Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Παραδείσια Αρκαδίας
(Αναζητώντας τις ρίζες μας)
Συγγραφέας:   Παναγιώτης Γκόβας


No Cover
Στη συγκεκριμένη μονογραφία ο κ. Γκόβας καταγράφει μορφές λαϊκού βίου της αγροτοποιμενικής κοινωνίας της γενέτειράς του κατά την περίοδο 1940-1980. Προτάσσει τον υλικό βίο (οργάνωση της παραγωγής, μηχανισμοί επιβίωσης των κατοίκων, η αγορά του χωριού, οι τεχνικές, τα παραδοσιακά επαγγέλματα), που μελετάει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η σύγχρονη Λαογραφία. Ακολουθούν στοιχεία από την εθιμική Λαογραφία, τον κύκλο της ζωής, τις τοπικές παραδόσεις και δοξασίες.

Σε ιδιαίτερο κεφάλαιο αναφέρεται σε μορφές συνεργασίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ των συγχωριανών του.

Η γνώση και η βιωματική εμπειρία της ζωής του χωριού του τον βοήθησαν να διαχειριστεί το πρωτογενές λαογραφικό υλικό και να το καταγράψει, με τη βοήθεια και συγχωριανών του πληροφορητών, με μεγάλη, κατά το δυνατόν, ακρίβεια.

Το περιεχόμενο του βιβλίου εντάσσεται στα τυπικά δείγματα της συλλογικής μνήμης. Φανερώνει τους δεσμούς με τον τόπο καταγωγής και τη διατήρηση της πλούσιας λειτουργικής και τελετουργικής εθιμολογίας από τους συγχωριανούς του, για να μη χαθεί ό,τι βρήκαν από τους προγόνους τους.

21χ14 εκ., 188 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
ISBN: 978-960-14-2683-9
ISBN (10ψήφιο): 960-14-2683-3
Βάρος: 0.291 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
14.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.66
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Γιος του Χρήστου (Ντάνος) και της Ελένης Γκόβα. Γεννήθηκε το 1934 στα Παραδείσια Αρκαδίας. Εκεί έμαθε τα πρώτα γράμματα και τελείωσε το Δημοτικό σχολείο με δασκάλους τον Ιωάννη Παπαϊωάννου και τον Φώτη Λακιώτη. Φοίτησε στο Γυμνάσιο της Μεγαλόπολης και πήρε απολυτήριο τον Ιούνιο του 1954. Έδωσε εξετάσεις στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών και σπούδασε, εργαζόμενος παράλληλα, για να πάρει το δίπλωμα του δασκάλου τον Ιούνιο του 1960. Διορίστηκε δάσκαλος τον Δεκέμβριο του 1963 με προσωρινή τοποθέτηση στο 1/θέσιο Δημοτικό Σχολείο στο Μανιάτη-Κουτρουμπούχι Αρκαδίας. Τον Ιούνιο του 1964 του δόθηκε οργανική θέση στο 1/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Χειράδων. Εκεί δίδαξε κατά τα σχολικά έτη 1964-1967 και 1969-1973. Με εξετάσεις εισήχθηκε για μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, που λειτουργούσε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με διετή διάρκεια. Παρακολούθησε τα μαθήματα στη διετία 1967-1969. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το 1973 με αίτησή του αποσπάστηκε στη Δυτική Γερμανία και δίδαξε σε ελληνική τάξη στο γερμανικό σχολείο της πόλης του Br?hl (Μπρουλ) για πέντε σχολικά έτη (1973-1978). Κατά την εκεί παραμονή του παρακολούθησε μαθήματα παιδαγωγικών σε πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Σπούδασε τη γερμανική γλώσσα στο πανεπιστήμιο της Βόννης και πήρε το δίπλωμα Mittelstuffe. Υπηρέτησε Διευθυντής στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας Αττικής το 1982-1986 και στη συνέχεια Διευθυντής στο 13ο Δημοτικό Σχολείο της ίδιας περιφέρειας το 1987-1999. Με επιλογή του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων συμμετείχε σε παιδαγωγικό σεμινάριο στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, φιλοξενούμενος της διοργανώτριας χώρας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συνταξιοδοτήθηκε το 1999. Ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης" στο Δήμο Καλλιθέας Αττικής. Είναι παντρεμένος με τη Μάρθα Χαραλάμπου και έχουν δύο κόρες, την Ελένη και την Ευαγγελία. Αδέλφια του είναι η Δήμητρα, η Γεωργία, ο Κώστας, ο Θόδωρος και ο Σπύρος.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.