Σμύρνη 1922
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σμύρνη 1922

Η Καταστοφή μιας πόλης

Marjorie Housepian Dobkin

13.92€ -10% 12.53€

Το βιβλίο αυτό αποτελεί την εγκυρότερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ για την καταστροφής της Σμύρνης, μιας από τις μελανότερες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας του 20ού αιώνα. Όλα τα βιβλία που έχουν γραφτεί σχετικά, αναφέρονται εκτενώς στο παρόν έργο της Ντόμπκιν.
Στο βιβλίο δίνεται με λεπτομέρειες το πολύπλοκο ιστορικό υπόβαθρο της πανωλεθρίας καθώς και τα επακόλουθά της, στα οποία περιλαμβάνεται και η για πολλά χρόνια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να απαλειφθεί η αλήθεια από την ιστορική μνήμη.
Η συγγραφέας παραθέτει  με ανατριχιαστική ακρίβεια μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά την καταστροφή, από τους απλούς κατοίκους που ξεριζώθηκαν μέχρι τους κορυφαίους διοικητές και πολιτικούς των δυτικών δυνάμεων, περιγράφει ιδιαίτερους χαρακτήρες και αναδεικνύει τον ηρωισμό κάποιων που με συνεχείς προσπάθειες και αυτοθυσία κατόρθωσαν να σώσουν χιλιάδες ζωές.
«Γιατί κάψαμε τη Σμύρνη; Γιατί φοβηθήκαμε ότι αν έμεναν τα κτήρια στη θέση τους, δεν θα μπορούσαμε να απαλλαγούμε από τις μειονότητες…»
Falih Rifki Atay

1915 – 2015: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

Θόδωρος Καρζής

Θόδωρος Καρζής (Μεταφραστής)

Ιστορικός, δημοσιογράφος και Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας-Κίνας την τελευταία 12ετία, ο Θόδωρος Καρζής ανάλωσε τα χρόνια αυτά στη συστηματική, σε βάθος μελέτη της μακρότατης ιστορικής και πολιτισμικής διαδρομής του κινεζικού λαού. Προϊόν της μελέτης του αποτελεί "Η ιστορία και ο πολιτισμός της Κίνας", συνολική πραγμάτευση ενός μεγάλου θέματος, που έρχεται τώρα να εμπλουτίσει την ελληνική βιβλιογραφία. Τα προηγούμενα έργα του Θόδωρου Καρζή, ή τουλάχιστον τα περισσότερα, έχουν αποσπάσει θερμότατες κριτικές και τιμητικές διακρίσεις: η 5τομη "Ιστορία της γυναίκας", Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, "Οι πατρίδες των Ελλήνων", Μεγάλη Περγαμηνή της Εστίας Νέας Σμύρνης και Βραβείο της Ένωσης Σμυρναίων, "Τα σωστά ελληνικά" και "Η εποποιία της γλώσσας", Βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Τόσο στις κριτικές, όσο και στις εισηγητικές εκθέσεις των βραβεύσεων υπογραμμίζεται ότι τα κείμενα του συγγραφέα είναι αξιόπιστα για τους ειδικούς και επαγωγά για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Στο δημοσιογραφικό τομέα, ο Θόδωρος Καρζής υπήρξε πολιτικός αρθρογράφος, Διευθυντής Ειδήσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης, Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Ως Διευθυντής Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης και Διεθνών Σχέσεων της ΕΡΤ εκπροσώπησε για χρόνια την Ελλάδα στους διεθνείς οργανισμούς Universite Radiophonique et Televisuelle Internationale (URTI, Παρίσι) και Comite Europeen de Television Scolaire (CETS, Βρυξέλλες). Πρόεδρος και, στη συνέχεια, επίτιμος πρόεδρος του Centre Mediterraneen de la Communication Audiovisuelle (CMCA, Παρίσι-Μασσαλία).


Marjorie Housepian Dobkin

Marjorie Housepian Dobkin (Συγγραφέας)

Η Marjorie Housepian Dobkin, αρμενικής καταγωγής, γεννήθηκε το1922 στη Νέα Υόρκη και πέθανε το 2013. Οι γονείς της είχαν καταφύγει στις ΗΠΑ δυόμιση μήνες αφότου ο παππούς της σκοτώθηκε από έναν Τούρκο στρατιώτη κατά την καταστροφή της Σμύρνης. Αποφοίτησε από το Barnard College του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης το 1944 και, στη συνέχεια, δίδαξε εκεί λογοτεχνία και συγγραφή, από το 1957 έως το 1988, ενώ διετέλεσε αναπληρώτρια κοσμήτορας σπουδών από το 1976 έως το 1993. Το πρώτο της βιβλίο, που εκδόθηκε το 1957, ήταν μια λογοτεχνική απόδοση της καθημερινότητας μιας αρμενικής οικογένειας στις ΗΠΑ. Έγινε γνωστή, όμως, από το βιβλίο της για την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, το οποίο κυκλοφόρησε το 1971 στις ΗΠΑ με τον τίτλο "The Smyrna Affair" (1971) και σε βρετανική έκδοση, με τον τίτλο "Smyrna 1922: The Destruction of a City" (1972), αποτελεί την εγκυρότερη μελέτη της μελανής αυτής ιστορικής σελίδας, και σημείο αναφοράς για όλα τα σχετικά βιβλία που γράφτηκαν μεταγενέστερα. Της έχει απονεμηθεί το βραβείο Anania Shirakatsi της Ακαδημίας Επιστημών της Σοβιετικής Αρμενίας.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
398
Διαστάσεις:
20.5x14.5
Βάρος:
0.398 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση