Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Οι κάτοικοι της παλιάς Θεσσαλονίκης
Συγγραφέας:   Κώστας Τομανάς


Οι κάτοικοι της παλιάς Θεσσαλονίκης
Τα βιβλία του ζωντάνεψαν μέσα μου την προπολεμική, κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη. (Μαρκ Μαζάουερ, άγγλος ιστορικός, στον πρόλογο του βιβλίου του «Θεσσαλονίκη, η πόλη των φαντασμάτων»)

Όλοι μας έχουμε κατά καιρούς ακούσει ή διαβάσει ότι η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε «ένα ψηφιδωτό λαών», ένα αμάλγαμα από ανθρώπους διαφορετικής εθνότητας, θρησκείας και μητρικής γλώσσας. Και πράγματι έτσι ήταν, τουλάχιστον μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς μέχρι τότε ο πληθυσμός της πόλης αποτελούνταν από πλήθος εθνοτήτων όπως Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι, Ρουμάνοι Αρμένιοι, κ.ά. Όμως, από διάφορες ιστορικές συγκυρίες, η συμπρωτεύουσα όχι μόνον αποτέλεσε μοναδικό παράδειγμα συμβίωσης ετερόκλητων πληθυσμιακών ομάδων, αλλά βρέθηκε στο επίκεντρο εξελίξεων καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για τη Βαλκανική χερσόνησο αλλά, αν λάβουμε υπ? όψη τη σημασία της πτώσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου. Ο Κώστας Τομανάς με το βιβλίο αυτό επιχειρεί ένα ταξίδι στην παλιά Θεσσαλονίκη, ακριβώς στις εποχές εκείνες που ο ρομαντισμός και η πολυπολιτισμικότητά της αναμειγνύονταν με τη σκιά των επερχόμενων σφοδρών ιστορικών εξελίξεων, στα τέλη δηλαδή του 19ου και τις αρχές του 20ού αι. Με μία ζεστή, σχεδόν στοργική διάθεση και ιδιαίτερο μεράκι εξιστορεί τον τρόπο με τον οποίο η κάθε κοινότητα κατέληξε να κατέχει τη θέση της στην πόλη, γεωγραφικά και πολιτισμικά, κοινωνικά και οικονομικά. Με μια ιδιαίτερη ικανότητα να μεταπηδά από το γενικό στο ειδικό και αποφεύγοντας τον πειρασμό να μπει σε οξεία ιστορική κριτική, δίνει πλήθος περιστατικών της ζωής συγκεκριμένων ανθρώπων της παλιάς Θεσσαλονίκης οι οποίοι με τη συμπεριφορά και τη γενικότερη στάση τους αποτέλεσαν απτά δείγματα των ιδιαίτερων ηθών και συνηθειών των αντίστοιχων κοινωνικών ομάδων που αντιπροσώπευαν. Χαρακτηριστικό των περιγραφών είναι η έντονη γλαφυρότητα, που κάνει την ανάγνωση του βιβλίου όχι μόνον ενημερωτική αλλά και άκρως διασκεδαστική, διανθίζεται δε με φωτογραφίες της εποχής οι οποίες είναι -αν μη τι άλλο- άκρως ενδιαφέρουσες. Βεβαίως, ο συγγραφέας δεν παραλείπει να σκιαγραφεί σε κάθε ευκαιρία, με την ίδια πάντα ζεστή διάθεση, το γενικότερο ιστορικό υπόβαθρο το οποίο οδήγησε σε συγκεκριμένα φαινόμενα, μη διστάζοντας ορισμένες φορές να πάει αρκετά πίσω, ακόμα και στα χρόνια του Βυζαντίου, για να κατατοπίσει τον αναγνώστη. Τελικά, μέσα από τις ζωές των ανθρώπων που έζησαν στην πολύπαθη και ιστορική αυτή πόλη και τις συγκυρίες που τους οδήγησαν σε συγκεκριμένες συνθήκες, ο αναγνώστης θα αντιληφθεί σε βάθος το σύμπλεγμα των ιστορικών εξελίξεων που καθόρισαν τη μορφή των Βαλκανίων ώς τις μέρες μας, πάντα υπό ένα ανθρωπιστικό πρίσμα το οποίο μας θυμίζει συνεχώς ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν μεταξύ τους αν δεν αποφασίσουν για το αντίθετο κάποιοι άλλοι. Ένα γλαφυρό και γραμμένο με πολύ μεράκι βιβλίο, το συνιστώ ανεπιφύλακτα. «Οι Κάτοικοι της Παλιάς Θεσσαλονίκης» εκδόθηκαν αρχικά από τις εκδόσειος Εξάντας το 1992 και επανεκδόθηκαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Νησίδες.

(Μάριος Δαμουλιάνος, περ. Strange, 2008)


Σημείωση: Επανέκδοση: "Εξάντας", 1992.

23χ15 εκ., 200 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 938.945 (Θεσσαλονίκη - Ιστορία)
ISBN: 978-960-8263-63-5
ISBN (10ψήφιο): 960-8263-63-8
Βάρος: 0.362 κιλά
Εκδότης: Νησίδες
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
15.98
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.22
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Κώστας Τομανάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Τριών χρονών τον έφεραν οι δικοί του στη Θεσσαλονίκη, τη νύχτα της μεγάλης πυρκαγιάς της 5ης Αυγούστου 1917. Μόνιμος έκτοτε κάτοικος Θεσσαλονίκης, φοίτησε στο Γ΄ Δημοτικό Σχολείο, στο Β΄ Γυμνάσιο και στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Υπηρέτησε ευσυνείδητα -όπως λένε οι παλιοί του μαθητές- τη φροντιστηριακή εκπαίδευση επί πενήντα χρόνια. Έγραψε και εξέδωσε πολλά φροντιστηριακά βοηθήματα φυσικής και μαθηματικών από το 1943 μέχρι και τη δεκαετία του ΄70. Δημοσίευσε κείμενά του για τον κινηματογράφο, το θέατρο και την παλιά Θεσσαλονίκη σε περιοδικά και εφημερίδες. Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 μέχρι το θάνατό του (τη νύχτα της 26ης προς 27η Οκτωβρίου 1993) συγκέντρωνε υλικό για τη ζωή στην παλιά Θεσσαλονίκη, το κατέγραφε και το υπέβαλε σε έλεγχο. Έχουν εκδοθεί και κυκλοφορούν τα εξής έργα του: "Οι ταβέρνες της παλιάς Θεσσαλονίκης", "Οι κάτοικοι της παλιάς Θεσσαλονίκης", "Οι κινηματογράφοι της παλιάς Θεσσαλονίκης (1895-1944)", "Το θέατρο στην παλιά Θεσσαλονίκη (1872-1944)", "Χρονικό της Θεσσαλονίκης 1875-1920", "Χρονικό της Θεσσαλονίκης 1921-1944", "Οι πλατείες της Θεσσαλονίκης μέχρι το 1944", "Δρόμοι και γειτονιές της Θεσσαλονίκης μέχρι το 1944", "Η καλλιτεχνική κίνηση στην Θεσσαλονίκη (1885-1944)", "Η ζωγραφική στην Θεσσαλονίκη μέχρι το 1944", "Τα σχολεία της Θεσσαλονίκης μέχρι το 1944".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.