Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Επιτομή της θεωρίας της εκκλησιαστικής μουσικής
(Η απόδοση στον Χρύσανθο μιας ανώνυμης πραγματείας)
Συγγραφέας:   Δημήτρης Σ. Γιαννέλος


Επιτομή της θεωρίας της εκκλησιαστικής μουσικής
Το 1877 εκδίδεται στο Παρίσι μια πραγματεία του 19ου αιώνα μεταφρασμένη στα γαλλικά με τίτλο: Επιτομή της θεωρίας της βυζαντινής μουσικής. Κάτω απ΄ αυτόν τον τίτλο το όνομα του Χρυσάνθου -του θεωρητικού της μεταρρύθμισης του σημειογραφικού συστήματος της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησιαστικής μουσικής-, εμφανίζεται με τρόπο που δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι αυτός ο συγγραφέας. Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως αποδεικνύουν ότι ο εκδότης της Επιτομής, ο Γάλλος μουσικός Bourgault-Ducoudray, και ο μεταφραστής της, ο ελληνιστής και σημαντικός λόγιος της εποχής Emile Burnouf στον οποίο οφείλεται και η επιλογή της πραγματείας αυτής μεταξύ άλλων παρεμφερών κειμένων, θεωρούσαν ως συγγραφέα της τον Χρύσανθο. Ο Γάλλος μουσικός αναφέρει τον Έλληνα θεωρητικό ως συγγραφέα της Επιτομής μόνο δύο φορές: μία με έμμεσο τρόπο στα σχόλια της Επιτομής και μία δεύτερη φορά σε μια επιστολή του στον Burnouf όπου δηλώνει σαφώς ότι ο Χρύσανθος είναι ο συγγραφέας της Επιτομής. Ελλείψει πρωτοτύπου καθώς και άμεσα αποδεικτικών στοιχείων για την πατρότητα του κειμένου, η έρευνα ακολούθησε μια ιδιότυπη πορεία προκειμένου να διαφανεί η σχέση του κειμένου με τον Χρύσανθο και να στοιχειοθετηθούν τα κατάλληλα επιχειρήματα για τη χρονολόγησή του. Στο παρόν βιβλίο τεκμηριώνεται αυτή ακριβώς η σχέση, μέσα από μια πολύπλευρη μελέτη βασισμένη σε μια εξονυχιστική έρευνα που έγινε σε αρχεία και πηγές της εποχής. Ανασκευάζεται επομένως η επικρατούσα άποψη που εξαιτίας του διφορούμενου τίτλου της Επιτομής υπονοούσε τον Χρύσανθο ως επινοητή της θεωρίας μάλλον παρά ως συγγραφέα της.

24χ17 εκ., 264 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 780.9 (Μουσική, Βυζαντινή)
ISBN: 978-960-456-404-0
ISBN (10ψήφιο): 960-456-404-8
Βάρος: 0.559 κιλά
Εκδότης: Ζήτη
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
21.30
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

19.17
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Δημήτρης Γιαννέλος σπούδασε μουσική και μουσικολογία (πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην εθνομουσικολογία με θέμα στη βυζαντινή μουσική) στο Παρίσι όπου και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο για εννέα χρόνια. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ένα σημαντικό μέρος των μαθημάτων του καλύπτει ζητήματα ερμηνείας του μέλους με τη χρήση μεθόδων και βασικών εργαλείων της εθνομουσικολογικής έρευνας καθώς και τους βασικούς άξονες των θεωρητικών προβλημάτων της σύγχρονης εκκλησιαστικής μουσικής θεωρίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε ζητήματα θεωρίας και ερμηνείας του βυζαντινού μέλους από τον 19ο αιώνα και μετά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.