Διαλέξεις Θεματικής Χαρτογραφίας
zoom in
42.00€ -10% 37.80€

Οι απόπειρες γραφικής αναπαράστασης του φυσικού και ανθρώπινου περιβάλλοντος έχουν μακρά ιστορία και ταυτίζονται ίσως, με τα πρώτα βήματα του ανθρώπινου πολιτισμού. Η ιστορία της χαρτογραφίας αποδίδει την εξέλιξη των ανθρώπινων δυνατοτήτων σχετικά με τα ζητήματα αντίληψης και καταγραφής στοιχείων, γεγονότων και φαινομένων περί τη γήινη επιφάνεια σε τοπικές ή ευρύτερες κλίμακες. Ο εκτεταμένος ρόλος του χάρτη οδήγησε σε νέες προκλήσεις για τη χαρτογραφία και η κυριότερη από αυτές είναι η θεματική χαρτογραφική απεικόνιση.

Ο θεματικός χάρτης είναι παραδοσιακά ένα επικοινωνιακό μέσο και ταυτόχρονα ένα εργαλείο ανάλυσης και ερμηνείας του γεωγραφικού και κοινωνικο-οικονομικού χώρου. Με τη σύγχρονη ψηφιακή έκφανση του και την υποστήριξη που παρέχουν τα γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα, εμπεδώνεται ως ένα μεθοδολογικό μέσο υποβοήθησης των διαδικασιών λήψης χωρικών αποφάσεων, του σχεδιασμού και της χάραξης πολιτικών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Αντικείμενο του θεματικού χάρτη είναι η μετάδοση μέσω μίας ολοκληρωμένης γραφικής σύνθεσης, του κατάλληλου "χωρικού μηνύματος" προς τον αναγνώστη - αναλυτή του χώρου. Ενός μηνύματος κατάλληλου προς το επίπεδο και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις ενός εξειδικευμένου (ή μη) αναγνώστη ανάλογα με τις ανάγκες του, χωρίς βασικές ελλείψεις ή περιττό πληροφοριακό "θόρυβο". Για το σκοπό αυτό δεν αρκεί η απλή διαχειριστική δυνατότητα που προσφέρουν τα εξαιρετικά εργαλεία της πληροφορικής τα οποία, οδηγούν συνηθέστατα σε στοιχειώδη χαρτογραφικά λάθη όταν η θεωρητική τεκμηρίωση των γραφικών επιλογών απουσιάζει από τη χαρτογραφική απόπειρα.

Στόχος του βιβλίου είναι η γνώση, η εμπέδωση και εφαρμογή των χαρτογραφικών κανόνων και των αρχών της γραφικής σημειολογίας, η ικανότητα στη λήψη απόφασης περί τον χαρτογραφικό συμβολισμό, ανάλογα με τα προς απεικόνιση δεδομένα, η δεξιότητα στο χειρισμό σύγχρονων χαρτογραφικών εργαλείων και η ικανότητα στο σχεδιασμό και τη σύνθεση ενός εύληπτου, επικοινωνιακά ακριβούς, επιστημονικά αξιόπιστου και αισθητικά επαρκούς χαρτογραφικού αποτελέσματος.

Ιωάννης Κάτσιος

Ιωάννης Κάτσιος (Συγγραφέας)

Ο Κάτσιος Ιωάννης είναι Διπλ. Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γεωγραφία και τη Χωροταξία (Univ. Paris IV-Sorbone), τη Θεματική Χαρτογραφία και τη Γραφική Σημειολογία (΄Ecole Pratique des Hautes ΄Etudes). Είναι διδάκτωρ Περιφερειακής Επιστήμης του Τμ. Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και μελέτες Χωροταξίας, Πολεοδομίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Κτηματολογίου κ.ά., με αντίστοιχες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Έχει διατελέσει διευθυντής του Τομέα GIS του ΕΠΙ Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου, στο οποίο έχει διδάξει Γεωγραφική Ανάλυση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Διδάσκει από το 1996 Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών και Θεματική Χαρτογραφία στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής του ΤΕΙ Αθηνών. Ως επισκέπτης καθηγητής, διδάσκει Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως μελετητής Τοπογραφικών, Πολεοδομικών και Ρυμοτομικών Μελετών, καθώς και ως σύμβουλος εταιριών στην ανάπτυξη συστημάτων Γεωπληροφορικής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ανδρέας Τσάτσαρης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
408
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.943 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση