Ένας μεγάλος ποταμός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ένας μεγάλος ποταμός

Ένας ύμνος - Η ζωή του φιλοσόφου

Victor Segalen

7.00€ -27% 5.11€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789605051464

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία , Νουβέλα

  • Έτος κυκλοφορίας

    2014

  • Εκδότης

    Άγρα

Κυκλοφόρησε το 14ο τεύχος της βιβλιοφιλικής σειράς « Ο Άτακτος Λαγός », όπου εκδίδονται μικρά αυτοτελή κείμενα διαμάντια σε ειδικά χρωματιστά χαρτιά και με υψηλή τυπογραφική φροντίδα.

Στο κείμενο του ποιητή και συγγραφέα Βικτόρ Σεγκαλέν (1878-1919) διακρίνουμε μια εμπειρίκεια πνοή. Με την ανάγνωσή του ο Έλληνας αναγνώστης πιθανώς να σκεφτεί τις δοξαστικές αναφορές του Ανδρέα Εμπειρίκου στους μεγάλους ποταμούς σαν τον Ζαμβέζη, τον Γουαδαλκιβίρ, τον Αμαζόνιο, τον Αμούρ-Αμούρ κ.ά. Άλλωστε το τεύχος των LettresNouvellesτου 1956 με το κείμενο του Σεγκαλέν βρέθηκε στη βιβλιοθήκη του Έλληνα υπερρεαλιστή ποιητή.

Τον Δεκέμβριο του 1909 ο Βικτόρ Σεγκαλέν, ήδη στην Κίνα επί εξάμηνο, μπαρκάρει σε μια τσόγκα που τον μεταφέρει από το Τσονγκ-κινγκ στο Γι-τσανγκ, καταπλέοντας τον ποταμό Γιανγκ-τσε. Από το ταξίδι αυτό θα γεννηθεί το κείμενο Ένας Μεγάλος Ποταμός, που γράφτηκε και ξαναδουλεύτηκε μεταξύ του 1910 και του 1912.

Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό LettresNouvellesτον Ιανουάριο του 1956 και αργότερα, το 1972, συμπεριελήφθη στη συλλογή Imaginairesτων εκδόσεων LaRougerie.

 

Η έκδοση συνοδεύεται από το κείμενο Η ζωή του φιλοσόφου, που ανήκει σε ένα σύνολο κειμένων και σχεδιασμάτων στα οποία ο Σεγκαλέν δεν πρόφτασε να δώσει τελική μορφή.

Κλαίρη Μιτσοτάκη

Κλαίρη Μιτσοτάκη (Μεταφραστής)

Γεννήθηκε το 1949 στο Ηράκλειο Κρήτης. Στην Αθήνα από τα γυμνασιακά χρόνια, σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και παρακολούθησε μαθήματα μεσαιωνικής ανθρωπολογίας στην Ecole des Ηautes Etudes στο Παρίσι. Συνεργάτης το περιοδικού "Σύγχρονος Κινηματογράφος", με σύντομη θητεία σε εφημερίδες και στην εκπαίδευση, άσκησε με μεγαλύτερη μονιμότητα το επάγγελμα του μεταφραστή και του υπεύθυνου εκδόσεων. Πεζογραφεί από το 1982. Το θέατρο και η σκηνή απασχολούν σταθερά ένα μέρος της δραστηριότητάς της. (φωτογραφία: Κώστας Ορδόλης)

Victor Segalen

Victor Segalen (Συγγραφέας)

Γάλλος γιατρός, ποιητής και εθνογράφος (1878-1919). Μετά την απόκτηση της άδειας άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, το 1902, επιβιβάστηκε σ΄ ένα πλοίο για την Ταϊτή, όπου έμαθε το θάνατο του Γκωγκέν. Καρπός της παραμονής του στη Γαλλική Πολυνησία είναι το μυθιστόρημα "Immemoriaux", που θα εκδοθεί μετά την επιστροφή του στη Γαλλία. Το 1905 διέρχεται από το Τζιμπουτί, όπου θα αναζητήσει τα ίχνη του Αρθούρου Ρεμπώ. Την ίδια χρονιά, επιστρέφοντας στη Γαλλία, παντρεύεται την Yvonne Hebert, κόρη γιατρού από τη Βρέστη, και το επόμενο έτος γεννιέται ο γιος τους Yve και εμπνέει στον Debussy την ιδέα του έργου του "Σιντάρτα". Το 1908 αρχίζει να μαθαίνει κινέζικα, και το 1910 πετυχαίνει την επίσημη αποστολή του στην Κίνα, όπου η οικογένεια Segalen θα παραμείνει επί πέντε χρόνια και θα αποκτήσει άλλα δύο παιδιά. Στο Πεκίνο μαγεύεται από την προσωπικότητα του αυτοκράτορα και την κουλτούρα της χώρας, και εμπνέεται το μυθιστόρημά του "Rene Leys" και τις συλλογές "Odes" ("Ωδές") και "Steles" ("Στήλες", 1913). Με το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου επιστρέφει στη Γαλλία και ζητάει να σταλεί στο μέτωπο, αλλά τοποθετείται σε νοσοκομείο της Βρέστης. Το 1915 στέλνεται, τελικά, ως εθελοντής στο μέτωπο της Δουνκέρκης, αλλά η εύθραυστη υγεία του τον αναγκάζει να επιστρέψει στα μετόπισθεν. Την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί η συλλογή του "Peintures". Θα καταφέρει να επιστρέψει για άλλη μια φορά στην Κίνα, το 1917, όπου θα μελετήσει, μεταξύ άλλων, τις διαφορές μεταξύ των δυναστειών Χαν και Τανγκ. Επιστρέφοντας, το 1918, αρχίζει να γράφει τη συλλογή "Thibet". Με εξασθενημένη υγεία, τραυματίζεται από την πτώση ενός κορμού και βρίσκεται νεκρός το 1919 στη Γαλλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
32
Διαστάσεις:
19x15
Βάρος:
0.06 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση