Οι κοινωνικές επιστήμες και η υφιστάμενη κρίση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι κοινωνικές επιστήμες και η υφιστάμενη κρίση

(Social Sciences and the Current Crisis)

Συλλογικό έργο

Ιωάννης Δ. Κουκιάδης

Μιχάλης Γ. Μερακλής

31.80€ -33% 21.31€

Η σειρά `Σύγχρονες Κοινωνικές Επιστήμες: Θεωρία και Πράξη`, που διευθύνει ο καθηγητής Β. Φίλιας, εγκαινιάζεται από τις εκδόσεις Παπαζήση με τον τριπλό στόχο:
- Να δοθούν από κάθε κοινωνική επιστήμη επιλεγμένα κείμενα (Readers), που θα καλύπτουν με πληρότητα τη σχετική επιστημονική θεματική στη βάση της παγκόσμιας βιβλιογραφίας.
- Nα εκδοθούν στα ελληνικά βασικά επιστημονικά έργα από κάθε κλάδο των κοινωνικών επιστημών, που η έλλειψή τους δημιουργεί σοβαρά κενά και επιτρέπει μονομερείς και παραπλανητικές επιστημονικές προσεγγίσεις.
- Να κυκλοφορήσουν σοβαρές ερευνητικές εργασίες μονογραφικού χαρακτήρα, κυρίως νεώτερων επιστημόνων, που παραμένουν άγνωστες ή (και) αντιμετωπίζουν τη συνομωσία της σιωπής, διότι δεν εντάσσονται σε κάποια κατεστημένη λογική και `από καθέδρας` καθιερωμένες απόψεις.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Δ. Κουκιάδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Γ. Μερακλής (Συγγραφέας)

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαογράφος και φιλόλογος Μ. Γ. Μερακλής γεννήθηκε το 1932 στην Καλαμάτα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Γοτίγγης της Γερμανίας, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Το 1975 εξελέγη τακτικός καθηγητής λαογραφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του οποίου διετέλεσε και πρύτανης (1981-1982). Στο χρονικό διάστημα 1990-1999 δίδαξε το ίδιο αντικείμενο στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ύστερα από μετάκληση. Είναι προεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και χρημάτισε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων. Έχει εκδώσει βιβλια αναφερόμενα στη λαογραφία και τη (νεοελληνική κατεξοχήν) φιλολογία και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σχετικά με τα δύο αυτά αντικείμενα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Ο. Τσομπάνογλου

Γεώργιος Ο. Τσομπάνογλου (Συγγραφέας)

O Γεώργιος Οδυσσέα Τσομπάνογλου είναι μόνιμο μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνιολογίας της Εργασίας, Επαγγελμάτων με έμφαση τις νέες τεχνολογίες. Διετέλεσε Επισκέπτης Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, το Σουηδικό Κέντρο Εργασιακής Ζωής, Στοκχόλμη και στην Οικονομική Σχολή του Λονδίνου. Είναι Μέλος του Ερευνητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Κοινωνιολογικής Ένωσης και Πρόεδρος (2002) της Επιτροπής Έρευνας Κοινωνικο-Τεχνικής-Κοινωνιολογικής Πρακτικής (Sociotechnics-Sociological Practice) αυτής στην οποία συμμετέχουν 50 καθηγητές-ερευνητές από αντίστοιχα Πανεπιστήμια από 25 χώρες. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα διοίκησης/οργάνωσης εργασίας και καινοτομιών και στις σχέσεις τεχνικών και νομικών συστημάτων με τα κοινωνικά συστήματα. Έχει συν-γράψει μεταξύ άλλων το "Κράτος, κοινωνία πολιτών και εργασία: Προσεγγίσεις στην αρχή της κυβερνητικότητας" από τις εκδόσεις Gutenberg (2004) καθώς και αριθμό άρθρων με θέμα τις καινοτομίες και τη σχέση τους με την απασχόληση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θωμάς Κ. Μπαμπάλης (Συγγραφέας)

Ο Θωμάς Κ. Μπαμπάλης είναι Δρ Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα επιστημονικά - ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε ζητήματα σχετικά με την κοινωνικοποίηση του παιδιού στο πλαίσιο της οικογένειας και του σχολείου, καθώς και στις σχέσεις - αλληλεπιδράσεις εκπαιδευτικού και μαθητή στο σχολικό περιβάλλον.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ανδρέας Ν. Λύτρας (Συγγραφέας)

Ο Ανδρέας Ν. Λύτρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία. Είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου από το 1989. Διδάσκει αυτοδύναμα από το 1990 στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 1996 εξελέγη Λέκτορας και το 2000 Επίκουρος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας, Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Διοικητής στο ΓΝΑ "Κοργιαλένειο - Μπενάκειο, ΕΕΣ".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Ι. Φίλιας

Βασίλης Ι. Φίλιας (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Φίλιας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου 1927. Διπλωματούχος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, διπλωματούχος Θεωρητικών Οικονομικών Πανεπιστημίου Μονάχου, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αμβούργου, διετέλεσε επί σειρά ετών καθηγητής κοινωνιολογίας Παντείου, Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνιολογίας και Πρύτανης ΠΑΣΠΕ. Ακόμη, υπήρξε Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και Πρόεδρος του ΔΣ της ολυμπιακής αεροπορίας. Ήταν συνεκδότης των περιοδικών "Νέα Οικονομία", "Κοινωνία και Οικονομία" και "Ο Σοσιαλισμός του Μέλλοντος". Κατά τη δικτατορία του 1967 συνίδρυσε την αντιστασιακή οργάνωση "Δημοκρατική Άμυνα" - φυλακίστηκε επί 5,5 έτη. Από το 1974 έως το 1990 δημοσίευσε πλήθος άρθρων στις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία", "Πρώτη" και "Έθνος". Έφυγε από τη ζωή στις 13 Φεβρουαρίου 2018, σε ηλικία 91 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημοσθένης Ι. Δασκαλάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βάσω Αρτινοπούλου (Συγγραφέας)

Η Βάσω Αρτινοπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1963. Είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές (Μ.Α. και διδακτορικό δίπλωμα) στην εγκληματολογία. Είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και πολλά επιστημονικά άρθρα σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, θυματολογίας, κοινωνικών κινημάτων, παραβατικότητας ανηλίκων, μέσων μαζικής επικοινωνίας, αντεγκληματικής πολιτικής και ισότητας των φύλων. Είναι μέλος του Δικτύου Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Σχολική Βία (1997-1999) και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη σχολική βία (2000 έως σήμερα). Από το Μάρτιο του 2001 είναι πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μηνάς Α. Αλεξιάδης

Μηνάς Α. Αλεξιάδης (Συγγραφέας)

Ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης είναι καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε το 1948 στις Μενετές Καρπάθου του νομού Δωδεκανήσου. Σπούδασε Μεσαιωνική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία και Λαογραφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1972 με βαθμό "Άριστα". Σε όλη τη διάρκεια των σπουδών του ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Μετά τη στρατιωτική του θητεία (1973-1975) διορίστηκε καθηγητής στο Λύκειο Καρπάθου (1975-1977). Το 1976 πήρε πτυχίο Proficiency στην αγγλική γλώσσα και το 1982 αναγορεύτηκε διδάκτορας Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με βαθμό "Άριστα". Έκανε συμπληρωματικές σπουδές Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, Εθνογραφίας και Λαογραφίας στο University College και στο London School of Economics του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1982-1983 και 1989-1990). Υπηρέτησε ως βοηθός (1977-1982), επιμελητής και λέκτορας (1982-1986) Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 1986 εξελέγη επίκουρος καθηγητής και το 1992 αναπληρωτής καθηγητής στον Τομέα Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 1993 εξελέγη και διορίστηκε (1994) αναπληρωτής καθηγητής Λαογραφίας στον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1997 εξελέγη ομόφωνα και παμψηφεί τακτικός καθηγητής. Το 1982 του απονεμήθηκε το Πανδωδεκανησιακό βραβείο του Ιδρύματος Μοσκόβη για λαογραφική εργασία του, το 1995 ο Χρυσός Σταυρός της Εκκλησίας της Δωδεκανήσου (από τον Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιο) και το 2000 ο Χρυσός Σταυρός της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου (από τον Αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο). Έλαβε επίσης τιμητικές διακρίσεις για το έργο και την προσφορά του από πολιτιστικούς φορείς. Διετέλεσε Honorary Research Associate στον King΄s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1989-1990) και διευθυντής του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου (Αθήνα: 1992-1995). Είναι τακτικός εταίρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας (Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ.), της Αγγλικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ανθρωπιστικής Εταιρείας, της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας, της Εταιρείας Καρπαθιακών Μελετών και της Ένωσης Δωδεκανήσιων Καθηγητών Πανεπιστημίου. Συνέγραψε βιβλία και μελετήματα για τον Ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Δημοσίευσε επίσης άρθρα, βιβλιοκρισίες, επιφυλλίδες κ.ά. σε περιοδικά, εφημερίδες, εγκυκλοπαίδειες, προλόγους σε βιβλία και έλαβε μέρος σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια Λαογραφίας και Πολιτισμού. Έδωσε επίσης διαλέξεις και μαθήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι συνεργάτης των εφημερίδων "Το Βήμα" και "Η Καθημερινή".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χάρης Μπαμπούνης (Συγγραφέας)

Ο Χ. Μπαμπούνης σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1998 αναγορεύθηκε δρ Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, το 2000 εξελέγη Λέκτορας και το 2004 Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βίκυ Πάτσιου (Συγγραφέας)

Η Βίκυ Πάτσιου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών) και πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. ΄Εχει συνεργαστεί με το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Ε.I.Ε. και δημοσίευσε μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά. Μεταξύ άλλων έχει εκδώσει τα εξής βιβλίο: "Τα πρόσωπα του παιδιού στην πεζογραφία (1880-1930)", Ίδρυμα Ερευνών για το Παιδί, Αθήνα, εκδ. Δωδώνη, 1991· Περιοδικά Λόγου και Τέχνης 2. "Ηγησώ (1907-1908)". "Ποιητική ΄Εκδοση (1913-1914)", Αθήνα, εκδ. Διάττων, 1992. "Η Διάπλασις των παίδων (1879-1922)". "Το πρότυπο και η συγκρότησή του", 2η έκδ., Αθήνα, εκδ. Καστανιώτη, 1995.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Ν. Λεοντσίνης

Γεώργιος Ν. Λεοντσίνης (Συγγραφέας)

O Γεώργιος Ν. Λεοντσίνης είναι Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τομέας Ανθρωπιστικών Σπουδών).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μενέλαος Α. Γκίβαλος (Συγγραφέας)

Ο Μενέλαος Γκίβαλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Είναι επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει πολιτική επιστήμη, επιστημολογία και γνωσιοθεωρία. Το πεδίο των ερευνητικών του ενδιαφερόντων και οι πρόσφατες δημοσιεύσεις του στρέφονται γύρω από τους τομείς της πολιτικήςφιλοσοφίας, της επιστημολογίας και της μεθοδολογίας των κοινωνικών επιστημών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Α. Γιαννόπουλος

Παναγιώτης Α. Γιαννόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ομότιμος καθηγητής της Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Louvain, γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1938 στο χωριό Λάλουκα Άργους, όπου και τελείωσε τη στοιχειώδη εκπαίδευση. 1957: τελείωσε την επταετή Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου. 1962: έλαβε το πτυχίο Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. 1962-1964: υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία. 1964: γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. 1964-1965: εργάστηκε ως μέλος ερευνητικής ομάδας στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά για την τακτοποίηση του αρχείου της Μονής. 1966-1967: παρακολούθησε ως υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου ένα ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα: Μεσαιωνική Βαλκανική Ιστορία. 1967 : έλαβε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λουβαίν (Βέλγιο) με αντικείμενο το Βυζαντινό κόσμο. 1968 : έλαβε το πτυχίο του Ιστορικού-Αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 1969 : έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα των Ιστορικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Λουβαίν. 1972: υποστήριξε τη διατριβή La societe profane dans l’empire byzantin des VIIe, VIIIe et IΧe siecles και ανακηρύχτηκε διδάκτορας ιστορικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Λουβαίν. 1972: εκλέχτηκε δόκιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λουβαίν. 1973: έλαβε το πτυχίο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (ειδίκευση Βυζαντινή νομισματική) του Πανεπιστημίου του Λουβαίν. 1973: ονομάστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λουβαίν. 2005: ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λουβαίν. Στο Πανεπιστήμιο του Λουβαίν δίδαξε Νέα ελληνική γλώσσα, Βυζαντινή Ιστορία, Βυζαντινούς θεσμούς, Νομισματική. Επίσης από το 1977 ως το 1984 δίδαξε νεοελληνική γλώσσα στη Σχολή Μεταφραστών και διερμηνέων του Πανεπιστημίου του Μονς (Βέλγιο). Κατά καιρούς δίδαξε ως προσκεκλημένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας της Ισπανίας. Επί σειρά ετών δίδαξε νεοελληνική γλώσσα και νεοελληνική λογοτεχνία στο Ινστιτούτο Libre Marie Haps των Βρυξελλών, και νεοελληνική ορολογία στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημοσθένης Ι. Δασκαλάκης (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
557
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.748 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση