Καθεστώτα ιστορικότητας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Καθεστώτα ιστορικότητας

Παροντισμός και εμπειρίες του χρόνου

Francois Hartog

21.30€ -28% 15.34€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789602215548

  • Έτος κυκλοφορίας

    2012

  • Εκδότης

    Αλεξάνδρεια

Οι εμπειρίες του χρόνου ποικίλλουν εξαιρετικά, αφού κάθε κοινωνία διατηρεί μια ιδιαίτερη σχέση με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Για να συγκρίνει τους τρόπους με τους οποίους αρθρώνονται αυτές οι χρονικότητες, ο Φρανσουά Αρτόγκ, επιφανής ιστορικός, ευαίσθητος στις μεταλλαγές του χρόνου, προτείνει ένα εργαλείο που ονομάζει `καθεστώς ιστορικότητας`.
Ο Οδυσσέας στο νησί των Φαιάκων ή οι Μαορί του Ειρηνικού έχουν άλλους τύπους αναμνήσεων απ` ό,τι τα πρόσωπα της Βίβλου ή ο Αυγουστίνος στις Εξομολογήσεις του. Στο παλαιό καθεστώς ιστορικότητας, το παρελθόν φωτίζει το μέλλον. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση, ο χρόνος γίνεται επιτάχυνση και τα μαθήματα έρχονται από το μέλλον. Ο Σατωμπριάν δεν παύει γράφοντας να περνάει από το παλαιό στο νεωτερικό καθεστώς ιστορικότητας. Στις τελευταίες δύο δεκαετίες του 20ού αιώνα η μνήμη, μαζί με τις συναφείς έννοιες της μνημόνευσης, της κληρονομιάς, του έθνους, της ταυτότητας, ήρθε στο προσκήνιο, το ίδιο και το παρόν, ενώ παράλληλα ο χρόνος γινόταν όλο και περισσότερο εμπόρευμα και αντικείμενο κατανάλωσης. Έτσι ο συγγραφέας διαπιστώνει την επικράτηση ενός παρόντος ατέρμονου και πανταχού παρόντος -το οποίο ονομάζει `παροντισμό`- επιφορτισμένου μ` ένα χρέος απέναντι τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Δημήτρης Κουσουρής (Μεταφραστής)


Francois Hartog

Francois Hartog (Συγγραφέας)

Ο Francois Hartog είναι διευθυντής σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Παρίσι), στην έδρα της Αρχαίας και Νεότερης Ιστορίας. Άλλα βιβλία του είναι "Ο καθρέφτης του Ηροδότου. Δοκίμιο για τη συγκρότηση της παράστασης του άλλου", Αθήνα, Σαββάλας, 2006· "Ο 19ος αιώνας και η ιστορία. Η περίπτωση του Φυστέλ ντε Κουλάνζ", μτφ.-σχολ. Χαράλαμπος Ορφανός - Χρυσάνθη Αβλάμη, Αθήνα, Ιστορητής / Κάτοπτρο, 1999· "Regimes d΄historicite. Presentisme et experiences du temps", Παρίσι, Le Seuil, 2003· "Evidence de l΄ histoire. Ce que voient les historiens", Παρίσι, Editions de l΄Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, 2005.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
272
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.575 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση