Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Διαδικασία και πραγματικότητα
(Ένα δοκίμιο στην κοσμολογία)
Συγγραφέας:   Alfred North Whitehead


Offer
Το "Process and Reality" (Διαδικασία και πραγματικότητα. Ένα δοκίμιο στην κοσμολογία) του Alfred North Whitehead παραμένει ένα σκοτεινό μετέωρο στον φιλοσοφικό ουρανό του εικοστού αιώνα. Δημοσιευμένο το 1929, αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα της προσωπικής προβληματικής που ανέπτυξε ο συγγραφέας του αφότου χώρισαν οι δρόμοι του με τον Bertrand Russell.

Στο έργο αυτό, ο Whitehead, επιδιώκοντας να φέρει σε συνομιλία την κοσμοεικόνα που αναδύεται από τις σύγχρονες επιστήμες με ένα σύνολο προβλημάτων τα οποία οι επιστήμονες στον καιρό της εξειδίκευσης τείνουν να παραμελούν ως "μη επιστημονικά" (προβλήματα αισθητικά, ηθικά, οντολογικά και θεολογικά), επαναφέρει το θεωρησιακό πρόγραμμα μιας μεταφυσικής οντολογίας που θέλει να εξηγήσει επαρκώς όλες τις πτυχές του πραγματικού. Παρακάμπτοντας τη μοντέρνα κριτική διαδρομή του καντιανισμού, μοιάζει να επανέρχεται στη φιλοσοφία του δέκατου έβδομου και του δέκατου όγδοου αιώνα, με σημείο επανεκκίνησης τον John Locke· και όπως ο Descarts, ο Spinoza και ο Leibniz πάσχιζαν να συγκροτήσουν μια σφαιρική κοσμοαντίληψη η οποία να εμπεριέχει και να ερμηνεύει τις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις της εποχής τους, ο Whitehead μοιάζει να φιλοδοξεί το αντίστοιχο σε σχέση με τις δραματικές καινοτομίες των μαθηματικών, της υποατομικής φυσικής και της βιολογίας που σημάδεψαν το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα.


Σημείωση: Επίμετρο: Φώτης Τερζάκης.

21χ14 εκ., 757 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: δια-ΛΟΓΟΣ: Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη - Μελέτες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 523.1 (Κοσμολογία )
Άλλα πρόσωπα: Φώτης Τερζάκης (Μεταφραστής) , Δημήτρης Ν. Λαμπρέλλης (Υπεύθυνος Σειράς) , David Ray Griffin (Επιμελητής) , Donald W. Sherburne (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-02-2766-6
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2766-7
Βάρος: 0.921 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
40.47
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

25.90
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Whitehead, Alfred North
Ο Alfred North Whitehead γεννήθηκε το 1861 στο Ramsgate του Kent. Τις εγκύκλιες σπουδές του περάτωσε στο Sherbone School του Dorcet και σπούδασε μαθηματικά στο Tirnity College του Cambridge. Ήδη, το 1896 δημοσίευσε την "Πραγματεία για την οικουμενική άλγεβρα", ενώ κατά την πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα συνεργάστηκε με τον B. Russell. Καρπός αυτής της εργώδους και επιβλητικής προσπάθειας υπήρξε το τρίτομο έργο "Αρχές των μαθηματικών" ("Principia Mathematica"). Παράλληλα ο μαθηματικός και φιλόσοφος μελέτησε θεολογία και κυρίως επιδόθηκε στην επιστημολογία, δεδομένης της άριστης γνώσης όχι μόνο των επιστημονικών κατακτήσεων των χρόνων του, αλλά και όλης της ιστορίας της επιστημολογίας. Είναι αξιόλογες οι επιστημονικές του συγγραφές οι αναφερόμενες στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, στη θεωρία της σχετικότητας του Einstein, κ.ά. Δίδαξε μεταξύ των ετών 1910 και 1924 στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ενώ το 1931 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας της ίδιας πόλης. Το 1927 προσκλήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Harvard όπου και δίδαξε μέχρι την απόσυρσή του, το 1937. Κύρια έργα του: "Πρόοδος και πραγματικότητα" (1929), "Περιπέτειες ιδεών" (1933), "Επιστήμη και σύγχρονος κόσμος" (1925). Πέθανε το 1947, ενώ τα κατάλοιπά του καταστράφηκαν απ΄ την οικογένειά του κατά την εκφρασθείσα απ΄ τον ίδιο επιθυμία.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.