Ο κόκκινος Σουλτάνος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο κόκκινος Σουλτάνος

Ο Αβδούλ Χαμίτ και η άγνωστη Θεσσαλονίκη: Καχρ ολσούν

Βασίλης Ι. Τζανακάρης

Τα μεσάνυχτα της 14ης Απριλίου 1909 ένα σφραγισμένο τρένο ξεκίνησε από τον έρημο σιδηροδρομικό σταθμό Σιρκετζή της Κωνσταντινούπολης με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη. Με αυτό οι Νεότουρκοι μετέφεραν στον τόπο αιχμαλωσίας του τον άλλοτε μεγάλο μονάρχη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Αβδούλ Χαμίτ, τον τριακοστό τέταρτο Πατισάχ της οικογένειας των Οσμανλήδων και εικοστό όγδοο σουλτάνο από την άλωση της άλλοτε αυτοκρατορικής πρωτεύουσας του Βυζαντίου, τον επονομαζόμενο «σκιά του Αλλάχ επί της γης» και «καταφύγιο των κατατρεγμένων όλης της οικουμένης».

Για τους περισσότερους Ευρωπαίους, αλλά και για πολλούς από τους ομοθρήσκους του ο Αβδούλ Χαμίτ θεωρούνταν ή έπρεπε να είναι καταραμένος (Καχρ Ολσούν) για όσα δεινά συσσώρευσε στην πολύχρονη και αιματόβρεχτη σουλτανεία του (1876-1909) και «κόκκινος» από το αίμα της σφαγής των Αρμενίων.

Το βιβλίο καταγράφει με τη μορφή χρονικού την ιστορία της πολυκύμαντης ζωής τού «μανιακού εγκληματία του Γιλδίζ», τα γεγονότα, τους θρύλους, τα εγκλήματα αλλά και τις αλήθειες γύρω από το πρόσωπο του τελευταίου –ουσιαστικά– τούρκου σουλτάνου και της μακρόχρονης βασιλείας του και όλα όσα διαδίδονταν και γράφονταν στις εφημερίδες για τα ανομολόγητα πάθη του. Ταυτόχρονα μέσα από τις σελίδες του ζωντανεύουν τα πολυάνθρωπα χαρέμια και τα μυστήρια που τα συνόδευαν, η ερωτική στέρηση και η σεξουαλική αδηφαγία των γυναικών που τα αποτελούσαν και των ευνούχων που τις φύλαγαν, ο πόνος, ο θάνατος, οι καθημερινές συνήθειες και αδυναμίες τους αλλά και τα δάκρυα, το μίσος και το αίμα που κάθε τόσο τα πλημμύριζαν. Ο αναγνώστης παρακολουθεί να ξαναστήνεται ένα τεράστιο σκηνικό, μια πολύχρωμη και πολυάνθρωπη τοιχογραφία με τους πρωταγωνιστές της, τους πολέμους, τις σφαγές, τα μικρά ή μεγάλα γεγονότα σε μια αχανή αυτοκρατορία, τη μεγαλύτερη που είχε δει μέχρι τότε ο κόσμος και στην οποία, όπως έλεγαν, ο ήλιος δεν βασίλευε ποτέ. Και ταυτόχρονα γνωρίζει μια άγνωστη Θεσσαλονίκη, τόπο εξορίας και φυλάκισης του Αβδούλ Χαμίτ την άνοιξη του 1909.

Ένα χρονικό για την εποχή που ξεθώριαζε ένας αιώνας, ο 19ος, και ανέτελλε ένας καινούργιος, ο 20ός.

Βασίλης Ι. Τζανακάρης

Βασίλης Ι. Τζανακάρης (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Ι. Τζανακάρης γεννήθηκε στην Πεντάπολη το 1944, αλλά μεγάλωσε και έζησε στην πόλη των Σερρών. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Α.Π.Θ. και από τα δεκάξι του χρόνια ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Εξέδωσε τρεις εφημερίδες και δεκατέσσερα βιβλία. Από το 1975 μέχρι και σήμερα, για τριάντα τρία ολόκληρα χρόνια, εκδίδει το μηνιαίο σερραϊκό περιοδικό "Γιατί". Υπήρξε από τους πρωτοπόρους στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, με τα οποία ασχολήθηκε επί σειρά ετών. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων και της Ένωσης Συγγραφέων Μακεδονίας-Θράκης. Κείμενα, μελέτες, ποιήματα και συνεντεύξεις του υπάρχουν δημοσιευμένα σε πολλές εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει τα ιστορικά βιβλία "Τα παλληκάρια τα καλά σύντροφοι τα σκοτώνουν" (2002, Καστανιώτης), "Τότε που ξημέρωνε σκοτάδι" (2005, Καστανιώτης) και "Δακρυσμένη Μικρασία 1919-1922" (2007, Μεταίχμιο).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
656
Βάρος:
0.631 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση