Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ναυτιλία των Ελλήνων 1700-1821
(Ο αιώνας της ακμής πριν από την Επανάσταση)

Offer
"...τα καράβια μας δεν δουλεύουν μόνο την Άσπρην θάλασσαν, αλλ΄ όλας τας θάλασσας, και λεβάντε και πουνέντε, και έξω του Στρέτου τον Ωκεανόν, Αμερικήν, Ολλάνδιαν και Ιγγλατέραν, και την Βαλτικήν θάλασσαν, και πέρυσι εζήτησαν πραγματευταί καράβια μας να αναυλωθούν διά Ινδίας..."
(Αρχείον Κοινότητος Ύδρας, 15/12/1804)

Τα τελευταία σαράντα χρόνια οι Έλληνες κατέχουν τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, μεγαλύτερο από εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Κίνας ή της Ιαπωνίας. Οι αρχές της ανάπτυξης της σύγχρονης ελληνόκτητης ναυτιλίας εντοπίζονται στον 18ο αιώνα. Οι 1.800 ναυτικές οικογένειες από σαράντα νησιά και λιμάνια του Ιονίου και του Αιγαίου τις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης είχαν ένα στόλο από 1.000 μεγάλα ποντοπόρα εμπορικά ιστιοφόρα, τον μεγαλύτερο στόλο της Μεσογείου που εμπορευόταν και στον Ατλαντικό. Το βιβλίο βασίζεται σε πολυετή και πρωτότυπη έρευνα σε τριάντα αρχεία επτά χωρών, σε έξι διαφορετικές γλώσσες, με τη συλλογική εργασία μιας διεθνούς ομάδας είκοσι ερευνητών που ανασυγκρότησε τη ναυτιλία των Ελλήνων σε όλο της το εύρος σε αυτή την πρώιμη περίοδο.

24χ17 εκ., 887 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 387.094 95 (Ναυτιλία - Ιστορία - Ελλάς)
Άλλα πρόσωπα: Κατερίνα Παπακωνσταντίνου (Επιμελητής) , Τζελίνα Χαρλαύτη (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-04-4318-9
ISBN (10ψήφιο): 960-04-4318-1
Βάρος: 1.441 κιλά
Εκδότης: Κέδρος
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
33.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

24.42
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Haci Veli Aydin γεννήθηκε στο Νεβσεχίρ της Καππαδοκίας στην Τουρκία. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας του Πολυτεχνείου της Μέσης Ανατολής της Άγκυρας (ΜΕΤU). Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές και τη διδακτορική του διατριβή στον Τομέα Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας. Εργάστηκε ως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μεσογείου της Αττάλειας. Από το 2003 έως το 2011 έζησε στην Ελλάδα και εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης και την Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης. Από το 2011 ζει στη Ραιδεστό της Τουρκίας και εργάζεται ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ναμίκ Κεμάλ. Ασχολείται με την οικονομική ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη διοικητική δομή της Θεσσαλονίκης και των Σερρών κατά την οθωμανική περίοδο.

O Fabio Paolo Di Vita είναι ερευνητής της οικονομικής ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών και Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Κατάνια στην Ιταλία. Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Κατάνια (2000) και διδακτορικού τίτλου στην Οικονομική Ιστορία από το Πανεπιστήμιο του Μπάρι (2004). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Σικελίας τον 18ο αιώνα. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και αυτοτελείς εκδόσεις.

Ο Frank Theuma είναι υποψήφιος διδάκτορας της ναυτιλιακής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Αντικείμενο της έρευνάς του είναι οι ναυτιλιακές σχέσεις της Μάλτας με την Ανατολική Μεσόγειο στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται οι μεταφορές, η βία στη θάλασσα, ο θαλάσσιος χώρος, οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της ναυτιλιακής ιστορίας και η ναυτιλιακή νοοτροπία που διαμόρφωσε και επηρέασε κοινωνίες με στενή επαφή με τη θάλασσα. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια ναυτιλιακής ιστορίας όπως και σε ερευνητικά προγράμματα σε σχέση με τη μεσογειακή ναυτιλία του 18ου και του 19ου αιώνα. Μεταξύ 2009 και 2010 συμμετείχε στο ευρωπαϊκό δίκτυο ιστορικών CLIOHRES.

Η Κατερίνα Γαλάνη είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακολούθησε με υποτροφία του ΙΚΥ μεταπτυχιακές σπουδές (Μ.Sc) στην Οικονομική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Wolfson College. Στο ίδιο πανεπιστήμιο, εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα "Η βρετανική ναντιλία και το εμπόριο στη Μεσόγειο την Εποχή του Πολέμου, 1770-1815", η οποία, το 2012 απέσπασε το βραβείο καλύτερης διατριβής από την International Maritime Economic History Association. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα, σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για τη ναυτιλιακή ιστορία σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Διετέλεσε Junior Research Fellow στο Saint Antony΄s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Ροst-Doctoral Fellow στο Institute of Historical Research (ΙΗR) στο Λονδίνο. Έχει διδάξει οικονομική ιστορία στα Πανεπιστήμια της Oξφόρδης και της Κέρκυρας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Σήμερα, εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με θέμα τις πρώτες ελληνικές εμπορικές τράπεζες στο City του Λονδίνου.

Ο Παναγιώτης Καπετανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, όποι και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή, με θέμα το εμπόριο και τη να τιλία στα υπό βρετανική προστασία Επτάνησα. Τα ερευνητικά του ενοκ φέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη της ευρωπαϊκής και ελληνικής ναυτιλιακής ιστορίας, της βρετανικής αποικιοκρατίας και της ελληνικής διασπορά κατά τον 18ο και του 19ο αιώνα. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια, ενώ έχει αρκετές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Από το Σεπτέμβριο του 2012 εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ναυτιλιακό Ινστιτούτο του Γκρίνουιτς.

Λαΐου, Σοφία Ν.
Η Σοφία Ν. Λαΐου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην οθωμανική ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Το 2000 έγινε διδάκτωρ ιστορίας στο Α.Π.Θ. Ασχολείται με ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της οθωμανικής περιοόδου και διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Ο Γεράσιμος Δ. Παγκράτης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1970 και σπούδασε στα Πανεπιστήμια του Lecce (Ιταλίας) και της Αθήνας (ΕΚΠΑ). Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, ερευνητής στα αρχεία της Κέρκυρας, της Βενετίας και του Βατικανού ως υπότροφος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, μεταδιδακτορικός υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και του Αμερικανικού Ιδρύματος Fullbright, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο (2001-2004). Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ιταλικής και Ισπανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει Ιστορία και Πολιτισμό της Ιταλίας και του Βενετοκρατούμενου Ελληνισμού. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Στη σειρά εκδόσεων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών / Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών κυκλοφορεί το βιβλίο του "Οι εκθέσεις των Βενετών Βαΐλων και Προνοητών της Κέρκυρας (16ος αι.)", Αθήνα 2008.

Η Χριστίνα Παττακώστα είναι υποψήφια διδάκτωρ Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως ερευνήτρια σε αρχεία και βιβλιοθήκες της Ελλάδας και της Ιταλίας. Έχει λάβει μέρος σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, σε επιστημονικά συνέδρια στην Ευρώπη και στην Αμερική και έχει εκδώσει σειρά άρθρων σε ελληνικά και ευρωπαϊκά επιστημονικά περιοδικά. Έχει εργαστεί για την ταξινόμηση και την καταλογογράφηση διάφορων αρχείων στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Επιστημονικά ενδιαφέροντα: οικονομική, κοινωνική και πολιτική ιστορία της Δυτικής Ελλάδας το 17ον και τον 18ο αιώνα, τα βενετικά ηπειρωτικά εξαρτήματα τον 18ο αιώνα, ο Λάμπρος Κατσώνης και οι άνδρες του στο Ιόνιο Πέλαγος και τις ηπειρωτικές ακτές, ο Αλή Τεπελενλής, πασάς των Ιωαννίνων, και η Γαληνότατη Δημοκρατία του Αγίου Μάρκου, ναυτιλία και εμπόριο στη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, κλέφτες και αρματολοί στη Δυτική Ελλάδα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.