Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ανασυνθέσεις και νέες δυναμικές στις βαλκανικές κοινωνίες μετά το 1990

Offer
Το παρόν συλλογικό έργο καλύπτει ορισμένες από τις πτυχές των πολιτικών και των κοινωνικοοικονομικών αλλαγών στα Βαλκάνια κατά τη δεκαετία του 1990. Τα κείμενα καλύπτουν ένα ορισμένο γεωγραφικό φάσμα, ικανό όμως για να αποτυπώσει τη σχεσιακή δυναμική μεταξύ των βαλκανικών κοινωνιών που στο μεγαλύτερο μέρος τους ανασυντίθενται, (ανα)προσαρμόζονται, διαχειρίζονται την ή τις κρίσεις, ως συνέπεια της νέας τάξης, που όχι μόνο επιβάλλεται, αλλά και συνδιαμορφωνεται. Τα παραδείγματα προέρχονται από χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η ΠΓΔΜ και η Τουρκία. Οι συγγραφείς που συμμετέχουν στον τόμο ανήκουν σε έναν ευρύ κύκλο κοινωνικών επιστημών: κοινωνιολογία, ιστορία, ανθρωπολογία-εθνολογία, πολιτική επιστήμη. Από το σύνολο των κειμένων τους προκύπτει η συνείδηση του πολιτικού ως κύριου διακυβεύματος ανάμεσα στους δρώντες, κάτι που αναδεικνύεται μέσα από την -και χάρη στην- άμεση γνώση του πεδίου από την πλειοψηφία των ερευνητών, για τους οποίους η κλασική επιτόπια έρευνα αποτελεί βασική μεθοδολογική επιλογή. Από την άλλη, η ιστορικότητα είναι παρούσα σε όλες τις προσεγγίσεις με αποτέλεσμα να γίνονται γόνιμες μεθοδολογικές διασταυρώσεις, οι οποίες, κάποιες φορές (αρκετές), καταλήγουν σε αναλύσεις που βοηθούν στην πληρέστερη κατανόηση του ζητήματος που πραγματεύονται.

24χ15 εκ., 438 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Διεθνής Πολιτική
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 300 (Κοινωνικές επιστήμες), 949.6 (Βαλκανική Χερσόνησος - Ιστορία)
Άλλα πρόσωπα: Κατερίνα Μάρκου (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-485-012-9
ISBN (10ψήφιο): 960-485-012-1
Βάρος: 0.827 κιλά
Εκδότης: Ηρόδοτος
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
42.60
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

31.52
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

O Xavier Bougarel είναι ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) στο Παρίσι, στον τομέα των τουρκικών και οθωμανικών σπουδών. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι, εργάστηκε ως σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και υπήρξε συνεργάτης του CERI (Κέντρο Σπουδών και Διεθνών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτικών Επιστημών). Τον ενδιαφέρουν τα θέματα πολέμου και εξόδου από τον πόλεμο στον χώρο της Γιουγκοσλαβίας, οι σύγχρονες εξελίξεις του βαλκανικού ισλάμ και η ανθρωπολογική ιστορία της βίας στα Βαλκάνια.

Clayer, Nathalie
Η Ναταλί Κλαϊέρ είναι διευθύντρια "Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών" της Γαλλίας (Τμήμα Τουρκικών και Οθωμανικών Ερευνών) στο Παρίσι. Ως ειδικός σε θέματα ταυτοτήτων και θρησκείας στα Βαλκάνια, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις μουσουλμανικές μυστικές αδελφότητες. Μαζί με τον Xavier Bougarel εξέδωσε το Le nouvel islam balkanique (Paris 2001) το οποίο αναφέρεται στην επανασύνθεση που πραγματοποιείται μεταξύ Ισλάμ και πολιτικής στα μετακομμουνιστικά Βαλκάνια. Κατέστησε τον οθωμανικό και μετα-οθωμανικό αλβανικό χώρο το σημείο αιχμής των πρόσφατων ερευνών της. Ιδιαίτερα, δημοσίευσε το L΄ Albanie, pays des derviches (Berlin - Wiesbanden, 1990) και το Religion et nation chez les Albanais, XIXe - Xxe siecles (Istanbul, 2003). Στην παρούσα φάση μελετάει τη θρησκεία και τη δομή του αλβανικού Κράτους κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου.

H Kira Kaurikonski είναι ανθρωπολόγος και συνεργάζεται με την Ecole Francaise d΄Athenes και το Institut d΄Ethnologie Mediterraneenne, Europeenne et Comparative (CNRS και Universites d΄Aix-Marseille I & III). Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται ζητήματα μετανάστευσης, συλλογικών ταυτοτήτων και διασποράς. Τα πεδία των ερευνών της αφορ στους Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης στην Ουκρανία και στις μετακινήσει τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης εργάζεται πάνω στους Έλληνες και στους Τούρκους της Δωδεκανήσου και έχει γράφει σχετικά με την Ελλάδα και τον ρωσοφινλανδικό πόλεμο (1939-1940).

O Kentel Ferhat είναι κοινωνιολόγος. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στην EHESS(Παρίσι), δίδαξε στο γαλλικό τμήμα πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά και σήμερα, είναι μέλος του τμήματος κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιου Sehir της Istanbul. Τα άρθρα του πάνω στα κοινωνικά κινήματα, στη θρησκεία, στα ισλαμικά κινήματα, στους διανοούμενους και στις εθνοτικές ταυτότητες έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά και βιβλία στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

H Miladina Monova είναι κοινωνική ανθρωπολόγος και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην ΕΗΕSS (Παρίσι). Εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Collegium Budapest (Institute for Advanced Study), στο Institute for Studies on the Recent Past (Σόφια) και δίδαξε στο τμήμα πολιτισμού (Culturologie) στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Σήμερα εργάζεται στο Max Planck Institute for Social Anthropology (Halle). Είναι μέλος του Laboratoire d΄Anthropologie des Institutions et Organisations Sociales (LAIOS, Παρίσι) και της Association Francaise d΄Etudes sur les Balkans (ΑFEBALK, Παρίσι). Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα είναι: πρόσφυγες, μεταπολεμικές ταυτότητες, διασυνοριακές σχέσεις και συγγενικά δίκτυα, συλλογική/ατομική μνήμη και οι χρήσεις του παρελθόντος στις βαλκανικές χώρες.

H Jeni Pimpireva είναι εθνολόγος και εργάζεται στο Institute of Ethnography and Museum στη Σόφια της Βουλγαρίας. Τα πεδία των ερευνών της καλύπτουν τους τομείς των εθνοτικών ομάδων, των ταυτοτήτων, της καθημερινής ζωής των κοινοτήτων και της μετάβασης στη μετασοσιαλιστική περίοδο. Έχει γράψει πολλά άρθρα σε βουλγαρικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

O Alexandre Popovic είναι ιστορικός, ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) στο Παρίσι, ενώ δίδαξε επί σειρά ετών στην Εcole Pratique des Hautes Etudes και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Υπήρξε διευθυντής μιας ομάδας έρευνας στο CNRS, με θέμα: "La transmission du savoir dans le monde musulman peripherique". Το επιστημονικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην ιστορία των μουσουλμανικών πληθυσμών στα Βαλκάνια κατά τη νεότερη και σύγχρονη εποχή. Eίναι συγγραφέας πολλών μονογραφιών και άρθρων.

O Pierre Sintes είναι γεωγράφος και εργάζεται ως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Provence. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στην Ecole Francaise d΄Athenes. Έχει πραγματοποιήσει πολλές επιτόπιες έρευνες στον ελλαδικό χώρο και έχει εκπονήσει τη διδακτορική του διατριβή, με τίτλο: "Les Albanais en Grece: mobilites, reseaux et territoires", στο Πανεπιστήμιο της Nice Sophia-Antipolis. Εργάζεται πάνω σε θέματα μετανάστευσης και της γεωγραφίας των Βαλκανίων και είναι συνυπεύθυνος του πανεπιστημιακού ερευνητικού προγράμματος BALKABAS μαζί με τον Gilles de Rapper.

O Hakan Yusel είναι απόφοιτος του γαλλόφωνου τμήματος πολιτικών επιστημών του Μαρμαρά στην ΙstanbuΙ. Είναι κάτοχος DΕΑ και διδακτορικού διπλώματος της ΕΗΕSS (Παρίσι) στον τομέα της κοινωνιολογίας. Διδάσκει στο τμήμα πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Galatasaray στην Ιstanbul. Συνεργάζεται με το ΤUBIΤΑΚ (Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας) και το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Έρευνας στην Ιstanbul. Μεταξύ των επιστημονικών του ενδιαφερόντων είναι η κοινωνιολογία της νεολαίας, οι αστικές και εθνοτικές ταυτότητες, τα κοινωνικά κινήματα και οι λαϊκές κουλτούρες. Έχει γράψει πολλά σχετικά άρθρα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.