Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η γυναίκα στρατιώτης
(Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις)
Συγγραφέας:   Γεώργιος Καφφές


Offer
Το γεγονός της συμμετοχής της γυναίκας στο στρατό δεν μπορεί παρά να είναι κοινωνικά σημαντικό και με εξαιρετικό ενδιαφέρον για την εποχή μας και τις ανθρώπινες κοινωνίες. Οπως σ΄όλα τα κοινωνικά επίπεδα, το είδαμε άλλωστε και σε όλα τα πεδία της μάχης: η Γυναίκα Στρατιώτης μετεξελίσσεται προοδευτικά σε Γυναίκα Πολεμιστή, προσαρμοζόμενη επιπροσθέτως στις κοινωνιολογικές μεταλλάξεις του πολεμικού φαινομένου.

Η "αρρενοποίηση" του στρατιώτη δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την στρατιωτικοποίηση του πολεμιστή ανεξάρτητα μάλιστα από το φύλο του, συνδεόμενη πάντα με τις σύγχρονες ανάγκες και την επαγγελματικοποίηση που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στους στρατούς κρατικού τύπου και τα θεσμικά τους χαρακτηριστικά. Ηταν πλέον γεγονός πως το μοντέλο της πατριαρχικής κοινωνίας εξωραίζεται και ο θεσμός στρατός, ενεργό κομμάτι της κοινωνίας δεν μπορούσε να παραμείνει εσαεί κλειστός για το γυναικείο φύλο και ανεπηρέαστος.

Με το έργο αυτό γίνεται η πρώτη συστηματική κοινωνιολογική προσέγγιση του φαινομένου για την ελληνική βιβλιογραφία, προκειμένου να φωτιστούν επιστημονικά οι πτυχές της διαφυλι-κότητας στις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ έχουν περάσει 35 χρόνια από την ημέρα που οι πρώτες ελληνίδες ντύθηκαν στο χακί και, πολύ πρόσφατα, την ώρα που η Νορβηγία θέσπιζε την υποχρεωτική στράτευση γυναικών, γινόταν πραγματικότητα η πρώτη γυναίκα Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα.

21χ14 εκ., 205 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 301 (Κοινωνιολογία), 305.4 (Γυναίκα), 355.1 (Στρατός)
ISBN: 978-960-02-2745-1
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2745-4
Βάρος: 0.272 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
12.78
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

8.18
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Γεώργιος Καφφές γεννήθηκε το 1963 στο Περιστέρι Αττικής. Το 1968 αποφοίτησε από το Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου και, στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου, ένα χρόνο αργότερα, απόκτησε μεταπτυχιακό τίτλο Κοινωνιολογίας D.E.A. από το πανεπιστήμιο Paris-X-Naterre. Το 1991 ανακηρύχθηκε διδάκτορας κοινωνιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο με άριστα και τα συγχαρητήρια της Εθνικής Επιτροπής Κρίσης. Αμέσως μετά τη στρατιωτική του θητεία, από το 1993 κι έπειτα, διδάσκει Κοινωνιολογία στο αρχαιότερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας μας, τη στρατιωτική σχολή ευελπίδων. Έχει επίσης διδάξει για πολλά χρόνια Κοινωνιολογία στη σχολή ικάρων και στη σχολή ναυτικών δοκίμων. Παραδίδει σεμινάρια στη σχολή εθνικής άμυνας όπου είναι και αναπληρωτής σύμβουλος σπουδών και έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές δραστηριότητες της ανώτατης διακλαδικής σχολής πολέμου. Έχει κληθεί να διδάξει στη στρατιωτική ακαδημία της Γαλλίας Saint-Cyr και συνεργάζεται με την στρατιωτική ακαδημία West Point των Η.Π.Α. για κοινωνιολογικά θέματα. Είναι από τα πρώτα μέλη του συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, μέλος επίσης σε πολλούς διεθνείς επιστημονικούς φορείς.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.