Κρήτη 1913-2013: Αρχιτεκτονική και πολεοδομία μετά την Ένωση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κρήτη 1913-2013: Αρχιτεκτονική και πολεοδομία μετά την Ένωση

Συλλογικό έργο

Δημήτρης Φιλιππίδης

Παναγιώτης Τουρνικιώτης

Παρά την πληθώρα σημειακών μελετών και ερευνών που αφορούν την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία της Κρήτης κατά την νεώτερη και σύγχρονη εποχή, το ζήτημα δεν είχε προσεγγιστεί συνολικά για όλο το νησί με αποτέλεσμα να εντοπίζεται ερευνητικό κενό. Ο τόμος επιχειρεί να καλύψει το παραπάνω κενό, κομίζοντας σπάνιο υλικό, καρπό έρευνας σε πάνω από 50 αρχεία και συλλογές. Παράλληλα επιχειρεί να αναδείξει την ιδιοπροσωπία που εμφανίζει η Κρήτη στο πεδίο της αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας κατά τα τελευταία 100 χρόνια όπως αυτή απορρέει από την ιδιαιτερότητα της φύσης και του παρελθόντος της.

Ο τόμος συγκροτείται από δύο μέρη:
- Ιστορικά και κριτικά, με κείμενα των Εμμ. Κριαρά, Δημ. Φιλιππίδη, Παν. Τουρνικιώτη, Ελ. Φεσσά - Εμμανουήλ, Νίκου Σκουτέλη - Φλάβιο Ζανόν, Μαρ. Νοδαράκη, Νεκτ. Κεφαλογιάννη, Νίκου Πατσαβού, Παύλου Λουκάκη - Ιουλίας Μωραϊτου και Αμαλίας Κωτσάκη.
- Σχέδια - Φωτογραφίες - Κείμενα με την παρουσίαση αρχιτεκτονικών έργων κατανεμημένων σε οκτώ ενότητες που καλύπτει την περίοδο 1898 - 2013. Παρουσιάζεται το έργο στην Κρήτη διακεκριμένων αρχιτεκτόνων ανάμεσα στους οποίους ο Δημ. Κυριακός, Μιλτ. Μυλωνάς, Δημ. Πικιώνης, Άρης Κωνσταντινίδης, Πατρ. Καραντινός, Νικ. Μητσάκης, Κωνστ. Δοξιάδης, Κωνστ. Δεκαβάλλας, Αριστ. Προβελέγγιος, Αλ.Τομπάζης, Δημ. & Σουζ. Αντωνακάκη, κ.ά δίνοντάς μας την ευκαιρία να μελετήσουμε τον τρόπο που αντιμετώπισαν την ιδιομορφία της Κρήτης και αναζήτησαν την έννοια του "τόπου" της.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με πίνακα ερευνητικών πηγών, γενική βιβλιογραφία και ευρετήριο αρχιτεκτόνων και μηχανικών.

Ο τρόπος συγκρότησης του βιβλίου, η πλούσια εικονογράφηση, και το περιεχόμενο των κειμένων που περιλαμβάνει το καθιστά ενδιαφέρον όχι μόνο στον κλάδο των αρχιτεκτόνων και μηχανικών αλλά σε ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για την "γνώση" του τόπου του και της ιστορίας του μέσα από ένα άλλο πρίσμα που προσφέρει δυνατότητες για νέες ερμηνείες και θεωρήσεις.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Φιλιππίδης

Δημήτρης Φιλιππίδης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Φιλιππίδης (γ. 1938) είναι αρχιτέκτονας (ΕΜΠ, 1962), μετά το 1975 καθηγητής πολεοδομίας και σήμερα ομότιμος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Εργάστηκε σε διάφορα γραφεία εκπονώντας αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες (1964-1995) και διακρίθηκε σε διαγωνισμούς. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και κριτικές βιβλίων για την ελληνική παραδοσιακή και σύγχρονη αρχιτεκτονική, την πολεοδομία και την εκπαίδευση των αρχιτεκτόνων. Έχει γράψει δεκαπέντε βιβλία: "Νεοελληνική αρχιτεκτονική" (1984), "Για την ελληνική πόλη" (1990), "Είκοσι θέσεις για την πολεοδομία" (1990), "Το σκυρόδεμα στην ελληνική αρχιτεκτονική του εικοστού αιώνα" (1992), "Μεσογειακά σπίτια: Ελλάδα" (1994), "Λύσανδρος Καυταντζόγλου" (1995), "Πέντε δοκίμια για τον Κωνσταντινίδη" (1997), "Διακοσμητικές τέχνες" (1998), "Μοντέρνα αρχιτεκτονική στην Ελλάδα" (2001), "Προάστια και εξοχές της Αθήνας του ΄30" (2006), "Αρχιτεκτονικές μεταμορφώσεις" (2006), "Νεοκλασικές πόλεις στην Ελλάδα" (2007), "Οικοδομικό τετράγωνο 19 (2009), "Εφήμερη και αιώνια Αθήνα" (2009), "Δημήτρης Πικιώνης" (2009). Έχει επιμεληθεί αφιερώματα και μονογραφίες αρχιτεκτόνων, καθώς και τους έξι πρώτους τόμους της σειράς "Ελληνική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική" (1980-1988).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Τουρνικιώτης

Παναγιώτης Τουρνικιώτης (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Διδάσκει θεωρία της αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει δημοσιεύσει βιβλία για τον Adolf Loos, τον Le Corbusier, την ακτινοβολία του Παρθενώνα στα νεότερα χρόνια και την ιστοριογραφία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Το βιβλίο του "Ιστοριογραφία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής" δημοσιεύθηκε το 1999 στα αγγλικά (MIT Press) και μεταφράστηκε το 2001 στα ισπανικά (Mairea/Celeste). Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Διεθνές βραβείο αρχιτεκτονικού βιβλίου του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων και άλλη μια φορά με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εμμανουήλ Κριαράς

Εμμανουήλ Κριαράς (Συγγραφέας)

Ο Ε. Κριαράς γεννήθηκε στον Πειραιά (1906). Τελείωσε το γυμνάσιο στα Χανιά (1924). Σπούδασε φιλολογία (Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1924-29), βυζαντινή φιλολογία, νοελληνική φιλολογία και συγκριτική γραμματολογία (Πανεπιστήμιο Μονάχου, 1930 και Πανεπιστήμιο Παρισιού, 1938-39 και 1945-48). Διδάκτορας το 1938. Επιστημονικός συνεργάτης του Μεσαιωνικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών (1930-39) και διευθυντής του Αρχείου (1939-50). Τότε διορίζεται τακτικός καθηγητής μεσαιωνικής ελληνικής φιλολογίας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής (1954-55). Απολύεται από τη Χούντα (1968). Καλλιέργησε τη μεσαιωνική και τη νεοελληνική φιλολογία και γλώσσα και αγωνίστηκε για την επικράτηση της δημοτικής. Πρόεδρος εικοσαμελούς επιτροπής που μεταγλώττισε τους δικαστικούς κώδικες· πρόεδρος επιτροπής που πρότεινε το είδος μονοτονικού που εφαρμόζεται. Συγκρότησε "Λεξικό της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας" (τόμοι 14 έως τώρα) και "Λεξικό της δημοτικής". Δημοσίευσε και πολλές μελέτες για τη μεσαιωνική και νέα ελληνική γλώσσα και φιλολογία. Διεθνή βραβεία (Herderpreis και της Association des etudes grecques) για το Μεσαιωνικό Λεξικό του. Τέσσερα ελληνικά παράσημα (τελευταία: Ταξιάρχης τάγματος τιμής). Επίσης είναι ιππότης της Λεγεώνας της τιμής (Γαλλία) και Commendatore in merito (Ιταλία). Έλαβε μέρος στην αντίσταση και κρατήθηκε στο Χαϊδάρι επί μήνες έως το Σεπτέμβριο του 1944.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Φεσσά - Εμμανουήλ (Συγγραφέας)

Η Ελένη Φεσσά - Εμμανουήλ γεννήθηκε στον Βόλο το 1943. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (1967) και διδάκτωρ αρχιτέκτων της ίδιας Σχολής (1990). Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάσκει ιστορία της θεατρικής αρχιτεκτονικής και σκηνογραφίας από το 1994 μέχρι σήμερα. Από το 1980 ασχολείται συστηματικά με την ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα. Περισσότερες από εκατό ερευνητικές και θεωρητικές μελέτες της είναι δημοσιευμένες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά συνεδρίων, σε εγκυκλοπαίδειες και σε συλλογικούς τόμους. Έχει συγγράψει οκτώ επιστημονικές μονογραφίες, από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι το δίτομο έργο "Η αρχιτεκτονική του νεοελληνικού θεάτρου 1720-1940 (1994, έκδοση με χορηγία του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών) και οι τρεις δίγλωσσες εκδόσεις (στα ελληνικά και αγγλικά): "Η ιδεολογική κρίση της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής, 1827-1940" (1987), "Κτίρια για δημόσια χρήση στη νεότερη Ελλάδα, 1827-1993, (1993, Παπασωτηρίου) και "Δοκίμια για τη νέα ελληνική αρχιτεκτονική (2001, έκδοση με χορηγία του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου). Η τελευταία έκδοση τιμήθηκε με έπαινο της Διεθνούς Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής σε διαγωνισμό που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 10ης Διεθνούς Τριενάλε Αρχιτεκτονικής (Σόφια, 2003). Το 1991 διετέλεσε αναπληρωτής Επίτροπος της Ελλάδας στην 5η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής στην Μπιενάλε της Βενετίας και υπεύθυνη για την έκθεση με τίτλο "Νέα Δημόσια Κτίρια των Δ. και Σ. Αντωνακάκη, Ν. Βαλσαμάκη και Α. Τομπάζη". Το 2002 επιμελήθηκε επιστημονικά και συνέταξε, σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Τίνα Καραπιπέρη, τα κείμενα της ελληνικής συμμετοχής στο CD-ROM με τίτλο "Η ανακάλυψη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στο Παρίσι, το Λονδίνο και την Αθήνα. Εικονικές και πραγματικές διαδρομές", το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Culture 2000" από την γαλλική εταιρία ARVHA, την αγγλική εταιρία ATAP και την ελληνική Εταρία Αρχιτεκτονικών και Πολεοδομικών Μελετών "Ομάδα 80" - Σωτήρης Παπαδόπουλος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Πατσαβός (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Πατσαβός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη, το Παρίσι και το Λονδίνο. Η έρευνά του επικεντρώνεται στις συνθήκες ανάδυσης της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και τη δυνατότητα για μια διεπιστημονική θεώρησή τους. Το μελετητικό γραφείο που έχει συγκροτήσει με τους Georg Rafailidis και Stephanie Davidson (έδρα Αθήνα-Βερολίνο) εστιάζει στη σχέση δημόσιου-ιδιωτικού χώρου στη σύγχρονη ελληνική μητρόπολη. Διδάσκει ιστορία-θεωρία της αρχιτεκτονικής στα Χανιά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αμαλία Κωτσάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παύλος Λουκάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Σκουτέλης (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Σκουτέλης είναι αρχιτέκτων μηχανικός, επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιουλία Μωραΐτου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νεκτάριος Κεφαλογιάννης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Νοδαράκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αμαλία Κωτσάκη (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Χανιά
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
216
Διαστάσεις:
23χ24
Βάρος:
0.35 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση