Αναφορά περιπτώσεων
zoom in

Κρατάτε ένα ασυνήθιστο βιβλίο. Και δύσκολο, αλλά μόνο για όσους θα δυσκολεύονταν κατά την ανάγνωσή του. Για όλους τους άλλους η μόνη δυσκολία έγκειται σε μια συνολική του περιγραφή και αποτίμηση λόγω της ανομοιότητας των συστατικών του. Ήδη πριν από είκοσι και πλέον χρόνια, όταν πρωτοκυκλοφόρησε με τον ίδιο τίτλο το ένα τρίτο περίπου αυτής της εμπλουτισμένης επανέκδοσης, το περιοδικό "Πάλι" αναγκάστηκε να καταφύγει με αξιέπαινη αυτοσυνέπεια στην ακόλουθη παρουσίαση:

"Ένα βιβλίο συνταρακτικών αποκαλύψεων. Οι Κινέζοι προτείνουν το κόκκινο σαν σήμα εκκινήσεως. Η σοβιετική τροχαία και οι τροχαίες της δύσεως διατηρούν το χρώμα της ελπίδας. Οι λυχνίες κυκλοφορίας εισάγονται στην Ελλάδα από τη Δ. Γερμανία. Στο κέντρο των Αθηνών, ένας μυστηριώδης άνθρωπος διασχίζει το δρόμο "με κόκκινο φως". Λίγο πιο πέρα, ένας αθώος οδηγείται "ενώπιον πολυβολητού". Ποιες σκοτεινές δυνάμεις, ποια ανομολόγητα συμφέροντα κρύβονται άραγε πίσω απ΄ όλα αυτά: Ιδού μερικά από τα χρησιμοποιηθέντα ψηφία: ψ δ m ζ π γ λ .
Προσοχή κατά την ενδεχόμενη φυλλομέτρηση."

Αλέξανδρος Σχινάς

Αλέξανδρος Σχινάς (Συγγραφέας)

Αλέξανδρος Σχινάς (1924 - ). Ο Αλέξανδρος Σχινάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στο Βαρβάκειο Γυμνάσιο και σπούδασε στο Χημικό τμήμα της φυσικομαθηματικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας (1947-1949) άρχισε να ταξιδεύει, κυρίως σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης ως το 1959, οπότε εγκαταστάθηκε οριστικά στην τότε Ομοσπονδιακή Γερμανία. Από εκεί συνεργάστηκε με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (1963-1965), την ΕΡΤ (μετά το 1974), και το σταθμό της Deutsche Welle στην Κολωνία. Από την τελευταία θέση του ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση κατά τη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας στην Ελλάδα. Συνεργάστηκε με ελληνικά και γερμανικά λογοτεχνικά περιοδικά. Ο Αλέξανδρος Σχινάς τοποθετείται στη μεταπολεμική γενιά της ελληνικής πεζογραφίας με το έργο του "Αναφορά περιπτώσεων". Θεματικά κινείται γύρω από το γνωστό άξονα των συγχρόνων του πεζογράφων (το παράλογο του πολέμου, η εκμηδένιση του ανθρώπου από το απάνθρωπο σύστημα της εξουσίας, η αγωνία για το μέλλον της ανθρωπότητας, ο έρωτας ως μοναδική ελπίδα), ενώ η συμβολή του στην ανανέωση του νεοελληνικού αφηγηματικού λόγου έγκειται κυρίως στον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο ανέτρεψε την παραδοσιακή αφηγηματική φόρμα, με δημιουργικές επιρροές από συγγραφείς όπως ο Φραντς Κάφκα και ο Τζωρτζ Όργουελ και σταδιακή αποκρυστάλλωση ενός προσωπικού ύφους γραφής, με βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα την κατάργηση τόσο της τοποθέτησης των γεγονότων σʼ ένα συγκεκριμένο χωροχρονικό πλαίσιο, όσο και της διάκρισης ανάμεσα στην εξωτερική πραγματικότητα και την εσωτερίκευσή της από τους ήρωες του συγγραφέα. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Αλέξανδρου Σχινά βλ. Χατζηβασιλείου Βαγγέλης, "Αλέξανδρος Σχινάς", στο "Η μεταπολεμική πεζογραφία · Από τον πόλεμο του ΄40 ως τη δικτατορία του ΄67", Ζ΄, σ.184-193, Αθήνα, Σοκόλης, 1988. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
418
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.629 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση