Δημόσια οικονομική και δημόσια πολιτική
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Δημόσια οικονομική και δημόσια πολιτική

Αρμοδιότητες και περιορισμοί του κρατικού παρεμβατισμού

Arye L. Hillman

95.40€ -33% 63.92€

Σκοπός του `Δημόσια οικονομική και δημόσια πολιτική` είναι να παρουσιάσει με κατανοητό τρόπο την επιλογή μεταξύ της αποκλειστικής στήριξης στις αποφάσεις της αγοράς και της αξιοποίησης της δημόσιας χρηματοδότησης και της δημόσιας πολιτικής από τις κυβερνήσεις προκειμένου να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της αγοράς.
Το βιβλίο επικεντρώνεται στην επίτευξη των κοινωνικών στόχων της αποδοτικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης είτε μέσω των αγορών είτε μέσω της δημόσιας χρηματοδότησης και της δημόσιας πολιτικής των κυβερνήσεων.
Στις σελίδες του τόμου εισάγονται έννοιες δημόσιας επιλογής και πολιτικής οικονομίας, αναπτύσσονται τα πολιτικά και γραφειοκρατικά προβλήματα εντολέα-εντολοδόχου που συνιστούν αιτία περιορισμού της κρατικής παρέμβασης, τίθενται ερωτήματα σχετικά με θεσμούς και συστήματα διακυβέρνησης, διερευνώνται τα δημόσια αγαθά, η φορολογία και η ομολογιακή χρηματοδότηση των δημόσιων δαπανών, εξετάζονται οι διορθώσεις της αγοράς (εξωτερικότητες και πατερναλιστικές δημόσιες πολιτικές), η ψηφοφορία, τα προνοιακά δικαιώματα και η επιλογή της δομής της φορολογίας και της φορολογικής βάσης. Τέλος συνοψίζονται τα στοιχεία και οι αιτίες της διεύρυνσης του δημόσιου τομέα και εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο η εμπιστοσύνη ή το κοινωνικό κεφάλαιο επηρεάζουν την ανάγκη για κρατική παρέμβαση.
Στην ανάλυση έχουν ενσωματωθεί έννοιες συμπεριφορικής οικονομίας και πειραματικά αποτελέσματα ενώ στο τέλος του βιβλίου παρατίθενται ερωτήματα που υποκινούν τη συζήτηση για τη θεματολογία κάθε ενότητας. Στο τέλος δε κάθε κεφαλαίου υπάρχει εκτεταμένος βιβλιογραφικός οδηγός για περαιτέρω διερεύνηση και πιο εξειδικευμένη ανάλυση ζητημάτων που θίγονται στις σελίδες του τόμου.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Ρίτα Κολαΐτη (Μεταφραστής)


Θεόδωρος Κ. Πελαγίδης

Θεόδωρος Κ. Πελαγίδης (Επιμέλεια)

Ο Θεόδωρος Κ. Πελαγίδης είναι καθηγητής οικονομικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ήταν επίκουρος καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει διδάξει επίσης ως επισκέπτης επικ. καθηγητής στο Π.Σ.Ε. "Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων και Διοίκηση" του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει ερευνητής SPES των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Πανεπιστήμιο Paris VIII και P.D. Fellow στο Center for European Studies, στο Πανεπιστήμιο Harvard. Στις τελευταίες του διεθνείς δημοσιεύσεις περιλαμβάνονται το βιβλίο "Welfare State and Democracy in Crisis" (with L. Katseli and J. Milios, Ashgate Publ.) καθώς και άρθρα στα περιοδικά "Challenge", "The Magazine of Economic Affairs", "Industrial Relations", "Economy and Society", "Review of International Studies", "Cambridge Journal of Economics" κ.λπ.

Γεώργιος Ε. Χορταρέας (Επιμέλεια)


Γιώργος Οικονομίδης (Επιμέλεια)

Ο Γιώργος Οικονομίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στα Οικονομικά στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Είναι κάτοχος πτυχίου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), μεταπτυχιακού διπλώματος στα Οικονομικά (Πανεπιστήμιο του York, Μεγάλη Βρετανία) και διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Έχει διατελέσει Επισκέπτης Λέκτορας στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Κύπρου (2001-2002). Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην μακροοικονομική θεωρία, ενώ ειδικότερα ασχολείται με θέματα: δημοσιονομικής πολιτικής σε ανοιχτές οικονομίες, ενδογενούς οικονομικής μεγέθυνσης και δημοσιονομικής πολιτικής, πολιτικών κύκλων και περιβαλλοντικής πολιτικής. Είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, συνολικά δώδεκα (12) άρθρων που έχουν δημοσιευτεί με τη διαδικασία της κρίσης στα ακόλουθα διεθνή επιστημονικά περιοδικά: "Macroeconomic Dynamics", "Canadian Journal of Economics", "Review of Economic Dynamics", "Scandinavian Journal of Economics", "Public Choice", "European Journal of Political Economy" και "Journal of Macroeconomics".

Arye L. Hillman (Συγγραφέας)

O Arye L. Hillman είναι καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης στην έδρα William Gittes στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan του Ισραήλ. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Αυστραλίας και έχει τιμηθεί, από κοινού με τον Heinrich W. Ursprung, με το βραβείο Max Planck στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες το 1994.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
907
Διαστάσεις:
28x21
Βάρος:
2.146 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση