Κριτικές θεάτρου: Αρχαίο δράμα (1975-1989)
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κριτικές θεάτρου: Αρχαίο δράμα (1975-1989)

Αρχαίο δράμα (1975-1989)

Τάσος Λιγνάδης

25.56€ -10% 23.00€

Στον τόμο συγκεντρώνονται εκατόν-επτά κριτικά κείμενα του Τάσου Λιγνάδη (1926-1989) σχετικά με ελληνόφωνες παραστάσεις αρχαίου δράματος, που δόθηκαν στην Ελλάδα κατά το διάστημα 1975-1989. Οι κριτικές, που δημοσιεύτηκαν κατά χρονολογική σειρά στην εφημερίδα Εσπερινή (1975), στο περιοδικό Επίκαιρα των εκδόσεων Πάπυρος (1976-1979), στην εφημερίδα Μεσημβρινή (1980-1982) και, πολύ πιο αθρόα, στην εφημερίδα Καθημερινή (1983-1989), προσφέρουν ένα πανόραμα των θεατρικών προσεγγίσεων του αρχαίου δράματος κατά τη συγκεκριμένη δεκαπενταετία, το οποίο συνθέτουν μια πληθώρα διαφορετικών θεατρικών οργανισμών, θεατρικών χώρων και θεατρικών συντελεστών και το οποίο φωτίζεται μέσα από το στιβαρό προσωπικό αισθητικό και αξιακό φίλτρο του επιστήμονα, λογίου, δασκάλου, κριτικού Τάσου Λιγνάδη.

Στην εκτενή εισαγωγή του τόμου συνοψίζονται σε ισάριθμα διαδοχικά υποκεφάλαια: οι επιστημονικοί καταρχήν λόγοι που υπαγόρευσαν τη δημοσίευση του τόμου -η δομή, τα περιεχόμενα και τα κριτήρια της τελικής διαμόρφωσης του τόμου -η επιστημονική, συγγραφική, εκπαιδευτική και θεατρική εργο-βιογραφία του Τάσου Λιγνάδη -η γλωσσική ιδιόλεκτος του κριτικού και οι βασικές επεμβάσεις που έγιναν στα πρωτότυπα δημοσιεύματά του -το ευρύτερο μεταπολιτευτικό θεατρικό τοπίο (θεσμοί, φορείς, χώροι, πρόσωπα) στο οποίο ασκήθηκε και με το οποίο αλληλεπέδρασε ο κριτικός λόγος -οι δομικές, θεωρητικές και μεθοδολογικές, αρχές του κριτικού λόγου του Τάσου Λιγνάδη -ορισμένες βασικές θέσεις του σχετικά με πρόσωπα, θεσμούς και τάσεις που συνδέθηκαν καθοριστικά με τη θεατρική ιστορία του αρχαίου δράματος στην Ελλάδα κατά την ίδια περίοδο. Μέσα από τις αναλυτικές και εμπεριστατωμένες, υπεύθυνες και "ειλικρινείς" κριτικές του Τάσου Λιγνάδη, που τροφοδότησε δυναμικά στην εποχή του και εξακολουθεί να τροφοδοτεί τον διάλογο σχετικά με το διαρκώς φλέγον και σύνθετο, αισθητικά και ιδεολογικά, ζήτημα της "αναβίωσης" και της "χρήσης" του αρχαίου δράματος από τους Έλληνες κληρονόμους του, ανασυστήνονται δύο σημαντικές δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα, που κυοφόρησαν και διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό, πολιτισμικό, γλωσσικό και θεατρικό σήμερα.


Το βιβλίο έχει ευρετήρια
- ονομάτων
- θεατρικών έργων - παραστάσεων
- θεατρικών οργανισμών

Καίτη Διαμαντάκου

Καίτη Διαμαντάκου (Επιμέλεια)

Η Καίτη Διαμαντάκου (1967) είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνωστικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό αντικείμενο το αρχαίο δράμα και την πρόσληψή του από τη νεώτερη, ελληνική και παγκόσμια, δραματουργία και θεατρική πρακτική.

Τάσος Λιγνάδης (Συγγραφέας)

Τάσος Λιγνάδης (1926 -1989). Ο Τάσος Λιγνάδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια των εφηβικών του χρόνων βίωσε τη γερμανική κατοχή ως μέλος της Αντιστασιακής Οργάνωσης ΕΣΑΣ και παράλληλα δραστηριοποιήθηκε στον παράνομο Τύπο ως αρθρογράφος στα περιοδικά Μαθητικά Γράμματα και Νεανική Φωνή. Με την Απελευθέρωση γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου πήρε μέρος στο φοιτητικό κίνημα ως ιδρυτικό μέλος της ΔΕΣΠΑ (Διοικούσα Επιτροπή Συλλόγου Πανεπιστημίου) και πρόεδρος της ΠΕΚΕ (Πανσπουδαστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα) και αναγορεύτηκε διδάκτωρ το 1970 με τίτλο της διατριβής του Το πρώτο Δάνειον της Ανεξαρτησίας. Το 1955 διορίστηκε καθηγητής στη Σχολή Μωραΐτη και το 1963 εκλέχτηκε λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Φιλοσοφική Σχολή, θέση από την οποία παραιτήθηκε με την επιβολή της Απριλιανής Δικτατορίας. Εργάστηκε επίσης στη Σχολή Αηδονοπούλου, στο Pierce College , και στο Λύκειο του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Σχολή Μωραΐτη οργάνωσε θεατρικές παραστάσεις, ενώ την περίοδο της Μεταπολίτευσης διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, θέση που κράτησε ως το 1980. Στο Εθνικό Θέατρο εργάστηκε επίσης ως καθηγητής στη δραματική σχολή. Από το 1977 εργάστηκε στην ΕΡΤ ως σύμβουλος προγράμματος με αρμοδιότητες στο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διέκοψε ωστόσο τη συνεργασία του, λόγω ιδεολογικών διαφωνιών. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1955 από τις σελίδες του περιοδικού της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού Νέον Αθήναιον, όπου δημοσίευσε πολλές μελέτες ως το 1963. Συνεργάστηκε επίσης με περιοδικά και εφημερίδες όπως τα : Ελληνικά Χρονικά του Λουκή Ακρίτα (1952-1954), Νέα Πορεία (Θεσσαλονίκης), Λόγος (1947), Χρονικό (1972), Νέα Εστία, Επίκαιρα, Νίκη, Εσπερινή, Μεσημβρινή, Η Καθημερινή. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Τάσου Λιγνάδη βλ. Αργυρίου Αλεξ., «Λιγνάδης Τάσος», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 5. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1986 και Σταμέλος Δημήτρης, «Λιγνάδης Τάσος», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 9. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
563
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.842 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση