Χρήστος Μηλιόνης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Χρήστος Μηλιόνης

Εισαγωγή: Σοφία Σωτηρίου

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

10.00€ -10% 9.00€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789609523738

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία , Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2014

  • Εκδότης

    Βεργίνα

Περί τα μέσα του ΙΗ ́ αιώνος κατείχεν ο Χρίστος Μηλιόνης τα αρματωλίκια της Ακαρνανίας, του Βάλτου και Ξηρομέρου, εις των αντιπροσώπων της σφαδαζούσης ελληνικής ελευθερίας, των περιφανέστερον παραστησάντων εις
τον εκπεπληγμένον ευρωπαϊκον κόσμον τα δίκαια του αδικουμένου έθνους∙ ουδέποτε είχε συνθηκολογήσει με τους Τούρκους. Τούτο εκφράζει τρανότερον πάσης ιστορικής μαρτυρίας ο στίχος του δημοτικού άσματος:
 Όσο είν’ ο Χρίστος ζωντανός, Τούρκο δεν προσκυνάει.

Αλλ’ οι κρατούντες ήσαν πρόθυμοι πάντοτε να κολακεύωσι τους μέγα δυναμένους εκ των ημετέρων πολεμιστών της ζοφεράς εκείνης εποχής, και την μοίραν ταύτην δεν διέφυγε και ο Χρίστος Μηλιόνης. Εν έτει 1747 είχεν επέλθει απραξία των πολεμικών έργων καθ’ όλην την Ακαρνανίαν. Τότε και ο Χρίστος ηναγκάσθη ν’ αρκεσθή εις τας προτάσεις των Τούρκων, και δεχθείς το αρματωλίκι της Ακαρνανίας, έμεινεν ησυχάζων επί τινα χρόνον.

Τότε συνέβη η φοβερά εκείνη παρασπονδία, ην ευλόγως ο Χρίστος έμελλε να νομίση ανήκουστον εις τα κλέφτικα χρονικά, και εις τας μεταξύ αγάδων και Ελλήνων μαχητών σχέσεις. Η αρπαγή της κόρης Βασίλως, της αναδεκτής του
Μηλιόνη, εκίνησε την αγανάκτησιν του κλέφτου.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (Συγγραφέας)

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 3 Μαρτίου του 1851 και ήταν γιος του ιερέα Αδαμάντιου Εμμανουήλ και της Αγγελικής κόρης Αλεξ. Μωραϊτίδη. Τελείωσε το δημοτικό και τις δύο πρώτες τάξεις του ελληνικού σχολείου στη Σκιάθο. Φοίτησε σε σχολείο της Σκοπέλου, του Πειραιά και τελικά πήρε απολυτήριο Γυμνασίου από το Βαρβάκειο το 1874. Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ΄ όπου όμως ποτέ δεν αποφοίτησε, ενώ γράφει το πρώτο λυρικό του ποίημα για τη μητέρα του. Έμαθε αγγλικά και γαλλικά μόνος του. Για να ζήσει έκανε ιδιαίτερα μαθήματα και δημοσίευε κείμενα και μεταφράσεις στις εφημερίδες. Τον Ιούλιο του 1872 ακολούθησε το μοναχό Νήφωνα στο Άγιο Όρος, όπου έμεινε μερικούς μήνες, αλλά διαπίστωσε ότι δεν του ταίριαζε το μοναχικό σχήμα. Ωστόσο δεν έλειπε ποτέ από τον κυριακάτικο εκκλησιασμό στον Άγιο Ελισσαίο στο Μοναστηράκι, όπου έψελνε ως δεξιός ψάλτης. Το 1879 δημοσιεύει το μυθιστόρημα η "Μετανάστις" στην εφημερίδα "Νεόλογος". Το 1882 άρχισε να δημοσιεύει το μυθιστόρημά του "Οι έμποροι των Εθνών" στην εφημερίδα "Μη χάνεσαι". Το 1884 άρχισε να δημοσιεύει στην "Ακρόπολη" το μυθιστόρημά του "Γυφτοπούλα", όπου από το 1892 ως το 1897 εργάζεται ως τακτικός συνεργάτης. Από το 1902 ως το 1904 μένει στη Σκιάθο απ΄ όπου δημοσιεύει τη "Φόνισσα". Το έργο του περιλαμβάνει περίπου 180 διηγήματα και νουβέλες που αναφέρονται στις φτωχές τάξεις της Αθήνας και της Σκιάθου και ελάχιστα ποιήματα θρησκευτικού περιεχομένου. Στις 13 Μαρτίου 1908 γιορτάζεται στον "Παρνασσό" η 25ετηρίδα του στα ελληνικά γράμματα, υπό την προστασία της πριγκίπισσας Μαρίας Βοναπάρτη. Αμέσως μετά επιστρέφει στην πατρίδα του όπου και μένει ως το τέλος της ζωής του. Πεθαίνει το ξημέρωμα της 3ης Ιανουαρίου του 1911 από πνευμονία.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Σωτηρίου

Σοφία Σωτηρίου (Επιμέλεια)

Η Σοφία Σωτηρίου είναι ηθοποιός-σεναριογράφος. Φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στη Θεολογική Σχολή, ενώ παράλληλα σπούδασε θέατρο. Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με ιδιωτικούς και κρατικούς θεατρικούς οργανισμούς: "Σύγχρονο Θέατρο Θεσσαλονίκης", ομάδα "Χρώματα", Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα Σερρών και Καβάλας, σε έργα των Σοφοκλή, Μολιέρου, Α. Τσέχοφ, Α. Σεντ-Εξιπερί, Τζ. Μπαρν, Κ. Γκολντόνι, Ντ. Γουντ κ.ά. Συμμετείχε σε τηλεταινίες της ΕΡΤ, δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη συγγραφή. 1997-2001: ολοκλήρωσε τα θεατρικά έργα "Νάρκισσος και Δάφνη", "Κυριακή Αναψυχής", "Μια Γάτα σε Κηδεία", "Η Πτήση των Επτά". 1999-2001: ασχολήθηκε με τη συγγραφή σεναρίων για δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους. Από το 2001 αναλαμβάνει το rewriting σεναρίων ταινιών μεγάλου μήκους και το 2002 συνεργάστηκε στο σενάριο της ταινίας "Οι Γενναίοι της Σαμοθράκης", όπου συμμετείχε και ως ηθοποιός.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Βιβλίο
Σελίδες:
120
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.17 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση