Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Λόγιος γλωσσικός πλούτος
Συγγραφέας:   Λάμπρος Α. Πασιαλής


Λόγιος γλωσσικός πλούτος
Ο συγγραφέας θέλει να περάσει το μήνυμα ότι η γλώσσα που καλείται σήμερα να υπηρετήσει ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας δεν είναι η απλή Δημοτική της καθημερινότητας, όπως την ξέρουμε μέσα από τη λογοτεχνία, την ποίηση και τον προφορικό λόγο, αλλά κάτι ευρύτερο: Μόνο σ΄ αυτό το "ευρύτερο" μπορούν να χωρέσουν οι επιστήμες, οι τέχνες και οι πάσης φύσεως κλάδοι της ανθρώπινης δραστηριότητας. Και αυτό το "ευρύτερο" το εκφράζει μόνο ο όρος "Νεοελληνική", όπως αυτός έγινε επισήμως αποδεκτός, και όχι η απλή Δημοτική. Είναι η σύγχρονη μορφή της υπερτρισχιλιετούς αδιάλειπτης ζωντανής γλώσσας μας. Κέρδος έχουμε, αν αυτή την ευρύτητα της Νεοελληνικής την εμπλουτίζουμε διαρκώς με λεκτικά στοιχεία απαράμιλλης ακριβολογίας και καλλιέπειας από τις αστείρευτες γλωσσικές πηγές των προγόνων μας. Έγνοια του συγγραφέα είναι η διαφύλαξη και εκμετάλλευση της βαρύτιμης εθνικής κληρονομιάς μας. Θέλει να αποτρέψει Έλληνες και ελληνομαθείς να αποκοπούν - είτε ακουσίως είτε εκουσίως (το δεύτερο είναι χειρότερο) - από τον ομφάλιο λώρο της ιστορικής μας γλωσσικής συνέχειας. Να μη διστάζουν να χρησιμοποιούν λέξεις και φράσεις από την αρχαία, τη βυζαντινή και τη νεότερη λόγια γλώσσα. Έτσι, και απελευθερωμένοι θα νιώθουν από ψευτοδιλήμματα του τύπου "τι είναι και τι δεν είναι δόκιμο για χρήση", αλλά και με αισθητική καλλιέπεια θα ομορφαίνουν το λόγο τους. Ας έχουν υπόψη τους την ευστοχότατη επισήμανση του Χρ. Γιανναρά, ότι "είναι αδύνατη η ζωντανή επιβίωση και συνέχεια μιας ιστορικής γλώσσας, αν τα μεταγενέστερα ιδιώματα δεν αντλούν συνεχώς από τα προγενέστερα".

25χ18 εκ., 680 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 483 (Ελληνική γλώσσα - Λεξικά)
ISBN: 978-960-571-081-1
ISBN (10ψήφιο): 960-571-081-1
Βάρος: 1.553 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2014
Γράψε τη δική σου κριτική
26.87
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

23.91
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Λάμπρος Πασιαλής σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία. Σταδιοδρόμησε όμως στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, όπου ως ανώτερο στέλεχος προσέφερε για πάρα πολλά χρόνια την παιδαγωγική του κατάρτιση και τις ειδικότερες γνώσεις του για την επιμόρφωση του Προσωπικού της σε όλες τις δαθμίδες της ιεραρχίας. Σ΄ αυτό το εύρος της αποστολής του, εκτός από το διδακτικό του έργο, συνέγραψε και αρκετά εγχειρίδια τραπεζικών εργασών, τα οποία χρησίμεψαν ως πολύτιμα βοηθήματα των υπαλλήλων κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Εκείνο όμως που εντελώς ιδιαίτερα τον καθιέρωσε ως δάσκαλο και πρωτοπόρο ήταν η οργάνωση σεμιναρίων της νεοελληνικής γλώσσας σε πάμπολλους οργανισμούς δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα σε όλη την Ελλάδα για την ορθή χρήση της Δημοτικής, μετά την εισαγωγή της στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το 1976. Το βιβλίο του «Επιλεκτική Γραμματική της Δημοτικής», που συνέγραψε για τους ενήλικους πνευματικούς εργάτες της «παλιάς Σχολής», καθώς και το συναφές άφθονο σεμιναριακό υλικό του άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα της καίριας συμβολής του για το σωστό χειρισμό της γλώσσας μας. Πέρα από τα τραπεζικά εγχειρίδια και τη Γραμματική του συνέγραψε, όπως είναι ευνόητο, προπαντός εργασίες φιλολογικού περιεχομένου, τόσο στην ελληνική όσο και στη γερμανική. Ήδη ασχολείται ιδιαίτερα με τη διηγηματογραφία και τη λαογραφία. Τα διηγήματα του δημοσιεύονται κατά συνέχειες στον Τύπο. Το βιβλίο του «Τα πασχαλιάτικα τραγούδια της Γράλιστας» αποτελεί μια βαθιά έρευνα για την ειδική αυτή κατηγορία δημοτικών τραγουδιών στις υπώρειες των Αγράφων. Με το βιβλίο του «Η πολιτεία των Χρυσαλλίδων» επιχειρεί μια περιήγηση στον ποικιλόμορφο κόσμο των αρχαίων δοξασιών περί ψυχής και στα ταφικά έθιμα εκείνων των εποχών και προσπαθεί να έρθει σε «επαφή» με το Βασίλειο των Σκιών, να γνωρίσει τον τρόπο «ζωής» και τις ανάγκες των κατοίκων του Κάτω Κόσμου και να καταγράψει τις υποχρεώσεις των ζωντανών έναντι των νεκρών. Αλλά πριν φτάσει εκεί, περνά πρώτα επιτροχάδην από τα θεοκοσμογονικά παράδοξα της ελληνικής Μυθολογίας, τα οποία σχολιάζει -και κάπου κάπου διασκευάζει- με χιούμορ. Με την ίδια χιουμοριστική παρέμβαση διανθίζει και τις ιστορίες περί Κάτω Κόσμου, με σκοπό ν΄ αποφορτίσει λίγο τη βαριά ατμόσφαιρά του και να φαιδρύνει το καταθλιπτικό κλίμα του.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.