Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Εμμανουήλ Ι. Τσουδερός 1882-1956
(Κεντρικός τραπεζίτης και πολιτικός)
Συγγραφέας:   Μαργαρίτα Δρίτσα


Εμμανουήλ Ι. Τσουδερός 1882-1956
H Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε ένα βιβλίο-αφιέρωμα στον Εμμανουήλ Τσουδερό. Το βιβλίο εστιάζει στη ζωή, τις ιδέες και το έργο του Εμμανουήλ Τσουδερού, ο οποίος διετέλεσε Πρωθυπουργός της εξόριστης κυβέρνησης της Ελλάδας από το 1941 έως το 1944 και Υποδιοικητής και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1927 έως το 1939. Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, κα Μαργαρίτα Δρίτσα.

Μέσα από τη μελέτη τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου χώρου, στους οποίους σφυρηλατήθηκε η προσωπικότητα του Εμμανουήλ Τσουδερού, αναδεικνύονται διαστάσεις της ελληνικής ιστορίας που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της χώρας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Αναδύονται επίσης ιδιαίτερα επίκαιρες σήμερα όψεις της πολιτικής και της οικονομίας του Μεσοπολέμου και της μεταπολεμικής περιόδου. Η έρευνα εστιάζει ιδιαίτερα στο χώρο των τραπεζών κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου και αναλύει τις συνθήκες διαπραγμάτευσης, ίδρυσης και οργάνωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μια εποχή κατά την οποία αφενός η Ευρώπη αλλάζει ραγδαία και αφετέρου η Ελλάδα προσπαθεί να ανακτήσει την αξιοπιστία της στην Ευρώπη, να επιλύσει τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν ο Διχασμός και η Μικρασιατική Καταστροφή και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της Μεγάλης Κρίσης.

Το έργο εισφέρει στην ελληνική ιστοριογραφία μία νέα σύνθεση και θεώρηση αυτής της περιόδου της ελληνικής ιστορίας, στην οποία ο E. Τσουδερός πρωταγωνιστεί και επηρεάζει τις εξελίξεις ως φορέας νέων ιδεών και αρχών στο ρευστό ελληνικό και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Η βιογραφία αυτή βασίζεται σε εκτεταμένη επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση στο Αρχείο Εμμανουήλ Τσουδερού που φυλάσσεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και σε τελείως νέες - και αναξιοποίητες μέχρι σήμερα - αρχειακές πηγές, όπως το αρχείο της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς και σε άγνωστα στην έρευνα προσωπικά τεκμήρια του ίδιου του Τσουδερού.

442 σελίδες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.9 (Ελλάς - Ιστορία, Νεώτερη), 330.094 95 (Οικονομική ιστορία - Ελλάς), 928 (Πρόσωπα στη λογοτεχνία, ιστορία, βιογραφία)
ISBN: 978-960-7032-54-6
ISBN (10ψήφιο): 960-7032-54-3
Βάρος: 0.55 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
18.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.02
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Δρίτσα, Μαργαρίτα
Η Μαργαρίτα Δρίτσα γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Σπούδασε στην Αγγλία, στη Γαλλία και στην Αμερική. Αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Οικονομικής Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Paris Ι (Sorbonne-Pantheon) και είναι Fellow του Robinson College του Πανεπιστημίου του Cambridge. Είναι Καθηγήτρια της Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας της Ευρώπης, στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνος του Προγράμματος Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχει διδάξει ελληνική και ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Εργάστηκε επίσης ως ερευνήτρια στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και διηύθυνε, εκπόνησε ή συνεργάστηκε με ερευνητικές ομάδες για θέματα Οικονομικής Ιστορίας και Ιστορίας των Τραπεζών και των Επιχειρήσεων καθώς και Ιστορίας του Τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει συγγράψει κείμενα για το Μουσείο Τουρισμού και μετέχει συστηματικά σε διεθνή συνέδρια. Κυριότερα έργα της: "Βιομηχανία και Τράπεζες στην Ελλάδα τον Μεσοπολέμου", ΜΙΕΤ, Αθήνα, 1990. L΄ Enterprise en Europe et en Grece XIX-XXee siecles, (επιμ. με τους Alice Teichova & Hakan Lindgren), Sophis, 1991. " Το χρώμα της επιτυχίας, η ελληνική βιομηχανία χρωμάτων 1830-1990", εκδ. Τροχαλία, Αθήνα, 1996. European Enterprise, Strategies of Adaptation and Renewal in the Twentiech Century, (επιμ. με τον Terry Gourvish), εκδ. Τροχαλία, Αθήνα, 1996. "Το Αρχείο Κωνσταντίνου Αντ. Βοβολίνη", τόμ. Ι, Αθήνα 1997. "Ελληνικές επιχειρήσεις στον 20ό αιώνα: Πρόσωπα και δραστηριότητες", (επιμ.), εκδ. Κέρκυρα, Αθήνα, 1999). "Δεζαμίνή - Λυκαβηττός: Ανθρώπινες Ροές", εκδ. Φερενίκη, Αθήνα, 2004. Είναι επίτιμο μέλος του Συνδέσμου Ελληνίδων στον Τουρισμό και ιδρυτικό μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών εταιρειών για την Οικονομική Ιστορία και την Ιστορία των Επιχειρήσεων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.