Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Τα μαθηματικά στην Ελλάδα από τον 15ον έως τον 18ον αι. μ.Χ.
(Τα μυστικά που αποκαλύπτουν τα χειρόγραφα)
Συγγραφέας:   Μαρία Χάλκου


Τα μαθηματικά στην Ελλάδα από τον 15ον έως τον 18ον αι. μ.Χ.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων Βυζαντινών χρόνων η αρχαία Ελληνική Παιδεία χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως μέσον για να γίνει κατανοητή η ύπαρξη του Ιησού, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν για τους χριστιανούς το κέντρο του κόσμου. Σχετικά με την Επιστήμη των Μαθηματικών στο Βυζάντιο, γνωρίζουμε ότι παρατηρήθηκε πρόοδος και εξέλιξη ειδικά κατά τον 5ον, τον 6ον, τον 9ον, τον 10ον, τον 13ον και τον 14ον αιώνα. Επίσης είναι γνωστό ότι οι μαθηματικοί των πρώιμων βυζαντινών χρόνων ευρίσκονταν κατά κύριο λόγο στην Αλεξάνδρεια, όπου και παρήγαγαν σημαντικό έργο. Επί Ιουστινιανού δε, το κέντρο βάρους της όλης δραστηριότητας που σχετιζόταν με τα Μαθηματικά μετατοπίστηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Σημαντική ιστορική χρονολογία για την Επιστήμη αυτή θεωρείται ο 13ος αι. κατά τον οποίον διαχωρίζονται τα ʽακαδημαϊκάʼ από τα ʽεμπορικάʼ ή ʽπρακτικάʼ Μαθηματικά, τα οποία από τον 14ον αι. δεν διδάσκονταν πλέον στα Πανεπιστήμια, αλλά, λόγω της χρησιμότητάς τους στο ευρύτερο πλήθος του λαού, ευρίσκονταν σε συνεχή ανταγωνισμό με τα ακαδημαϊκά Μαθηματικά.

Το υπόλοιπο του 15ου αι. μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο 16ος, και μέρος του 17ου αι. χαρακτηρίζονται από την πλήρη ανυπαρξία της παιδείας στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Μέσα στον 17ον αι. αρχίζει σταδιακά η ανοδική πορεία, που συνδυάζεται με τη λειτουργία στοιχειωδών, μέσων, αλλά και ανωτέρου επιπέδου σχολείων. Ακόμα και τότε όμως απουσιάζουν από τα εκπαιδευτικά προγράμματα οι θετικές επιστήμες, οι οποίες κάνουν την εμφάνισή τους από τα μέσα του 18ου αι. και μετά.

Καθοριστικής σημασίας υπήρξε τότε ο ρόλος του Νικηφόρου Θεοτόκη, ο οποίος ήταν ο σύνδεσμος των παλαιοτέρων επιστημόνων λογίων με τους δασκάλους των νέων Φυσικών επιστημών της χρονικής περιόδου πριν την επανάσταση του 1821. Ο Θεοτόκης ήταν ο επιστήμων που ανέγραψε για πρώτη φορά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων ως πρωτεύοντα μαθήματα τη Φυσική και τα Μαθηματικά.

24χ16 εκ., 84 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 510.09 (Μαθηματικά - Ιστορία)
ISBN: 978-618-8116-61-0
ISBN (10ψήφιο): 618-81161-0-4
Βάρος: 0.234 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2014
Γράψε τη δική σου κριτική
15.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.35
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Χάλκου, Μαρία
Η Μαρία Χάλκου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1952. Είναι αριστούχος της Ελληνογαλλικής Σχολής Jeanne d΄ Arc του Πειραιά, πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη διδακτική και μεθοδολογία των μαθηματικών, με τριετή μετεκπαίδευση στην παλαιογραφία στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ). Το 2004 έγινε διδάκτωρ μαθηματικών (ομόφωνα αριστούχος) του ιδίου Τμήματος. Από το 1976 έως το 1980 εργάστηκε ως καθηγήτρια μαθηματικών σε φροντιστήριο του Πειραιά, και από το 1980 έως το 2007 ως μόνιμη εκπαιδευτικός στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τον Αύγουστο του 2007 ανέλαβε καθήκοντα Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών στη Δ/ση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας. Διετέλεσε μέλος της συγγραφικής ομάδας του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (ΚΕΕ) του Υπ. Παιδείας και συγγραφέας των 8 σχολικών βιβλίων αξιολόγησης, μεταξύ 1998-2000. Την ίδια περίοδο, πραγματοποίησε εισηγήσεις επιμόρφωσης εκπαιδευτικών σε Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (1998-2000). Συμμετείχε σε ερευνητικές ομάδες του Ο.Ο.Σ.Α., του ΥΠ.Ε.Π.Θ., του διεθνούς προγράμματος PISA (2000). Διετέλεσε μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου "Αξιολόγηση Σχολικής Μονάδας" (ΚΕΕ σε συνεργασία με Βρετανικό Συμβούλιο, 2000). Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Κριτών του περιοδικού "Ευκλείδης γ" της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Συμμετείχε με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια του ΚΕΕ του ΥΠ.Ε.Π.Θ., της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, των Φιλοσοφικών Σχολών των Πανεπιστημίων: Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Ιονίου. Συμμετείχε με ανακοινώσεις στο διεθνές συνέδριο μαθηματικών "ΜΑSSEE" στο Μπόροβετς (2003) στη Βουλγαρία, στα διεθνή συνέδρια ψηφιοποίησης "SEEDI" στην Οχρίδα (2005), στο Μαυροβούνιο το 2007 και στο Βελιγράδι το 2008. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ξένα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά μαθηματικών με κριτές. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: "Τα μαθηματικά στο Βυζάντιο: λογιστική", εκδ. Επικαιρότητα, 2006· β΄ έκδοση, εκδ. Παύλος, 2007, "Τα προβλήματα της γεωμετρίας στο Βυζάντιο: γεωδαισία", εκδ. Επικαιρότητα, 2006· β΄ έκδοση, εκδ. Παύλος, 2007, "Το μαθηματικό περιεχόμενο του Codex Vindobonensis phil. graecus 65 (Βιενναίου ελληνικού φιλ. Κώδικα 65 του 15ου αι.): εισαγωγή, μεταγραφή και μαθηματικά σχόλια" (με βάση τη διδακτορική της διατριβή), εκδ. Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 2006. Το τρίτο αυτό βιβλίο έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως έργο-πηγή για την ιστορία των μαθηματικών μεθόδων και ανήκει στις συλλογές των βιβλιοθηκών πολλών πανεπιστημίων της Αμερικής και της Ευρώπης. Γι΄ αυτό της το έργο δέχθηκε επιστολές στις οποίες εξαίρεται η συμβολή της στην επιστήμη των μαθηματικών, από Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου και ακαδημαϊκούς, καθώς και από πρυτάνεις και καθηγητές πανεπιστημίου του εξωτερικού.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.