Εργαλεία της παράδοσης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εργαλεία της παράδοσης

Συλλογή Παύλου Κοντέλλη

Μιμίκα Γιαννοπούλου

Το βιβλίο "Εργαλεία της παράδοσης" είναι καρπός της αγάπης του Παύλου Κοντέλλη για την αγροτική ζωή και της ενασχόλησής του με τα γεωργικά μηχανήματα. Βιώνοντας ο ίδιος την αλλαγή που συντελέστηκε στην αγροτική ζωή από το 1950 και μετά, με την εκμηχάνιση της γεωργίας και τη χρήση των σύγχρονων μηχανημάτων, συνειδητοποίησε την αξία των παλαιών αγροτικών εργαλείων και τη σημασία τους για την ιστορία του τόπου μας. Μέσα από αυτά αντλούμε πολύτιμα στοιχεία για το πώς δούλευαν οι αγρότες τα παλαιά χρόνια, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, αλλά και με πόση τέχνη, ακρίβεια και μεράκι έφτιαχναν τα εργαλεία τους.
Ο Παύλος Κοντέλλης κατάφερε να συγκεντρώσει εργαλεία από πολλά μέρη της Ελλάδος για διάφορες αγροτικές εργασίες και για διαφορετικές καλλιέργειες.
Σε τέσσερις μεγάλες ενότητες, που παραπέμπουν στην καλλιέργεια της γης, στον οικιακό εξοπλισμό, στις οικιακές δραστηριότητες και σε ξεχασμένα πλέον επαγγέλματα, ταξινομούνται τα αγροτικά εργαλεία. Περιεκτικά επεξηγηματικά κείμενα συνοδεύουν τις όμορφες και πολλές φωτογραφίες, ενώ οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα, που απεικονίζουν σκηνές της αγροτικής ζωής όταν χρησιμοποιούσαν αυτά τα εργαλεία, δίνουν πνοή ζωής στα συλλεκτικά πια σήμερα αυτά κομμάτια.
Επιθυμία του Παύλου Κοντέλλη είναι η έκδοση αυτή "να προσφέρει χαρά στους μεγαλύτερους, ανακαλώντας στη μνήμη τους αναμνήσεις από ένα κοπιαστικό αλλά όμορφο παρελθόν, και να αφυπνίσει τους νεότερους για την ανάγκη που υπάρχει να γνωρίζουν, να αγαπούν και να διασώζουν την ιστορία του τόπου μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς".

Τάκης Τλούπας

Τάκης Τλούπας (Φωτογράφος)

Ο Τάκης Τλούπας γεννήθηκε το 1920 στη Λάρισα. Με την τέχνη της φωτογραφίας ασχολήθηκε επαγγελματικά από το 1940. Αυτοδίδακτος φωτογράφος, με πηγαίο ταλέντο, ευαισθησία, έμπνευση σοφή και αγάπη για ό,τι ωραίο δημιούργησε η φύση και ο άνθρωπος. Αυτά τα φυσικά του προσόντα, που ευνοούν την υψηλή καλλιτεχνική δημιουργία, και η επιμέλεια με την οποία ασκεί το έργο του, τον ανέδειξαν σε προσωπικότητα πρώτου μεγέθους στον κόσμο της φωτογραφίας. Ο Τάκης Τλούπας, πέθανε στις 8 Μαΐου 2003 σε ηλικία 83 ετών από πνευμονικό οίδημα, που ακολούθησε εγκεφαλικό επεισόδιο. , στην πόλη που γεννήθηκε και τόσο αγαπούσε, τη Λάρισα.

Σωκράτης Μαυρομάτης (Φωτογράφος)


Ανδρομάχη Οικονόμου

Ανδρομάχη Οικονόμου (Επιμέλεια)

Η Ανδρομάχη Οικονόμου γεννήθηκε στις Ερυθρές Αττικής. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή (τμήμα Ιστορικό-Αρχαιολογικό) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην εθνολογία και την κοινωνική ανθρωπολογία του ΙΚΥ στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Παρίσι) από όπου έλαβε το 1991 το διδακτορικό της. Εργάστηκε ως προϊσταμένη του τμήματος Μουσείων του Πολιτιστικού Τεχνολογικού Ιδρύματος ΕΤΒΑ. Δίδαξε κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2001-2003). Από το 2004 εργάζεται ως ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας έχει διατελέσει πρόεδρός της και επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Μιμίκα Γιαννοπούλου (Επιμέλεια)


Μιμίκα Γιαννοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αριάν Κοντέλλη (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
180
Διαστάσεις:
28x25
Βάρος:
1.411 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση