Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Οι ρίζες της δικαιοσύνης
(Η συνεταιριστική δημοκρατία)
Συγγραφέας:   Ronald Dworkin


Οι ρίζες της δικαιοσύνης
Ο Dworkin βασίζεται στη σχέση αλληλεξάρτησης δικαίου και ηθικής. Εκκινώντας από την κοινή παραδοχή ότι το Σύνταγμα περιέχει γενικές, αφηρημένες έννοιες, υπογραμμίζει ότι αυτές χρειάζονται, για να εφαρμοστούν ορθά, ερμηνεία. Η ερμηνευτική λοιπόν διαδικασία απαιτεί την παρέμβαση ηθικών κρίσεων, έτσι ώστε το δίκαιο να εμφανιστεί υπό το καλύτερο φως του. Είναι αυτός ο άρρηκτος δεσμός μεταξύ δικαίου και ηθικής που έχει άμεσες πολιτικές προεκτάσεις. Το δίκαιο αποδίδει σε καθένα ό,τι του ανήκει. Ο Dworkin θα εφαρμόσει τη φράση αυτή και στην πολιτική ζωή. Έτσι καθίσταται ουσιώδης υποχρέωση της κυβέρνησης να επιδεικνύει ισότιμο ενδιαφέρον για όλους τους πολίτες. Για τον Dworkin η ισότητα δεν ταυτίζεται με τον πλήρη οικονομικό εξισωτισμό· θεωρεί ως συστατικό της πολιτικής δικαιοσύνης την ύπαρξη ενός οικονομικού συστήματος που δίδει αρχικά σε όλους τους πολίτες τα ίδια, κατά το δυνατόν, εφόδια (as fair and equal a start as is possible). O αμερικανός φιλόσοφος προκρίνει τη λεγόμενη συνεταιρική δημοκρατία, δηλαδή αυτή στην οποία το σύνολο του [λαού], όλοι οι πολίτες δρουν μαζί ως συνεταιρισμός ή σύμπραξη στην αυτοδιακυβέρνηση. Το αποτέλεσμα της σύμπραξης είναι ακόμη και οι πολίτες που έχουν χάσει μία συγκεκριμένη πολιτική μάχη να μπορούν, παρόλ΄ αυτά, να θεωρήσουν πως ό,τι έκανε η κοινότητα είναι και δική τους πράξη. Συνεπώς ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι η είσοδος στην πολιτική κοινότητα είναι οικειοθελής, η συμμετοχή σε αυτή δεν σημαίνει απλώς παρουσία, αλλά συνευθύνη και αυτοκυβέρνηση. Στη γνήσια δημοκρατική κοινότητα ηθικό και δίκαιο ταυτίζονται με το νόμιμο και συμμετοχή σημαίνει συνευθύνη.

Σημείωση: Εισαγωγή: Χριστίνα Χαλανούλη.

21χ14 εκ., 211 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320 (Πολιτικές επιστήμες), 340 (Δικαιοσύνη)
Άλλα πρόσωπα: Χριστίνα Χαλανούλη (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-08-0654-0
ISBN (10ψήφιο): 960-08-0654-3
Βάρος: 0.325 κιλά
Εκδότης: Σιδέρης Ι.
Έτος Κυκλοφορίας: 2014
Γράψε τη δική σου κριτική
10.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.50
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Dworkin, Ronald
O Ronald Dworkin θεωρείται από τους σημαντικότερους πολιτικούς φιλοσόφους της εποχής μας. Γεννήθηκε το 1931 στο Worcester της Μασσαχουσέτης. Σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Γέιλ και Oξφόρδης. Είναι καθηγητής φιλοσοφίας του δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) και στο University College του Λονδίνου. Έχει διατελέσει καθηγητής των Πανεπιστημίων Γέιλ και Oξφόρδης. Αναλαμβάνει σημαντικές υποθέσεις που αφορούν τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και είναι νομικός σύμβουλος του Δημοκρατικού Κόμματος.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.