Ναυτιλία των Ελλήνων 1700-1821
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ναυτιλία των Ελλήνων 1700-1821

Ο αιώνας της ακμής πριν από την Επανάσταση

Συλλογικό έργο

Σοφία Ν. Λαΐου

Γεράσιμος Δ. Παγκράτης

33.00€ -26% 24.42€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789600443189

  • Κατηγορίες:

    Πολιτική | Οικονομία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2013

  • Εκδότης

    Κέδρος

"...τα καράβια μας δεν δουλεύουν μόνο την Άσπρην θάλασσαν, αλλ΄ όλας τας θάλασσας, και λεβάντε και πουνέντε, και έξω του Στρέτου τον Ωκεανόν, Αμερικήν, Ολλάνδιαν και Ιγγλατέραν, και την Βαλτικήν θάλασσαν, και πέρυσι εζήτησαν πραγματευταί καράβια μας να αναυλωθούν διά Ινδίας..."
(Αρχείον Κοινότητος Ύδρας, 15/12/1804)

Τα τελευταία σαράντα χρόνια οι Έλληνες κατέχουν τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, μεγαλύτερο από εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Κίνας ή της Ιαπωνίας. Οι αρχές της ανάπτυξης της σύγχρονης ελληνόκτητης ναυτιλίας εντοπίζονται στον 18ο αιώνα. Οι 1.800 ναυτικές οικογένειες από σαράντα νησιά και λιμάνια του Ιονίου και του Αιγαίου τις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης είχαν ένα στόλο από 1.000 μεγάλα ποντοπόρα εμπορικά ιστιοφόρα, τον μεγαλύτερο στόλο της Μεσογείου που εμπορευόταν και στον Ατλαντικό. Το βιβλίο βασίζεται σε πολυετή και πρωτότυπη έρευνα σε τριάντα αρχεία επτά χωρών, σε έξι διαφορετικές γλώσσες, με τη συλλογική εργασία μιας διεθνούς ομάδας είκοσι ερευνητών που ανασυγκρότησε τη ναυτιλία των Ελλήνων σε όλο της το εύρος σε αυτή την πρώιμη περίοδο.


ΜΕΡΟΣ Α ? – ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΙ
Τζελίνα Χαρλαύτη: Η ναυτιλία των Ελλήνων ως μοχλός ενοποίησης των αγορών. Η μεθοδολογία.
Κατερίνα Παπακωνσταντίνου: Αρχειακές πηγές και Αμφιτρίτη. Η έρευνα,
Σοφία Λαΐου: Η ανάπτυξη της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας και ο ρόλος του οθωμανικού κράτους στις αρχές του 19ου αιώνα
Τζελίνα Χαρλαύτη: Η αρπαγή και οι κίνδυνοι στη θάλασσα: Πόλεμοι, κούρσος και πειρατεία στη Μεσόγειο του 18ου αιώνα
Κατερίνα Κωνσταντινίδου: Υγειονομικοί θεσμοί στη Δυτική Ευρώπη (14ος-18ος αι.)
Τζελίνα Χαρλαύτη: Η εισβολή της ναυτιλίας των «Γραικών» στο μεγάλοεμπόριο της Μεσογείου, 1714-1815
Κατερίνα Παπακωνσταντίνου: Θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές και διακινούμενα φορτία τον 18ο αιώνα: η συγκρότηση μεταφορικών συστημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο
Τζελίνα Χαρλαύτη: Η «ναυτική πολιτεία» του Ιονίου και του Αιγαίου. Nαυτότοποι, ναυτικές οικογένειες και επιχειρήσεις
Τζελίνα Χαρλαύτη: Η «ναυτική πολιτεία» του Ιονίου και του Αιγαίου. Στόλος και ανταγωνιστικότητα.
Γεράσιμος Δ. Παγκράτης: Η ναυτιλιακή επιχείρηση τον 18ο αιώνα: η περίπτωση των Ελλήνων υπηκόων της Βενετίας.

ΜΕΡΟΣ Β ? - ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΒΑΝΤΕ ΣΤΟΝ ΠΟΝΕΝΤΕ
Απόστολος Δελής: Τύποι πλοίων της ναυτιλίας των Ελλήνων, 1700-1821.
Κατερίνα Γαλάνη: Μεταξύ Λεβάντε και Πονέντε: Λιβόρνο, ένα διεθνές εμπορείο στη Μεσόγειο.
Fabio Paolo Di Vita: Ελληνικά πλοία στη Σικελία κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα: υγειονομικές πρακτικές και εμπορικές σχέσεις.
Frank Theuma: Ένας περίπλους στις αρχές του 19ου αιώνα: ελληνική ναυτιλία στη Μάλτα, 1800-1821.
Κατερίνα Παπακωνσταντίνου: Η συμπληρωματικότητα των οικονομικών δραστηριοτήτων: η τριγωνική σύνδεση Μεσολογγίου, Πρέβεζας, Μάλτας.
Γεράσιμος Δ. Παγκράτης: Εμπόριο και ναυτιλία στα νησιά του Ιονίου Πελάγους στα χρόνια της Επτανήσου Πολιτείας, 1800-1807.
Κατερίνα Κωνσταντινίδου: Δίαυλοι επικοινωνίας και θαλάσσιες διαδρομές: η ελληνική ναυτιλία στο κανάλι του βενετικού Ιονίου.
Χριστίνα Ε. Παπακώστα: Sotto la bandiera di San Marco: πρόξενοι και προξενικά αρχεία, έμποροι και καράβια (18ος αιώνας).
Haci Veli Aydin: Έλληνες έμποροι και ναυτικοί στη Μαύρη Θάλασσα 1780-1820.
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: Από το τοπικό στο παγκόσμιο: η ενσωμάτωση των ναυτότοπων του Αιγαίου στο μεσογειακό εμπορικό σύστημα, τέλη 18ου-αρχές 19ου αιώνα.
Παναγιώτης Σ. Καπετανάκης: Από την Αμφιτρίτη στον Οδυσσέα: πλέοντας με την ιόνιο ναυτιλία στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου κατά την επαναστατική δεκαετία του 1820.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Τζελίνα Χαρλαύτη: Ανατροπές και νέες θεωρήσεις υπό το πρίσμα της Αμφιτρίτης.


Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Ν. Λαΐου

Σοφία Ν. Λαΐου (Συγγραφέας)

Η Σοφία Ν. Λαΐου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην οθωμανική ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Το 2000 έγινε διδάκτωρ ιστορίας στο Α.Π.Θ. Ασχολείται με ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της οθωμανικής περιοόδου και διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεράσιμος Δ. Παγκράτης (Συγγραφέας)

Ο Γεράσιμος Δ. Παγκράτης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1970 και σπούδασε στα Πανεπιστήμια του Lecce (Ιταλίας) και της Αθήνας (ΕΚΠΑ). Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, ερευνητής στα αρχεία της Κέρκυρας, της Βενετίας και του Βατικανού ως υπότροφος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, μεταδιδακτορικός υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και του Αμερικανικού Ιδρύματος Fullbright, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο (2001-2004). Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ιταλικής και Ισπανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει Ιστορία και Πολιτισμό της Ιταλίας και του Βενετοκρατούμενου Ελληνισμού. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Στη σειρά εκδόσεων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών / Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών κυκλοφορεί το βιβλίο του "Οι εκθέσεις των Βενετών Βαΐλων και Προνοητών της Κέρκυρας (16ος αι.)", Αθήνα 2008.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Καπετανάκης (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Καπετανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, όποι και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή, με θέμα το εμπόριο και τη να τιλία στα υπό βρετανική προστασία Επτάνησα. Τα ερευνητικά του ενοκ φέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη της ευρωπαϊκής και ελληνικής ναυτιλιακής ιστορίας, της βρετανικής αποικιοκρατίας και της ελληνικής διασπορά κατά τον 18ο και του 19ο αιώνα. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια, ενώ έχει αρκετές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Από το Σεπτέμβριο του 2012 εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ναυτιλιακό Ινστιτούτο του Γκρίνουιτς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Γαλάνη (Συγγραφέας)

Η Κατερίνα Γαλάνη είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακολούθησε με υποτροφία του ΙΚΥ μεταπτυχιακές σπουδές (Μ.Sc) στην Οικονομική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Wolfson College. Στο ίδιο πανεπιστήμιο, εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα "Η βρετανική ναντιλία και το εμπόριο στη Μεσόγειο την Εποχή του Πολέμου, 1770-1815", η οποία, το 2012 απέσπασε το βραβείο καλύτερης διατριβής από την International Maritime Economic History Association. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα, σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για τη ναυτιλιακή ιστορία σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Διετέλεσε Junior Research Fellow στο Saint Antony΄s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Ροst-Doctoral Fellow στο Institute of Historical Research (ΙΗR) στο Λονδίνο. Έχει διδάξει οικονομική ιστορία στα Πανεπιστήμια της Oξφόρδης και της Κέρκυρας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Σήμερα, εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με θέμα τις πρώτες ελληνικές εμπορικές τράπεζες στο City του Λονδίνου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Απόστολος Δελής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Κωνσταντινίδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Haci Veli Aydin (Συγγραφέας)

Ο Haci Veli Aydin γεννήθηκε στο Νεβσεχίρ της Καππαδοκίας στην Τουρκία. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας του Πολυτεχνείου της Μέσης Ανατολής της Άγκυρας (ΜΕΤU). Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές και τη διδακτορική του διατριβή στον Τομέα Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας. Εργάστηκε ως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μεσογείου της Αττάλειας. Από το 2003 έως το 2011 έζησε στην Ελλάδα και εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης και την Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης. Από το 2011 ζει στη Ραιδεστό της Τουρκίας και εργάζεται ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ναμίκ Κεμάλ. Ασχολείται με την οικονομική ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη διοικητική δομή της Θεσσαλονίκης και των Σερρών κατά την οθωμανική περίοδο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Fabio Paolo Di Vita (Συγγραφέας)

O Fabio Paolo Di Vita είναι ερευνητής της οικονομικής ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών και Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Κατάνια στην Ιταλία. Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Κατάνια (2000) και διδακτορικού τίτλου στην Οικονομική Ιστορία από το Πανεπιστήμιο του Μπάρι (2004). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Σικελίας τον 18ο αιώνα. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και αυτοτελείς εκδόσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χριστίνα Παπακώστα (Συγγραφέας)

Η Χριστίνα Παττακώστα είναι υποψήφια διδάκτωρ Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως ερευνήτρια σε αρχεία και βιβλιοθήκες της Ελλάδας και της Ιταλίας. Έχει λάβει μέρος σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, σε επιστημονικά συνέδρια στην Ευρώπη και στην Αμερική και έχει εκδώσει σειρά άρθρων σε ελληνικά και ευρωπαϊκά επιστημονικά περιοδικά. Έχει εργαστεί για την ταξινόμηση και την καταλογογράφηση διάφορων αρχείων στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Επιστημονικά ενδιαφέροντα: οικονομική, κοινωνική και πολιτική ιστορία της Δυτικής Ελλάδας το 17ον και τον 18ο αιώνα, τα βενετικά ηπειρωτικά εξαρτήματα τον 18ο αιώνα, ο Λάμπρος Κατσώνης και οι άνδρες του στο Ιόνιο Πέλαγος και τις ηπειρωτικές ακτές, ο Αλή Τεπελενλής, πασάς των Ιωαννίνων, και η Γαληνότατη Δημοκρατία του Αγίου Μάρκου, ναυτιλία και εμπόριο στη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, κλέφτες και αρματολοί στη Δυτική Ελλάδα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Frank Theuma (Συγγραφέας)

Ο Frank Theuma είναι υποψήφιος διδάκτορας της ναυτιλιακής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Αντικείμενο της έρευνάς του είναι οι ναυτιλιακές σχέσεις της Μάλτας με την Ανατολική Μεσόγειο στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται οι μεταφορές, η βία στη θάλασσα, ο θαλάσσιος χώρος, οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της ναυτιλιακής ιστορίας και η ναυτιλιακή νοοτροπία που διαμόρφωσε και επηρέασε κοινωνίες με στενή επαφή με τη θάλασσα. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια ναυτιλιακής ιστορίας όπως και σε ερευνητικά προγράμματα σε σχέση με τη μεσογειακή ναυτιλία του 18ου και του 19ου αιώνα. Μεταξύ 2009 και 2010 συμμετείχε στο ευρωπαϊκό δίκτυο ιστορικών CLIOHRES.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Παπακωνσταντίνου (Επιμέλεια)


Τζελίνα Χαρλαύτη

Τζελίνα Χαρλαύτη (Επιμέλεια)

Η Τζελίνα Χαρλαύτη αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης. Είναι επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι συγγραφέας σημαντικού αριθμού άρθρων και βιβλίων ανάμεσα στα οποία το "Greek shipowners and Greece 1945-1975" (1993), "Global markets: The internationalization of sea transport industries since 1850s" (1998), καθώς και το "Ιστορία και ναυτιλία, 16ος-20ός αι." (2001). Έχει διατελέσει επισκέπτρια καθηγήτρια σε πανεπιστήμια του Καναδά και της Αγγλίας, και είναι αντιπρόεδρος της συντακτικής επιτροπής του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού "International Journal of Maritime History".

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
888
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.441 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση