Λυσιστράτη
zoom in
7.96€ -10% 7.16€

Είναι γνωστή η αξία και η σημασία των έργων του Αριστοφάνη, που σκοπός του δεν ήταν απλώς να προκαλέσει το γέλιο, αλλά και να `διδάξει` τους θεατές του, ασκώντας έλεγχο σε πρόσωπα και καταστάσεις της εποχής του και μαστιγώνοντας σκληρά, με τη διακωμώδηση και τη σάτιρά του, τα κακώς κείμενα, που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι σήμερα, καθιστώντας έτσι τον Αριστοφάνη και σύγχρονο και κωμικοτραγικά επίκαιρο.
Η Λυσιστράτη είναι το πιο σφοδρά αντιπολεμικό έργο του, το πιο ειρηνιστικό και πρωτότυπο, καθώς εκθειάζει τον πολιτισμό της επιβίωσης μέσα σε καθεστώς ειρήνης και δημοκρατίας, με έντονα μηνύματα σύμπνοιας, συναδέλφωσης και συνεργασίας.
Θεωρώντας ότι τα παιδιά δεν πρέπει να στερούνται το μεστό λόγο του Αριστοφάνη ούτε την ψυχαγωγία (με την αρχαία έννοια της λέξης: αγωγή ψυχής) -που παρέχει με τρόπο ευχάριστο και παιγνιώδη, ώστε το παιδί να δέχεται και να επεξεργάζεται τα μηνύματά του με χαρούμενη διάθεση-, έχει αποδοθεί και διασκευαστεί στα νέα ελληνικά η Λυσιστράτη για παιδιά, με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία τους, ώστε να αποκομίσουν, γελώντας και διασκεδάζοντας, κάποια εύγλωττα συμπεράσματα και για το σύγχρονο τρόπο ζωής αλλά και για την κακοδαιμονία μας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Αριστοφάνης

Αριστοφάνης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε γύρω στο 450 π.Χ., ήταν Κυδαθηναιεύς, γιος του Φιλίππου και της Ζηνοδώρας, και ανήκε στην Πανδιονίδα φυλή. Στο σχολείο ο κωμωδιοποιός διδάσκεται Όμηρο και Ησίοδο, μαθαίνει τον Αίσωπο και ακούει για τον Αρχίλοχο και τον Αλκαίο. Όταν ήταν εννιά ετών, διδάσκεται η Αντιγόνη του Σοφοκλή, όταν κλείνει τα δώδεκα έχει τελειώσει ο Παρθενώνας. και όταν ξεσπάει ο πελ/κός πόλεμος του λείπει ένας χρόνος για να κλείσει τα είκοσι. Πρόφτασε τη δόξα του Περικλή και είδε το θάνατό του, το 429. Θεματολογικά στο έργο του Αριστοφάνη κυριαρχεί η πολιτική, η οποία στην κωμωδία εμφανίζεται για πρώτη φορά με τον Κρατίνο. Συντηρητικός ο ίδιος, υπήρξε πολέμιος του δημαγωγού Κλέωνα και την αντίθεσή του τη βρίσκουμε στους Ιππής. Σατίρισε σκληρά τους πολιτικούς, ακόμη και τον Περικλή, τους στρατηγούς όπως το Λάμαχο, και τους ποιητές, όπως τον Ευριπίδη και τον Αισχύλο και δε λησμόνησε τον Σωκράτη. Γνωρίζουμε 44 τίτλους έργων του, οι σωζόμενες όμως κωμωδίες του είναι έντεκα: Αχαρνής, Ιππής, Νεφέλαι, Σφήκες, Ειρήνη, Όρνιθες, Λυσιστράτη, Θεσμοφοριάζουσαι, Βάτραχοι, Εκκλησιάζουσαι, Πλούτος. Πήρε μία πρώτη νίκη στα Διονύσια και τέσσερις στα Λήναια. Πέθανε γύρω στο 385 π.Χ.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέλλα Ζόμπολα

Στέλλα Ζόμπολα (Μεταφραστής)


Στέλλα Ζόμπολα

Στέλλα Ζόμπολα (Διασκευαστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
49
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.183 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση