Οι θαυματουργές εικόνες στο Περιβόλι της Παναγιάς
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι θαυματουργές εικόνες στο Περιβόλι της Παναγιάς

Ευθύμιος Ν. Τσιγαρίδας

Γεώργιος Ι. Μαντζαρίδης

Η αλήθεια των εικόνων βρίσκεται, στα πρόσωπα που εικονίζουν. Η αλήθεια της εικόνας του Χριστού βρίσκεται στο πρόσωπο του Χριστού. Η αλήθεια της εικόνας της Παναγίας βρίσκεται στο πρόσωπο της Παναγίας. Και η αλήθεια της εικόνας κάποιου αγίου βρίσκεται στο πρόσωπο του εικονιζόμενου αγίου. Γι` αυτό όλες οι εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και των αγίων είναι ιερές και δυνάμει θαυματουργές, αφού τα πρόσωπα που εικονίζουν είναι ιερά και έχουν την χάρη της θαυματουργίας.
Παρ` όλα αυτά στην ζωή της Εκκλησίας ορισμένες εικόνες χαρακτηρίζονται ως θαυματουργές και τιμώνται ιδιαίτερα. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι εικόνες αυτές συνδέθηκαν με κάποιο ή κάποια θαύματα. Η φανέρωση δηλαδή της θαυματουργικής χάριτος του Χριστού, της Παναγίας ή κάποιου αγίου μέσω της εικόνας γίνεται αφορμή, για να χαρακτηρισθεί η εικόνα αυτή ως θαυματουργή.
Υπάρχουν πολλές θαυματουργές εικόνες στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αρκετές από αυτές βρίσκονται στο Άγιον Όρος. Η ύπαρξή τους αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία. Και η τιμή των μοναχών, όπως και των προσκυνητών, προς αυτές είναι ξεχωριστή. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι που επικρίνουν την ιδιαίτερη τιμή προς τις θαυματουργές εικόνες. Υποστηρίζουν ότι η τιμή που αποδίδεται σε αυτές εκφράζει κάποιο είδος θρησκοληψίας ή ειδωλολατρίας και όχι γνήσιας θρησκευτικότητας. Η άποψη όμως αυτή δεν είναι ορθή.
Η διάκριση κάποιας εικόνας και ο χαρακτηρισμός της ως θαυματουργής δεν σημαίνει διάκριση ή αυτονόμηση του υλικού στοιχείου της από το πρόσωπο που εικονίζει, αλλά αναγνώριση της ενεργού φανερώσεως της θαυματουργικής ενέργειας του εικονιζόμενου προσώπου μέσω της συγκεκριμένης εικόνας του. Και ασφαλώς η συγκεκριμένη αυτή εικόνα έχει κάποια υλικά στοιχεία, που ως μέσα φανερώσεως της θαυματουργικής ενέργειας του εικονιζόμενου προσώπου προσλαμβάνουν ιδιαίτερη σπουδαιότητα. [...]

Ευθύμιος Ν. Τσιγαρίδας

Ευθύμιος Ν. Τσιγαρίδας (Συγγραφέας)

Ο Ευθύμιος Τσιγαρίδας γεννήθηκε στην Βλάστη Κοζάνης το 1937. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θεολογία στην Θεολογικής Σχολή του ίδιου πανεπιστημίου. Το 1966 εισήλθε στον κλάδο των αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία υπηρέτησε έως το 1996, στην αρχή ως Επιμελητής και αργότερα ως Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Με την ιδιότητα αυτή εργάστηκε στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, στην Ήπειρο, στην Αιτωλοακαρνανία, στα Επτάνησα, στην Μακεδονία και επί μακρόν στο Άγιον Όρος. Το 1984 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 1989 εκλέχτηκε καθηγητής της χριστιανικής αρχαιολογίας και τέχνης στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, θέση από την οποία απεχώρησε το 2004 ως ομότιμος καθηγητής. Η επιστημονική του δραστηριότητα είναι πλούσια. Έχει πραγματοποιήσει πολλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά που αναφέρονται κυρίως σε θέματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής ζωγραφικής. Το 1987, για το βιβλίο του "Οι τοιχογραφίες της Μονής Λατόμου (Όσιος Δαβίδ) Θεσσαλονίκης και η βυζαντινή ζωγραφική του 12ου αιώνα" τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια και συμπόσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Ι. Μαντζαρίδης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1935 και είναι καθηγητής της Ηθικής και της Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από τα κυριότερα έργα του: Το διδασκαλικόν έργον του Ωριγένους, Θεσσαλονίκη 1960, Γρηγορίου Παλαμά, Πραγματείαι γραφείσαι κατά τα έτη 1341-1343, Θεσσαλονίκη 1966, Η χριστιανική κοινωνία και ο κόσμος, Θεσσαλονίκη 1967, Μέθεξις Θεού, Θεσσαλονίκη 1979, Soziologie des Christentums, Berlin 1981, Κείμενα πατερικής ηθικής, Θεσσαλονίκη 1982, The dedication of man, New York 1984, Etica e vita spirituale. Una prospettiva ortodossa, Bologna 1989, St. Gregoire Palamas. De le deification de l΄ etre humain, Lausanne 1990, Χρόνος και άνθρωπος, Θεσσαλονίκη 1992, Ορθόδοξη πνευματική ζωή, Θεσσαλονίκη 1993, Η εμπειρική θεολογία στην οικολογία και την πολιτική, Θεσσαλονίκη 1994, Orthodox spiritual life, Brookline Massachusetts 1994, Εισαγωγή στην ηθική, Η ηθική στην κρίση του παρόντος και την πρόκληση του μέλλοντος, Θεσσαλονίκη 1995 κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Πούπης (Φωτογράφος)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
355
Διαστάσεις:
33x25
Βάρος:
2.881 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση