Το δωμάτιο με τους μανδαρίνους
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το δωμάτιο με τους μανδαρίνους

Robert Thomas

  • Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο

  • ISBN:

    9789602488959

  • Κατηγορίες:

    Θέατρο

  • Έτος κυκλοφορίας

    1997

  • Εκδότης

    Δωδώνη

Όταν στα 1980 ερμήνευα τον ρόλο ενός περίεργου κλοσσάρ στην απολαυστική αστυνομική κωμωδία του Ρομπέρ Τομά η `Παγίδα` (που είχε ανεβάσει με τον τίτλο `Ο χρόνος δουλεύει για μας` στο θέατρο `Αθηνών` ο αξέχαστος και μακαριστός Δάσκαλός μου Δημήτρης Μυράτ - ένας από τους τελευταίους ιστορικούς θιασάρχες του τόπου μας) δεν μπορούσα να φανταστώ, ότι μετά από 17 χρόνια θα αντιμετώπιζα, ως σκηνοθέτης, το αγωνιώδες χιούμορ του Ρομπέρ Τομά στο `Δωμάτιο με τους μανδαρίνους`, μια σπαρταριστή κωμωδία, που παρουσιάζει εφέτος το θέατρο της `ΟΔΟΥ ΕΡΜΟΥ`.
Μέσα σ` ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ξετυλίγεται ένας απίθανος και όμως υπαρκτός κόσμος χαρακτήρων και καταστάσεων, ένα κοινωνικό πανόραμα, σε αυτοτελείς ιστορίες, όπου κυριαρχεί το αιφνίδιο, το ανέλπιστο, το απροσδόκητο, το απρόοπτο. Και όπου η ευθυμία και η αγωνία συμπλέουν σε μια θαυμαστή δραματουργική ενότητα.
Ο Ρομπέρ Τομά, ηθοποιός ο ίδιος, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα μυστικά της σκηνής, χρησιμοποιεί τις τεχνικές της απόκρυψης και της αποκάλυψης και αναδεικνύεται σε μάστορα της ιλαρής αγωνίας.
Για τους ηθοποιούς, το `Δωμάτιο με τους μανδαρίνους` αποτελεί μια υποκριτική πρόκληση, μιας και ο συγγραφέας απαιτεί πολλαπλές ερμηνείες.
Για μένα, το έργο αυτό στάθηκε μια πολύπλοκη και γεμάτη εκπλήξεις άσκηση συγκερασμού υφών, διότι ο Ρομπέρ Τομά αποτυπώνει τις ιστορίες του με διαθέσεις, που ξεκινούν από την ιλαροτραγωδία και μέσω της κωμωδίας φτάνουν ως την παρωδία.
Για το κοινό πάντως είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να ψυχαγωγηθεί και να διασκεδάσει.

Robert Thomas

Robert Thomas (Συγγραφέας)

Γάλλος θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης (1927-1989), που ενσωμάτωσε στοιχεία της αστυνομικής λογοτεχνίας στα έργα του, κάτι που αποτελούσε, μέχρι τότε, χαρακτηριστικό γνώρισμα του αγγλικού κυρίως θεάτρου. Γνωστότερο έργο του είναι το "Huit femmes" (ελλ. μτφρ. "Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται", 1961, βραβείο Quai des Orfevres), εξαιτίας της μεταφοράς του στην οθόνη από τον σκηνοθέτη Φρανσουά Οζόν, το 2002, με ένα επιτελείο γνωστών Γαλλίδων ηθοποιών: Κατρίν Ντενέβ, Φαννύ Αρντάν, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Εμμανουέλ Μπεάρ, κ.ά. Άλλα έργα του είναι: "Piege pour un homme seul", 1960, "Le Deuxieme coup de feu", 1965 (διασκευή μυθιστορήματος του Ladislav Fodor), "Assassins associes", 1965, "Deux chats et une souris", 1965, "La Perruche et le poulet", 1967 (διασκευή έργου του Jack Poppelwell), "Freddy", 1969, "Un Ami... imprevu", 1969 (διασκευή του "Απρόσκλητος επισκέπτης" της Άγκαθα Κρίστι), "Double jeu", 1970, "La Poulette aux oeufs dʼor", 1973, "La Chambre mandarine", 1974, "La Louve", 1976, "Le Corbeau et la grue", 1977, "Le Nouveau nez", 1978, "Les Batards", 1979, "Princesse Baraka", 1981, κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πόπη Κοντού (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Άδετο
Σελίδες:
174
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.281 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση