Δημοκρατία ή Καπιταλισμός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Δημοκρατία ή Καπιταλισμός

Η Ευρώπη σε κρίση. Τόμος Α'

Συλλογικό έργο

Jurgen Habermas

Ulrich Beck

14.93€ -27% 10.90€

«Η καθήλωση μπορεί να ξεπεραστεί μόνον αν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα συνεργαστούν, παραμερίζοντας τα σύνορα των χωρών τους, με καμπάνιες εναντίον της παραποίησης που μετατρέπει τα κοινωνικά ζητήματα σε εθνικά. Αντί να στήνουν λάθος μέτωπα κατά μήκος των εθνικών συνόρων, καθήκον των κομμάτων είναι να διακρίνουν τις κοινωνικές ομάδες που βγήκαν χαμένες ή κερδισμένες από τη διαχείριση της κρίσης, άλλες λίγο, άλλες πολύ περισσότερο, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους». Γιούργκεν Χάμπερμας

 

­­­ Η πορεία και η τύχη της Ελλάδας είναι πλέον από χρόνια, πολύ πριν την κρίση, άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία και την τύχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Η Ευρώπη ήταν για μας, άλλοτε, ο πλούσιος χρηματοδότης, τις οικονομικές ενισχύσεις του οποίου μπορούσαμε να σπαταλάμε ασύνετα τώρα ο έγινε ο δυνάστης που μας επιβάλλει σκληρούς και δυσβάσταχτους όρους, προκειμένου να μας βοηθήσει στην οικονομική κρίση.

Η συγκεντρωτική έκδοση της αρθρογραφίας στο γερμανικό περιοδικό Blätter für deutsche und internationale Politik για την κρίση στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ είναι μια περιεκτική παρουσίαση του θέματος: πολυπρισματική, διεπιστημονική, ενημερωτική για το ευρύτερο κοινό, πέραν των «ειδικών» της πολιτικής και της οικονομίας.

Τα κείμενα του βιβλίου έχουν γραφτεί μετά την επίσημη εκδήλωση της «Ελληνικής κρίσης» την άνοιξη του 2010. Η πολύπλευρη οπτική γωνία πολλών γνωστών συγγραφέων συμβάλλει στο δύσκολο εγχείρημα να γίνει η συνολική εικόνα της κρίσης πιο ευκρινής και συνεκτική. Το ζήτημα αντιμετωπίζεται τόσο από την εσωτερική οπτική γωνία του «ευρωπαϊκού πυρήνα», συγκεκριμένα τη γερμανική, όσο και υπό το πρίσμα του εξωτερικού παρατηρητή, ως μέρος της μεταβαλλόμενης παγκόσμιας κατάστασης. Αντιπροσωπεύεται βέβαια και η άλλη άποψη, αυτή που υποστηρίζει τη διάλυση της ζώνης του ευρώ και την επαναφορά στο εθνικό νόμισμα της κάθε χώρας. Αυτό κάνει την έκδοση ακόμη πιο περιεκτική, παραθέτοντας την επιχειρηματολογία όλων των πλευρών.

Μία εξαιρετικά επίκαιρη συλλογή μελετών, που συμβάλλουν στο δύσκολο εγχείρημα να γίνει πιο συνεκτική και ευκρινής η κατακερματισμένη εικόνα της κρίσης.

 

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jurgen Habermas

Jurgen Habermas (Συγγραφέας)

Ο Γιούργκεν Χάμπερμας γεννήθηκε το 1929 στη μικρή πόλη Γκούμερσμπαχ της Γερμανίας. Σπούδασε φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια του Γκέτινγκεν και της Βόννης. Βοηθός του Theodor Adorno στο Πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης από το 1956, διαδέχεται τον Max Horkheimer στην έδρα της φιλοσοφίας του ίδιου Πανεπιστημίου το 1964 και ενσαρκώνει τη δεύτερη γενιά της σχολής της Φραγκφούρτης. Διαφοροποιείται ωστόσο από τους δασκάλους του καθώς αρνείται τον πεσιμισμό τους και προσπαθεί με το έργο του να ανανεώσει τη συζήτηση για τη δημοκρατία, το διαφωτισμό και τον κριτικό ορθολογισμό. Παράλληλα με την ερευνητική του δραστηριότητα αρθρογραφεί στον Τύπο και παίρνει θέση σε όλα τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα της εποχής του. Τη δεκαετία του ΄60 συνδέεται με τους ηγέτες του φοιτητικού κινήματος αλλά συγκρούεται μαζί τους όταν τάσσεται υπέρ του ριζοσπαστικού ρεφορμισμού. Από το 1971 ως το 1982 διευθύνει το Ινστιτούτο Max-Plank των κοινωνικών επιστημών και διδάσκει στα Πανεπιστήμια του Μάρμπουργκ και της Χαϊδελβέργης πλάι στον Gadamer. Το 1982 το Πανεπιστήμιο του Μονάχου αρνείται να τον εκλέξει καθηγητή, ενώ ο Τύπος της δεξιάς εξαπολύει εναντίον του οξύτατη δυσφημιστική εκστρατεία. Το 1983 επανεκλέγεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης όπου και διδάσκει μέχρι σήμερα ως ομότιμος καθηγητής. Το 1986 αντιπαρατέθηκε έντονα με τους συντηρητικούς ιστορικούς οι οποίοι θεωρούσαν το ναζισμό ως μια αμυντική απάντηση στην εμφάνιση του κομμουνισμού. Τα τελευταία χρόνια, τόσο με τα βιβλία όσο και με τα άρθρα του, ασχολείται με τη σχέση μεταξύ της οικουμενικότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολυπολιτισμικότητας, με την κρίση του κράτους-έθνους, την παγκοσμιοποίηση, καθώς και με τα προβλήματα της βιοηθικής, του ρατσισμού, της μετανάστευσης και της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ulrich Beck

Ulrich Beck (Συγγραφέας)

O Ούλριχ Μπεκ γεννήθηκε το 1944 στο Στολπ / Πόμερν και μεγάλωσε στο Aνόβερο. Ξεκίνησε τις σπουδές του στις νομικές επιστήμες το 1966, στο Φράιμπουργκ, αλλά γρήγορα άλλαξε κατεύθυνση και στράφηκε στην κοινωνιολογία, στη φιλοσοφία και στις πολιτικές επιστήμες φοιτώντας στο Πανεπιστήμιο του Mονάχου, όπου και αναγορεύτηκε σε διδάκτορα της κοινωνιολογίας το 1972. Στη συνέχεια, και αφού είχε πάρει μέρος σε πολλά προγράμματα έρευνας και διδασκαλίας, το 1979-1980 εκλέχτηκε σε θέση καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Mύνστερ, με ειδίκευση στις οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες και αργότερα στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. Tο 1981 αρχίζει να εκδίδει το κοινωνιολογικό περιοδικό Soziale Welt. Kατέχει επίσης την έδρα του μαθήματος Kοινωνιολογία II στο Πανεπιστήμιο του Mπάμπεργκ, ενώ έχει συνεργαστεί και με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε έρευνες σχετικές με τον τομέα δραστηριοτήτων του. Έχει πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο, στο οποίο συγκαταλέγονται τα: "Risikogesellschaft", "Die Erfindung des politischen", "Kinder der Freiheit", καθώς και οι υπό την εποπτεία του συλλογές κειμένων "Politik der Globalisierung" και "Perspektiven der Weltgesellschaft".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Joschka Fischer

Joschka Fischer (Συγγραφέας)

O Γιόσκα Φίσερ υπήρξε πρώην υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας (1998-2005) καθώς και ηγετικό στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Hauke Brunkhorst (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Christian Calliess (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Henrik Enderlein (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Claudio Franzius (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ulrich K. Preuss (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Hans-Jurgen Urban (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ρούλα Γκόλιου

Ρούλα Γκόλιου (Επιμέλεια)

Η Ρούλα Γκόλιου, η οποία συνέγραψε τη "Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Βοτάνων", είναι απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" (1977-80) και, από το 1980, υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση, οπότε και δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ανέπτυξε κοινωνική και πολιτιστική δράση μέσα από τοπικούς συλλόγους και φορείς, είτε ως ενεργό μέλος είτε ως εκλεγμένη εκπρόσωπος. Αρθρογράφησε και αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο, αλλά και σε περιοδικά, σε θέματα κυρίως εκπαίδευσης, περιβάλλοντος και κοινωνικού χαρακτήρα. Από το 2000 ασχολήθηκε με συγγραφή, επιστημονική επιμέλεια και μεταφράσεις βιβλίων και είχε την ευκαιρία να εντρυφήσει σε θέματα ολιστικής και εναλλακτικής θεραπευτικής. Προηγούμενα βιβλία της - όλα των εκδόσεων "Μαλλιάρης Παιδεία": - 200 βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, 2007 (επανεκδόθηκε αρκετές φορές) - Τα άγρια χόρτα στο πιάτο σας, 2013 (2η εκδοση 2014) - Βότανα στον κήπο και στο μπαλκόνι μας, 2015 - Τα άγρια βότανα, 2015 - Τα εδώδιμα φυτά και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, 2015.


Γιώργος Ριτζούλης (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1 από 2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
240
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.51 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση