Ο αφανισμός των Θεσσαλονικέων εβραίων της Γαλλίας 1942-1944
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο αφανισμός των Θεσσαλονικέων εβραίων της Γαλλίας 1942-1944

Ένα kadish για τους δικούς μας

Γιάννης Καρατζόγλου

18.92€ -27% 13.81€

Ελάχιστα είναι γνωστή η τύχη των εβραίων που είχαν μεταναστεύσει από την Ελλάδα για να εγκατασταθούν πριν απ’ τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γαλλία οι οποίοι συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν από το 1942 μέχρι το 1944 στο Άουσβιτς και σε άλλα μικρότερα στρατόπεδα εξόντωσης, ακολουθώντας ακριβώς την ίδια μοίρα με τους ομόθρησκους τους της Ελλάδος, δηλαδή την εξολόθρευση τους. 

Ο συγγραφέας μιλά ακριβώς για τον αφανισμό των Θεσσαλονικέων Εβραίων που τη στιγμή του πολέμου διαβιούσαν εκτός των ελληνικών συνόρων, θέμα που έχει διαφύγει της προσοχής των σχετικών έως σήμερα ερευνών. Τι συνέβη με τους κατά βάση οικονομικούς μετανάστες του Μεσοπολέμου στη Γαλλία όταν από τις αρχές του καλοκαιριού του 1940 συνάντησαν για τα καλά τον πόλεμο και βίωσαν πρώτοι – σε σχέση με τους παραμείναντες στη Θεσσαλονίκη – τις συνέπειες της γερμανικής κατοχής; Το ερώτημα αυτό έρχεται να απαντηθεί με τον καλύτερο τρόπο και συνάμα να καταλήξει στο ίδιο τραγικό τέλος εξαιτίας της τύχης που επεφύλαξαν οι Γερμανοί στους Γάλλους και αλλοεθνείς Εβραίους, ανεξαρτήτως αν αρχικά κατοικούσαν στη γερμανοκρατούμενη Γαλλία ή στο «κράτος» του Βισύ.

Σίγουρα, πέρασαν αρκετά χρόνια μετά τον Πόλεμο για να αποκαλυφθούν όλα όσα διαδραματίστηκαν στη Γαλλία κατά την ναζιστική Κατοχή που οδήγησαν στην εξολόθρευση περίπου 80.000 γαλλοεβραίων, κι ανάμεσα τους 2.100 περίπου κυρίως Σεφαραδιτών εβραίων από την Ελλάδα, μαζί με τα παιδιά τους που μετανάστευσαν στη Γαλλία τα πρώτα 40 χρόνια του 20ου αιώνα.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα Kadish, ένα μνημόσυνο για τους "δικούς μας" Γάλλους εβραίους που κατάγονταν από την Ελλάδα και η "μοίρα" το έφερε να εκτοπιστούν βίαια από τον τόπο που επέλεξαν να μετεγκατασταθούν για να αφανιστούν στο Άουσβιτς και τα άλλα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης κατά την γερμανική Κατοχή της Γαλλίας.

Ο Γιάννης Καρατζόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι οικονομολόγος με μεταπτυχιακό (ΜΒΑ) από την Μ. Βρετανία και υποψήφιος Δρ Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας, μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Το ερευνητικό και μελετητικό του έργο στον χώρο της Ιστορίας εστιάζεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης και καλύπτει δύο κυρίως θεματικές ενότητες: την ιστορία της Λογοτεχνίας της πόλης και τις οικονομικές δομές της, όπως αυτές  αποτυπώνονται στις πληθυσμιακές πραγματικότητες του παρελθόντος με την παρουσία και ενεργό συμμετοχή εβραϊκού και χριστιανικού στοιχείου.

Γιάννης Καρατζόγλου

Γιάννης Καρατζόγλου (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946, πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (1973), κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (Μ.Β.Α.) από το Brunel University της Μεγ. Βρετανίας (1982) και υποψήφιος Διδάκτωρ Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών της ΝΟΕ του ΑΠΘ (2017). Διευθυντικό στέλεχος επί τριακονταετία και πλέον στον ιδιωτικό τομέα, σε βιομηχανίες κυρίως αλλά και εταιρίες παροχής υπηρεσιών. Επικεφαλής Οργανισμού του Δημοσίου τομέα επί τετραετία (2004 - 2008). Συνταξιούχος από το τέλος του 2008. Γλωσσομάθεια: Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Στην ποίηση εμφανίζεται το 1970 με την ποιητική συλλογή "Ένα καλοκαίρι" που τυπώνεται στη Θεσσαλονίκη από το τυπογραφείο Νικολαΐδη και με επιμέλεια του Ντίνου Χριστιανόπουλου, ιδιωτική έκδοση. Η δεύτερη συλλογή του με τίτλο "Δέλτα-Ξι-Θήτα" αποτελεί επίσης ιδιωτική έκδοση και τυπώνεται το 1975, από το ίδιο τυπογραφείο με επιμέλεια του Κάρολου Τσίζεκ και εξώφυλλο του Παύλου Βασιλειάδη. Το 1982 εκδίδεται από τις εκδόσεις "Μπαρμπουνάκη" η συλλογή "Πρατήριο καυσίμων" με εξώφυλλο και πάλι του Παύλου Βασιλειάδη. Ακολουθεί η συλλογή "Αποσβέσεις" το 1987 από τις εκδόσεις "Διαγωνίου" με επιμέλεια Ντίνου Χριστιανόπουλου και εξώφυλλο του Κάρολου Τσίζεκ. Αυτή η συλλογή του 1987 αποτελούσε μια δεύτερη ματιά στη συνολική μέχρι τότε δουλειά του ποιητή με επιλογή ποιημάτων από προηγούμενες συλλογές όπως και από την ανέκδοτη συλλογή "Κομματική Εποχή". Το 2001 κάνει μία τομή χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο σε δική του ιστοσελίδα (www.karatzoglou-poems.gr) για τη δημοσίευση της ποιητικής συλλογής "Δοαβατήρια" η οποία τελικά ενσωματώνεται το 2006 στη συλλογή "Αποτελέσματα Χρήσεως". Το 2006 εκδίδεται η συλλογή "Αποτέλεσμα χρήσεως" από τις εκδόσεις "Ίκαρος" με ποιήματα από τις ανέκδοτες συλλογές "Διαβατήριος έρωτας", "Καταθέσεις προθεσμίας" και "Αποτελέσματα χρήσεως". Η συλλογή προτάθηκε ως υποψήφια (σε shortlist) για το βραβείο ποίησης του περιοδικού "Διαβάζω" το 2006. Το 2009 εκδίδεται από τις εκδόσεις "Ίκαρος" ο "Πηγαίος κώδικας, Ποιητική διαδρομή 1964-2009". που αποτελεί μια επιλογή από δημοσιευμένα (1970-2006) και ανέκδοτα ποιήματα (2005-2009). Τέλος, τον Δεκέμβριο 2017 τυπώνεται από τις εκδόσεις Ρώμη (Θεσσαλονίκη) η 7η συλλογή του με τίτλο "Εγγραφές κλεισίματος". Ποιήματά του βρίσκονται δημοσιευμένα σε ανθολογίες, αφιερώματα, περιοδικά, εφημερίδες, και στο Διαδίκτυο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
352
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.73 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση