Καρναβάλι, μια ιδιότυπη κληρονομιά
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Καρναβάλι, μια ιδιότυπη κληρονομιά

Η μετουσιώση των αρχαίων μυστηρίων σε εκδηλώσεις χαρά και ευθυμίας στις μέρες μας

Σταύρος Ν. Χριστοδουλάκης

11.00€ -10% 9.90€

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που τελούνται σε όλο τον κόσμο, από όλες σχεδόν τις περιοχές της γης, δείχνουν ότι βασίζονται σε ένα μεμονωμένο, πανάρχαιο και πολύ συγκεκριμένο πρότυπο, το οποίο ανάγεται στην αρχαία Ελλάδα και ειδικά στα διονυσιακά μυστήρια και τις βακχικές τελετές.
Το Καρναβάλι αποτελεί μία ιδιότυπη κληρονομιά και ουσιαστικά, είναι η μετουσίωση των αρχαίων μυστηρίων του Διονύσου σε εκδηλώσεις χαράς και ευθυμίας στις μέρες μας. Κατά γενικό λόγο, κάθε καρναβαλικό πάρτι επουλώνει και καλύπτει εσωτερικά κενά της εξειδικευμένης ψυχικής έκφρασης που έχει κάθε άνθρωπος γι` αυτό και διασκεδάζει ενδεδυμένος την προσωπικότητα που θα ήθελε να είναι.
Στην Ελλάδα, το πιο γνωστό Καρναβάλι είναι αυτό της Πάτρας, στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά και ιστορική αναδρομή. Παράλληλα, αναφορά γίνεται και στο αθηναϊκό καρναβάλι, καθώς και σε καρναβάλια ανά τον κόσμο.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Σταύρος Ν. Χριστοδουλάκης

Σταύρος Ν. Χριστοδουλάκης (Συγγραφέας)

Ο Σταύρος Χριστοδουλάκης γεννήθηκε την 25η Ιανουαρίου 1967 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Αρσακείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ψυχικού από την οποία απεφοίτησε το 1987. Αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, άρχισε να ασκεί το διδακτικό του έργο στην Πρωτοβάθμια Δημοτική Εκπαίδευση. Από το 2002 μέχρι το 2005 μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Πατρών με εξειδίκευση στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, το 2005 έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα της Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και την παρούσα στιγμή είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εδώ και χρόνια ο συγγραφέας του παρόντος συγγράμματος αρθρογραφεί σε επιστημονικά και μη περιοδικά που ασχολούνται με την εκπαίδευση, το αρχαιοελληνικό πνεύμα, τη λαογραφική παράδοση διαφόρων περιοχών και τις μαχητικές τέχνες. Από το 1999 είναι μόνιμος συνεργάτης στο ελληνοκεντρικό επιστημονικό περιοδικό Αεροπος. Από το 2008 ανέλαβε τις διορθώσεις του περιοδικού Ελληνική Αγωγή, το 2009 επιμελήθηκε, από τις εκδόσεις Ν. & Σ. Μπατσιούλας, το σύγγραμμα "Ατικόν Ύδωρ" και το 2010 επιμελήθηκε το επιστημονικό σύγγραμμα "Ένας Γεωργιανός προσκυνητής στον Βυζαντινό κόσμο του 9ου αιώνα: ο Άγιος Ιλαρίων ο Γεωργιανός (διδακτορική διατριβή)" από τις ίδιες εκδόσεις. Το 2002 εξέδωσε το πρώτο του σύγγραμμα με τίτλο "Ψήγματα χρυσού, ήτοι αποφθεγματικαί ρήσεις αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων" από τις Εκδόσεις Γεωργιάδη, το οποίο έτυχε και δεύτερης έκδοσης το 2003 από τις ίδιες εκδόσεις. Το 2006 εξέδωσε το σύγγραμμα με τίτλο "TAE KWON DO, Συμβολή στη μαχητική τέχνη του Tae Kwon Do: προσεγγίσεις και διαστάσεις" από τις Εκδόσεις Ν. & Σ. Μπατσιούλας (Λογοσοφία). Το 2008 εξέδωσε την ιστορική μονογραφία με τίτλο "Η μινωϊκή Κρήτη, Ο πανάρχαιος πολιτισμός της ελληνικής Μεγαλονήσου» από τις Εκδόσεις "ΑΛΣ Α.Ε." και το σύγγραμμα "Γεραπετρος, Δοξασίες και μύθοι, συμβολή στη Λαογραφία, την Τοπική Ιστορία και την Εκπαίδευση" από τις Εκδόσεις Ν. & Σ. Μπατσιούλας. Το 2009, από τις ίδιες εκδόσεις, εξέδωσε το σύγγραμμα "Ο βίος του Ιησού, Η ζωή του Ιησού μέσα από αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό από τις Ιερές Μονές και τις Σκήτες του Αγίου Όρους" και από τις Εκδόσεις ΙΑΜΒΟΣ εξέδωσε το σύγγραμμα "Κρητικές αντινάδες, Ο Τρόπος Σκέψης και Ζωής των Κατοίκων της Μεγαλονήσου μέσα από τις Μαντινάδες τους". Το 2010 εξέδωσε από τις Εκδόσεις Ν. & Σ. Μπατσιούλας το σύγγραμμα "Αρχαία ελληνικά, Γνωριμία με την αρχαία ελληνική γλώσσα", το 2011 εξέδωσε από τις ίδιες εκδόσεις το σύγγραμμα "Γητειές, Λαϊκή θεραπευτική της Κρήτης" και το 2012 εξέδωσε από τις Εκδόσεις Momentum το σύγγραμμα "Θεοχάρης Μιχ. Προβατάκης, Η ζωή, το Πολιτιστικό του έργο και η προσφορά του στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
160
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.25 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση