Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Διδακτικό σενάριο
(Η αποτύπωση της διδακτικής πράξης)
Συγγραφέας:   Σταύρος Τσεχερίδης


Διδακτικό σενάριο
Η υπάρχουσα σήμερα βιβλιογραφία και αρθρογραφία για την διδακτική των γνωστικών αντικειμένων στην εκπαίδευση είναι μεγάλη σε όγκο και ποικιλία. Παράλληλα έχει αναπτυχθεί και μεγάλο πλήθος όρων γύρω από τη θεματολογία της διδακτικής των γνωστικών αντικειμένων, με αποτέλεσμα αυτό σε πολλές περιπτώσεις να δημιουργεί δυσκολίες στη χρήση τους.
Στην παρούσα συγγραφή στο πρώτο μέρος της, γίνεται μια προσπάθεια παρουσίασης σε συντομία των θεματικών περιοχών της διδακτικής, κάνοντας οικονομία στο πλήθος και τη χρήση των όρων που χρησιμοποιούνται αποσαφηνίζοντας σε μεγάλο βαθμό την δομή της.
Παρουσιάζεται επίσης στο μέρος αυτό και η δομή του διδακτικού σεναρίου, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά την αποτύπωση της διδακτικής πράξης. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται παραδείγματα διδακτικών σεναρίων, στο πλαίσιο διαφόρων διδακτικών προσεγγίσεων, σε θέματα
από διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Πολλά από αυτά είναι προϊόν της συνεργασίας μου με τους επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς των περιόδων του Β΄ επιπέδου επιμόρφωσής τους στην εκπαιδευτική αξιοποίηση των Ν.Τ. (νέων τεχνολογιών) στην διδακτική πράξη, τα οποία έχουν τροποποιηθεί για τις ανάγκες της παρούσας συγγραφής. Επομένως σε όλα τα παραδείγματα η ανάπτυξη των διδακτικών σεναρίων γίνεται με τη χρήση των Ν.Τ. Στο τρίτο μέρος αναπτύσσεται σύντομα η διερευνητική διδακτική προσέγγιση και αναφέρεται ένα παράδειγμα διδακτικού σεναρίου στο πλαίσιο της προσέγγισης αυτής.
Η ανάπτυξη των θεματικών ενοτήτων των γνωστικών αντικειμένων με την βοήθεια των διδακτικών σεναρίων, συμβάλλει στη δημιουργία ενός υλικού που θα είναι στη διάθεση του κάθε εκπαιδευτικού. Το υλικό αυτό ο κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να το βελτιώνει τροποποιώντας το όπως αυτός κρίνει καλύτερα για την εφαρμογή του στη διδακτική πράξη.
Παράλληλα αποτελεί και ένα αντικειμενικό εργαλείο αξιολόγησης του έργου του, διότι αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό το έργο του εντός και εκτός τάξεως.
Ευελπιστώ η παρούσα συγγραφή να βάλει μια μικρή συνιστώσα στη βελτίωση του δύσκολού έργου του εκπαιδευτικού, που είναι ένας διαρκής αγώνας συνεχούς προσπάθειας για το καλύτερο, που είναι το ίδιο αλλά επιτυγχάνεται με διαφορετικούς τρόπους και μέσα, σε κάθε εποχή και σε κάθε τόπο.

225 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Κατερίνη
Ταξινόμιση DDC: 370.71 (Εκπαίδευση εκπαιδευτικών)
ISBN: 978-618-5021-10-8
ISBN (10ψήφιο): 618-5021-10-2
Βάρος: 0.4 κιλά
Εκδότης: Μάτι
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
15.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.35
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.