Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Μεταμορφώσεις του εθνικισμού
(Επιτελέσεις της συλλογικής ταυτότητας στην Ελλάδα)

Offer
Ποιες μορφές παίρνει ο εθνικισμός την εποχή της παγκοσμιοποίησης; Πως μετασχηματίζονται το περιεχόμενο και οι προσανατολισμοί του προκειμένου να προσαρμοστούν στις συνθήκες της κρίσης ή ακόμη και της υπέρβασης του εθνικού κράτους; Πως συναρθρώνονται υποεθνικά, εθνικά και υπερεθνικά στοιχεία στην ανασημασιοδότηση των συλλογικών ταυτοτήτων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ιδιαίτερα την περίοδο κατά την οποία εντείνονται διεργασίες εξευρωπαϊσμού;
Στο παρόν βιβλίο ο σύγχρονος εθνικισμός και τα παράγωγά του δεν προσεγγίζονται μέσα από γενικευτικές κρίσεις που επιτρέπουν είτε τη νομιμοποίηση είτε την καταγγελία τους. Αντίθετα, ο τόπος και το έθνος ιστορικοποιούνται και αντιμετωπίζονται ως επιτελεστικές πρακτικές, το περιεχόμενο των οποίων διερευνάται σε διαφορετικά συμφραζόμενα της ελληνικής κοινωνίας - στη λαϊκή θρησκεία, την πολιτική ρητορεία, τη μουσική, την κατανάλωση, την παραγωγή και κυκλοφορία προϊόντων. Οι επιτελέσεις του τόπου και του έθνους μελετώνται, όχι μόνο από τα πάνω αλλά και από τα κάτω, σε πολλαπλά επίπεδα: από τη λαϊκή ιστορική συνείδηση και τις γηγενείς αρχαιολογίες ή τις αυτοσχέδιες γεωγραφίες ως τις επιδράσεις του ευρωπαϊκού φυλετικού λόγου· και από την ευρωπαϊκή διάσταση υλικών μορφών όπως η ολυμπιακή φλόγα ως την τοπική διαχείριση του "πολιτισμού" μέσα από συζητήσεις για την αυθεντικότητα, την κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων ή τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης στον αγροτικό χώρο.
Οι μεταμορφώσεις του εθνικισμού αντανακλούν την αξιοθαύμαστη ικανότητά του να εμπλέκει τα ίδια τα υποκείμενα στην αναπαραγωγή του αλλά και τη μεγάλη του αντοχή στο νέο μεταεθνικό περιβάλλον. Μαρτυρούν, εν τέλει, την πολυδιάστατη και αντιφατική του σχέση με τις δυνάμεις που (υποτίθεται) τον απειλούν.

21χ14 εκ., 515 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Αναθεωρήσεις του Πολιτικού
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320.54 (Εθνικισμός)
Άλλα πρόσωπα: Michael Herzfeld , Έφη Πλεξουσάκη (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-221-612-5
ISBN (10ψήφιο): 960-221-612-3
Βάρος: 0.62 κιλά
Εκδότης: Αλεξάνδρεια
Έτος Κυκλοφορίας: 2014
Γράψε τη δική σου κριτική
22.37
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.55
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο David Sutton είναι αναπληρωτής καθηγητής ανθρωπολογίας στο Southern Illionois University Carbondale. Τα τελευταία είκοσι χρόνια πραγματοποιεί έρευνες στην Κάλυμνο με επίκεντρο τη μνήμη, την ιστορική συνείδηση, το φύλο και το φαγητό.

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, απ΄ όπου πήρε το διδακτορικό του το 1994. Διδάσκει στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στον εθνικισμό, στις πολιτικές ταυτοτήτων, στη μετανάστευση και στις διασυνοριακές συνεργασίες στα Βαλκάνια. Ενδεικτικά έργα: "Ταυτότητες στη Μακεδονία" (συνεπιμέλεια με τους Β. Γούναρη και Ι. Μιχαηλίδη), Εκδόσεις Παπαζήση, 1997- "Life Among Anthropologists in Greek Macedonia", "Social Anthropology 11: 249-263", 2003.

Η Βασιλική Γαλανή - Μουτάφη ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές της σπουδές στο City Univeristy of New York, στην Κοινωνική - Πολιτισμική Ανθρωπολογία, και έλαβε το διδακτορικό της από το Graduate School του ίδιου πανεπιστημίου. Διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ως Επίκουρη Καθηγήτρια, καθώς και στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Σχεδιασμός, διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού", επίσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του τουρισμού στις τοπικές κοινωνίες υποδοχής, στον τουριστικό λόγο και τις τουριστικές αναπαραστάσεις, στη διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο για τις ανάγκες του τουρισμού, καθώς στο συναφές ζήτημα της συγκρότησης της τοπικής πολιτισμικής ταυτότητας. Πάνω στα ζητήματα αυτά έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Ο Παναγιώτης Πανόπουλος σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, απ΄ όπου πήρε το διδακτορικό του το 1998. Διδάσκει Ανθρωπολογία της Μουσικής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η Έφη Πλεξουσάκη έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, απ΄ όπου πήρε διδακτορικό της. Από το 2000 διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ενδεικτικά έργα: "Πολιτισμός και σχολείο" (στη σειρά "Κλειδιά και Αντικλείδια"), Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2003· "Κραυγές και ψίθυροι: Συγκρούσεις και ταυτότητες στο λόγο μειονοτικών γυναικών στη Θράκη", στο Χ. Βλαχούτσικου και L. Hart (επιμ.), "Όταν οι γυναίκες έχουν διαφορές: Αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις γυναικών στη σύγχρονη Ελλάδα", Εκδόσεις Μέδουσα -Σέλας, 2004.

Ρόμπου - Λεβίδη, Μαρίκα
Η Μαρίκα Ρόμπου-Λεβίδη σπούδασε χορό στο Royal Ballet (Λονδίνο) και κοινωνικές επιστήμες στο Polytechnic of Central London. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην κοινωνιολογία και τις πολιτικές επιστήμες στο Birkbeck College (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) και διδακτορικό στην κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Sussex. Έχει διδάξει χορό σε παιδιά και ενήλικες στην Αθήνα και έχει εργαστεί στη Σχολή Χιλλ ως υπεύθυνη πολιτιστικών προγραμμάτων. Επίσης, έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο τον μουσικό πολιτισμό στη Θράκη, την Ανατολική Μακεδονία και την Ήπειρο. Έχει διδάξει ανθρωπολογία της μουσικής και εθνοχορολογία στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στο ΤΕΙ Ηπείρου. Τα τελευταία τρία χρόνια συνεργάζεται με το Διεθνές Μεταπτυχιακό Σχολείο "Cultures, Migrations, Borders" που συνδιοργανώνουν τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Άμστερνταμ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την ανθρωπολογία της μουσικής και του χορού, την επιτέλεση και το σώμα, την πολιτική ανθρωπολογία, το σύνορο, τη μετανάστευση, το φύλο και τη βία.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.