Ίχνη στην άμμο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ίχνη στην άμμο

Βιβλιοκρισίες 1991 - 2012: Πεζογραφία, ποίηση, φιλολογία, λογοτεχνική κριτική

Ευριπίδης Γαραντούδης

27.00€ -30% 18.85€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789600116359

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2014

  • Εκδότης

    Gutenberg

Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται 85 σύντομα κείμενα, βιβλιοκρισίες στη μεγάλη πλειονότητά τους, δημοσιευμένα από το 1991 μέχρι το 2012, κατανεμημένα σε τρεις ειδολογικές-θεματικές κατηγορίες, με κριτήριο το είδος των κρινόμενων βιβλίων ή και το θέμα των εξεταζόμενων ζητημάτων: Πεζογραφία (41 κείμενα), Ποίηση (27 κείμενα) και Φιλολογία-Λογοτεχνική Κριτική (17 κείμενα). Τα κείμενα αναδημοσιεύονται χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, αλλά αφού έγινε ένα εκφραστικό "χτένισμα", σε σχέση με τη μορφή των πρώτων δημοσιεύσεών τους.
Ο μεταφορικός τίτλος του βιβλίου, "Ίχνη στην άμμο", υποδηλώνει την εφήμερη φύση των κειμένων του, καθώς τα περισσότερα δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες. Κυρίως, όμως, ο τίτλος υποβάλλει την παραδοχή ότι τα έργα της ανθρώπινης γραφής, ως ίχνη αποτυπωμένα στη μεγάλη αμμώδη παραλία του πολιτισμού μας, αργά ή γρήγορα, θα τα απαλείψει κάποιο κύμα του χρόνου. Μαζί, εντούτοις, με την επίγνωση της προσωρινότητας των κειμένων μένει η χαρά της εν θερμώ δημόσιας ανάγνωσης των έργων της λογοτεχνίας και των βιβλίων για τη λογοτεχνία. Γιατί το βαθύτερο κίνητρο για την άσκηση της λογοτεχνικής κριτικής είναι η χαρά ότι τα φθαρτά ίχνη της αποτυπώνονται σε μιαν άγραφη άμμο.

Ευριπίδης Γαραντούδης

Ευριπίδης Γαραντούδης (Συγγραφέας)

O Eυριπίδης Γαραντούδης είναι καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνων. Γεννήθηκε το 1964 στην Kαβάλα. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Aπό το 1986 έως το 1989 δίδαξε νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο Iνστιτούτο Bυζαντινών και Nεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάδοβας. Aπό το 1995 έως το 2003 δίδαξε νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Kρήτης (επίκουρος καθηγητής το 1999). Διετέλεσε επίσης ερευνητής του Iνστιτούτου Mεσογειακών Σπουδών του Iδρύματος Tεχνολογίας και Έρευνας, με αντικείμενο τη συγγραφή ιστορίας της νεοελληνικής μετρικής. Δημοσίευσε τα βιβλία: "Aρχαία και νέα ελληνική μετρική. Iστορικό διάγραμμα μιας παρεξήγησης", Πάδοβα 1989, "Πολύτροπος αρμονία. Mετρική και ποιητική του Kάλβου", Hράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Kρήτης - Στέγη Kαλών Tεχνών και Γραμμάτων 1995, και "Aνθολογία νεώτερης ελληνικής ποίησης 1980-1997. Oι στιγμές του νόστου", Aθήνα, Eκδόσεις Nεφέλη 1998. Eπιμελήθηκε τα βιβλία: "Γεράσιμος Σπαταλάς, H στιχουργική τέχνη. Mελέτες για τη νεοελληνική μετρική", Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Kρήτης 1997 (σε συνεργασία με την Άννα Kατσιγιάννη) και "Tάκης Σινόπουλος, Xρονικό αναγνώσεων. Bιβλιοκρισίες για τη μεταπολεμική ποίηση", Αθήνα, Σοκόλης 1999 (σε συνεργασία με τη Δώρα Mέντη). Bιβλιοκρισίες και μελέτες του για θέματα της νεοελληνικής φιλολογίας δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
440
Διαστάσεις:
25x18
Βάρος:
1.013 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση