Συνώνυμα και συγγενικά της ελληνικής γλώσσας. Τέχνες και σύνεργα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Συνώνυμα και συγγενικά της ελληνικής γλώσσας. Τέχνες και σύνεργα

Πέτρος Βλαστός

Το βιβλίο αυτό -προϊόν εικοσαετούς έρευνας του Πέτρου Βλαστού, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες λογίους της Διασποράς που επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό τα ελληνικά γράμματα τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα -εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1931, ως μια προσπάθεια να μελετηθεί ο πλούτος της δημοτικής γλώσσας. Έργο αναφοράς μέχρι σήμερα, μας οδηγεί στην εποχή κατά την οποία οι δημοτικιστές αναδείκνυαν τη μητρική λαλιά η οποία κινδύνευε να ξεχαστεί ύστερα από τα πολλά χρόνια κατά τα οποία είχε επισήμως περιπέσει σε αχρησία. Στον δεύτερο αυτό τόμο της παρούσας έκδοσης -στην οποία έχει τηρηθεί η ορθογραφία του πρωτοτύπου, που ήταν μια πρώιμη πρόταση του μονοτονικού συστήματος- ο αναγνώστης θα βρει τα μέρη Γ` έως Μ` της έκδοσης του 1931: λέξεις για τα καιρικά και τα αστρονομικά, τα ανατομικά και τα φυσιολογικά, τα ονόματα και τα οικογενειακά τους ονόματα, τα παιχνίδια και τους χορούς, τα ζώα και τα φυτά, τις πέτρες, τα πετράδια και τα μέταλλα, τα δαιμονικά, τις κατάρες, τις ευχές και τους όρκους, καθώς και ιδιωματικές εκφράσεις της δημοτικής. Τέλος, στον τόμο αυτό, ο συγγραφέας -πριν από τον Δείκτη (το Ευρετήριο, δηλαδή)- παρουσιάζει το ορθογραφικό σύστημα που ακολούθησε στη συγγραφή του συγκεκριμένου έργου.

Ελένη Κεχαγιόγλου

Ελένη Κεχαγιόγλου (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Ελένη Κεχαγιόγλου γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1969. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Υποψήφια διδάκτωρ του Παν/μίου Αιγαίου, με θέμα "Το θέατρο στην εκπαίδευση", το 2004 ήταν στη συγγραφική ομάδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου γράφοντας για τη Θεατρική Παιδεία στην "Ανάπτυξη των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών". Από το 1997 εργάζεται ως επιμελήτρια κειμένων, ενώ από το 1997 έως το 2001 δίδαξε λογοτεχνία στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το 2003-2004 ήταν υπεύθυνη εκδόσεων του προγράμματος "Εξειδίκευση και Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών" στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Από το 2007 έως το 2010 διηύθυνε τη λογοτεχνική σειρά στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Μετά την αναστολή λειτουργίας των τελευταίων, διατήρησε από το 2011 έως το 2017 την ευθύνη των ειδικών εκδόσεων στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ). Σήμερα εργάζεται ως επιμελήτρια-υπεύθυνη εκδόσεων στις Εκδόσεις Πατάκη. Μεταξύ 2006-2013 δίδαξε επιμέλεια και διόρθωση κειμένων στο Εργαστήρι Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ, έχοντας διδάξει αντίστοιχα σεμινάρια στο ΕΚΕΜΕΛ. Σήμερα διδάσκει στη Σχόλη των Εκδόσεων Πατάκη. Έχει εργαστεί ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών (στο Βήμα 99,5 FM και σε σταθμούς των Ιωαννίνων). Κείμενά της έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά ("Διαβάζω", "Index", "The Books΄ Journal", "Ποιητική", κ.ά.) και στο blog πολιτισμού dim/art.

Πέτρος Βλαστός

Πέτρος Βλαστός (Συγγραφέας)

ΠΕΤΡΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ (1879-1941). Ο Πέτρος Βλαστός γεννήθηκε το 1879 στην Καλκούτα των Ινδιών, γιος του Θεόδωρου Βλαστού και της Μαριέττας Ράλλη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1901 ως το 1919 εργάστηκε στο υποκατάστημα του εμπορικού οίκου Ράλλη στις Ινδίες. Στη συνέχεια (1919-1928, οπότε ο οίκος Ράλλη πουλήθηκε σε ξένη εταιρεία) μεταφέρθηκε στα γραφεία του ίδιου οίκου στο Λίβερπουλ, όπου έζησε ως το θάνατό του. Από το 1928 ως το τέλος της ζωής του αφοσιώθηκε στη συγγραφική του δραστηριότητα. Το 1908 παντρεύτηκε την κόρη του Αλέξανδρου Πάλλη, Αζίζα. Ο Πέτρος Βλαστός ανήκει στους έλληνες της διασποράς που κατά τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας επηρέασαν σημαντικά τα ελληνικά γράμματα. Ειδικότερα ανήκε στον κύκλο του οίκου Ράλλη, που στάθηκε ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα κέντρα του ελληνικού δημοτικιστικού κινήματος (στον ίδιο κύκλο ανήκαν ο Αλέξανδρος Πάλλης, ο Αργύρης Εφταλιώτης, ο Δημήτρης Πετροκόκκινος και ο αδερφός του Βλαστού Αμβρόσιος). Παράλληλα ο Βλαστός διατηρούσε τακτική αλληλογραφία με τον γενάρχη του δημοτικιστικού κινήματος Γιάννη Ψυχάρη. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1904 με την έκδοση της ποιητικής συλλογής Της Ζωής, με το ψευδώνυμο Έρμονας. Η συλλογή του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους αθηναϊκούς δημοτικιστικούς κύκλους και επαινέθηκε από τον Κωστή Παλαμά. Ακολούθησαν εκδόσεις και δημοσιεύσεις ποιημάτων, διηγημάτων, κριτικών και πολιτικών δοκιμίων, μελετών και ταξιδιωτικών κειμένων. Συνεργάστηκε με έντυπα όπως ο Νουμάς, τα Γράμματα (Αλεξάνδρειας), τα Κυπριακά Γράμματα, τα Ελληνικά Φύλλα, τα Χιώτικα Χρονικά και η Νέα Εστία. Εκτός από τον σαφή γλωσσικό προσανατολισμό του Βλαστού προς τον
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
2 από 2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
661
Διαστάσεις:
20x14
Βάρος:
0.285 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση