Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ημερολόγιο (1871-1891)
(Έλληνες έμποροι στη Ρουμανία)
Συγγραφέας:   Γεώργιος Αντ. Κούμπας


Ημερολόγιο (1871-1891)
Ο Γεώργιος Αντ. Κούμπας ήταν καταστιχογράφος-λογιστής και ανήκε σε επιχειρηματική οικογένεια της Λέσβου. Κατοικούσε στο Ακρωτήρι, λίγο έξω από την πόλη της Μυτιλήνης. Στο συναρπαστικό του χειρόγραφο ημερολόγιο, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά, ο Γεώργιος Κούμπας εξιστορεί τα ταξίδια που πραγματοποίησε στη Ρουμανία για την εκκαθάριση της επιχείρησης των αδελφών του. Πρόκειται για μία σημαντική ιστορική μαρτυρία που μας ταξιδεύει από τη Μυτιλήνη στα Βαλκάνια του τρίτου τέταρτου του 19ου αιώνα, ακολουθώντας τη ματιά ενός οξυδερκή παρατηρητή των οικονομικών συμπεριφορών της εποχής. Πρόκειται για μια σημαντική ιστορική πηγή για τις οικονομικές συμπεριφορές ανθρώπων που μετακινούνταν από το βορειοανατολικό Αιγαίο στην οθωμανική και βαλκανική επικράτεια, λίγο πριν τον σχηματισμό των εθνικών κρατών, για τους εμπόρους και τον κόσμο των επιχειρήσεων, για τα δίκτυα συγγένειας και επιχειρηματικότητας που αποτελούσαν τον κινητήριο μοχλό της μετανάστευσης κατά μήκος της μεγάλης εμπορικής αρτηρίας που είναι ο Δούναβης, για τη ζωή στη Μυτιλήνη σε σχέση με τη ζωή στη Ρουμανία.
Η ανθολόγηση του ημερολογίου καθώς και η εκτενής Εισαγωγή - Μελέτη που το συνοδεύει, με τίτλο: "Έμποροι, παράδοση και νεοτερικότητα στον Δούναβη", είναι έργο της ιστορικού Ευρυδίκης Σιφναίου, κύριας ερευνήτριας στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Στην Εισαγωγή παρουσιάζεται η σημασία του ημερολογίου για την Ιστορία της επιχειρηματικότητας στον Δούναβη και στα Βαλκάνια, αναλύεται το ίδιο το ημερολόγιο ως ιστορική πηγή, αναδεικνύεται το εκκολαπτόμενο αστικό πνεύμα μέσα από την προσωπογραφία του ημερολογιογράφου, μελετάται η έννοια των επιχειρηματικών δικτύων σε συνάρτηση με τις δραστηριότητες των Ελλήνων επιχειρηματιών και εμπόρων στη Ρουμανία, στο συγκεκριμένο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο του τέλους του 19ου αιώνα. Επίσης, σχολιάζονται πληροφορίες που αφορούν στα αγαθά της καθημερινής ζωής καθώς και το όλο πολιτισμικό πλαίσιο των οικογενειών που κινούνται από τη Μυτιλήνη στα Βαλκάνια για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους.
Συνεπώς, τόσο το περιεχόμενο του ημερολογίου όσο και η Εισαγωγή συνιστούν μια ουσιαστική συμβολή στο επιστημονικό πεδίο της Οικονομικής Ιστορίας - Ιστορίας της Διασποράς και ειδικά στη μελέτη της ελληνικής επιχειρηματικότητας στα Βαλκάνια του τέλους του 19ου αιώνα.

Η έκδοση συνοδεύεται από Ευρετήριο και εικονογράφηση.

24χ17 εκ., 504 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 920 (Προσωπικές αφηγήσεις - Μαρτυρίες), 380.109 (Εμπόριο - Ιστορία)
Άλλα πρόσωπα: Ευρυδίκη, 1957-2015 Σιφναίου (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-9568-24-1
ISBN (10ψήφιο): 960-9568-24-6
Βάρος: 1.049 κιλά
Εκδότης: Καλλιγράφος
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
31.95
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

28.44
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.