Το Κυπριακό και το Διεθνές Σύστημα, 1945-1974: Αναζητώντας θέση στον κόσμο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το Κυπριακό και το Διεθνές Σύστημα, 1945-1974: Αναζητώντας θέση στον κόσμο

Συλλογικό έργο

Αντώνης Κλάψης

Ειρήνη Χειλά

Στον παρόντα τόμο, παράλληλα με τις διπλωματικές, πολιτικές και στρατιωτικές πτυχές του Κυπριακού, από την επαύριον του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου μέχρι και την τουρκική εισβολή του 1974, εξετάζονται ζητήματα (και ελλείμματα...) εθνικής και διεθνούς στρατηγικής, θέματα διεθνούς δικαίου, διεθνών σχέσεων, της ισορροπίας των δύο υπερδυνάμεων και του ρόλου των μικρών νέων κρατών, της λειτουργίας των διεθνών οργανισμών και της οργανικής αδυναμίας ουσιαστικής παρέμβασής τους υπέρ της ειρήνης.

Το Κυπριακό, δυστυχώς, προσφέρει με τη σύγχρονη ιστορία του ένα πανόραμα και μια σύνοψη των "Μεγάλων Προσδοκιών" και των σκληρών πραγματικοτήτων του μεταπολεμικού κόσμου: Από τον ούριο άνεμο ελευθερίας που κάλυψε αισιόδοξα τον πλανήτη αμέσως μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου πολέμου και τα ουμανιστικά κηρύγματα των μεγάλων νικητών της παγκόσμιας πολεμικής σύγκρουσης, στον Ψυχρό πόλεμο που ακολούθησε ευθύς αμέσως και στη "νέα τάξη" που επιβλήθηκε από τη δεκαετία του 1990, το Κυπριακό εξακολουθεί να υφίσταται ως διεθνές πρόβλημα που αναμένει τη λύση του.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Κλάψης

Αντώνης Κλάψης (Συγγραφέας)

Ο Αντώνης Κλάψης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου πραγματοποίησε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο και τις διπλωματικές σπουδές. Το 2006 αναγορεύτηκε διδάκτωρ διπλωματικής ιστορίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Διδάσκει νεότερη ελληνική ιστορία στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, με έμφαση στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής την περίοδο του Μεσοπολέμου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ειρήνη Χειλά (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Παπαπολυβίου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μανόλης Κούμας

Μανόλης Κούμας (Συγγραφέας)

Ο Μανόλης Κούμας γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Διδάσκει σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία στο πρόγραμμα International Baccalaureate του Κολλεγίου Ψυχικού και ελληνική ιστορία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στο ίδιο τμήμα και στην Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων στο London School of Economics. Το 2008 αναγορεύτηκε διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε νεότερη ελληνική ιστορία στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπερiλαμβάνονται η ελληνική εξωτερική πολιτική, η λειτουργία του διεθνούς συστήματος σε σχέση με προβλήματα ασφάλειας και η στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων στη Μεσόγειο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Χρηστίδης (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Χρηστίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο πραγματοποίησε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία. Το 2012 αναγορεύθηκε διδάκτορας ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ελληνική πολιτική ιστορία, με εστίαση στην μεταπολεμική εποχή, το κυπριακό ζήτημα καθώς και η περίοδος της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Diana Markides (Συγγραφέας)

Η Νταϊάνα Μαρκίδη είναι ιστορικός. Mελετά τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου. Μεταξύ πολλών άλλων ιστορικών μελετών, έχει δημοσιεύσει το βιβλίο "Cyprus 1957-1963: From Colonial Conflict to Constitutional Crisis", Minneapolis: MEEM, 2001, και μαζί με τον Robert Holland το βιβλίο "The British and The Hellenes: Struggles for Mastery in the Eastern Mediterranean 1864-1960", Oxford: Oxford University Press, 2006, το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Runciman.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λυκούργος Κουρκουβέλας (Συγγραφέας)

Ο Λυκούργος Κουρκουβέλας είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Royal Holloway, University of London, όπου πραγματοποίησε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές με ειδίκευση στην Ιστορική Μουσικολογία και τη Σύγχρονη Ιστορία. Το 2010 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη νεότερη και σύγχρονη διεθνή ιστορία, στην αμυντική και εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στον εικοστό αιώνα, καθώς και στη σύνδεση πολιτικής και ιδεολογίας, που προσδιορίζουν τη διεθνή θέση της χώρας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστασία Γιάγκου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ανδρέας Κάρυος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Παπαστάμκου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστασία Χάματσου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαράλαμπος Α. Αλεξάνδρου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Επιμέλεια)

Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1966 στο Δοξάτο Δράμας. Ααποφοίτησε το 1987 από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το 1992 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων από το London School of Economics. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες και βιβλία για την Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων κατά την περίοδο 1870-1991, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την ελληνική πολιτική ιστορία του 20ού αιώνα και το Κυπριακό. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ και εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Διευθύνει τη σειρά "Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία" των Εκδόσεων Πατάκη και επιμελείται την ιστορική σελίδα της κυριακάτικης Καθημερινής.


Άγγελος Μ. Συρίγος (Επιμέλεια)

O Άγγελος Συρίγος (γενν. 1966) αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1988. Το 1994 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στην Αγγλία. Είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάσθηκε στο Research Centre for International Law του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ (1993-94), διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Μαυροβούνιο και το Αζερμπαϊτζάν (1999-2002) και είναι εταίρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου (1999 μέχρι σήμερα). Ασχολείται επιστημονικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το Δίκαιο της Θάλασσας, τις μειονότητες και τους μετανάστες. Έχει βραβευθεί το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Μετά το 1999 έχει ασχοληθεί με την ελληνική εξωτερική πολιτική από θέσεις ευθύνης.

Πέτρος Παπαπολυβίου (Επιμέλεια)


Maria Jesus Gil de Antunano (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
477
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.856 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση