Η διπλωματία των ιδεών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η διπλωματία των ιδεών

Η εξωτερική πολιτική και οι πολιτιστικές σχέσεις των ΗΠΑ (1938-1950)

Frank A. Ninkovich

23.32€ -33% 15.62€

Οι πολιτιστικές σχέσεις μπορούν να εννοηθούν ως δύο διαφορετικές, αλλά συναφείς διαδικασίες. Για τους σπουδαστές της διπλωματίας είναι, καταρχάς και κυρίως, μια εξειδικευμένη μορφή της τέχνης της πολιτικής, που σχετίζεται με τη διαχείριση των πνευματικών επιρροών στη διεθνή πολιτική. Αυτή η πνευματική διπλωματία έχει βαθιές ιστορικές ρίζες. Οι Φαραώ της Αιγύπτου, για να πάρουμε ένα μόνο παράδειγμα από την αρχαιότητα, απαιτούσαν από τους νικημένους αντιπάλους τους να τους δοθούν νέοι αριστοκράτες ως όμηροι, όχι τόσο ως εγγύηση για τη νομιμοφροσύνη τους, όσο για να ενσταλάξουν σε αυτούς τους μελλοντικούς ηγέτες την αιγυπτιακή θεώρηση των πραγμάτων και τον αιγυπτιακό τρόπο ζωής.
Ωστόσο, η πολιτισμική ζώνη της εξωτερικής πολιτικής -παρά το εντυπωσιακό ιστορικό παρελθόν της- παρέμενε πάντοτε περιθωριακή περιοχή της διπλωματικής δραστηριότητας και οι ιστορικοί περιορίζονταν στις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές όψεις της εξωτερικής πολιτικής. Αυτή η γενική εικόνα των πολιτιστικών σχέσεων, απωθημένων στο διπλωματικό περιθώριο και παραμελημένων από τους ειδικούς, ίσχυε και στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, με τις οποίες ασχολείται η παρούσα μελέτη. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Ελιάνα Χουρμουζιάδου

Ελιάνα Χουρμουζιάδου (Επιμέλεια)

Η Ελιάνα Χουρμουζιάδου γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα εργαζόταν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Το ίδιο χρονικό διάστημα άρχισε να γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα, τη "Γειτονιά των καλών κλεφτών". Από το 1991 εργάζεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας. Το δεύτερο μυθιστόρημα της, "Η ιδιαιτέρα" τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος 1999 του περιοδικού "Διαβάζω". Διηγήματα και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά ("Οδός Πανός", "Λέξη", "Ρεύματα", "Γραφή") και εφημερίδες ("Τα Νέα", "Το Βήμα"). (φωτογραφία: Δημήτρης Τσουμπλέκας, 2001)

Γιούλα Κουτσοπανάγου (Επιμέλεια)


Στέφανος Π. Παπαγεωργίου (Μεταφραστής)


Frank A. Ninkovich (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
360
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.755 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση