Ν. Δορδανάς (Συγγραφέας)

Ο Στράτος Δορδανάς γεννήθηκε το 1968 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Είναι διδάκτορας νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διδάξει ως ειδικός επιστήμονας στο τμήμα δημοσιογραφίας και μέσων μαζικής επικοινωνίας του Α.Π.Θ., ενώ από τις αρχές του 2006 διδάσκει στο τμήμα βαλκανικών σπουδών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των γερμανο-ελληνικών σχέσεων κατά τον 20ό αι., καθώς και σε ζητήματα σχετικά με την ιστορία της ελληνικής Μακεδονίας την αναφερόμενη περίοδο. Ειδικεύεται στη δεκαετία του 1940, με έμφαση στη γερμανική κατοχή και στον εμφύλιο πόλεμο.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μανώλης Κανδυλάκης

Μανώλης Κανδυλάκης (Συγγραφέας)

Ο Μανώλης Κανδυλάκης είναι δημοσιογράφος, μελετητής της Ιστορίας και δίδαξε επί 20 χρόνια μαθήματα Δημοσιογραφίας. Οι έρευνές του περιστρέφονται σε θέματα Ιστορίας της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Πήρε μέρος σε επιστημονικά συνέδρια με πρωτότυπες ανακοινώσεις για τον Τύπο, ενώ δημοσίευσε σε περιοδικά και εφημερίδες διάφορα σχετικά μελετήματα και κυκλοφόρησαν σε βιβλία τα δημοσιογραφικά του μαθήματα. Ο Α΄ τόμος της "Εφημεριδογραφίας της Θεσσαλονίκης - Τουρκοκρατία" τιμήθηκε με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Για τους τρεις τόμους της "Εφημεριδογραφίας της Θεσσαλονίκης" τιμήθηκε το 2004 με το χάλκινο "Μετάλλιο της Πόλης" από το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεράσιμος Αλεξάτος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
168
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.363 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση