Κριτικά
zoom in
11.95€ -32% 8.13€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9786185027094

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2013

  • Εκδότης

    Ευρασία

Με το παρόν τεύχος συμπληρώνεται ο τέταρτος χρόνος λειτουργίας των Κριτικών: ενός φιλοσοφικού περιοδικού που δημοσιεύει αποκλειστικά φιλοσοφικές βιβλιοκρισίες. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του αυτοπροσδιορισμό, το περιοδικό φιλοδοξεί να αποτελέσει `βήμα επιστημονικού διαλόγου και φιλοσοφικής κριτικής, αποβλέποντας στην επιστημονικά έγκυρη και έγκαιρη αποτίμηση της αξίας πρόσφατων εκδόσεων από τον χώρο της φιλοσοφίας, καθώς και από συγγενείς κλάδους`. Το περιοδικό μένει πάντα πιστό στον βασικό του στόχο: την αποενοχοποίηση της κριτικής. Επιδιώκουμε την ελεύθερη, γόνιμη και αυστηρή αξιολόγηση και αποτίμηση της φιλοσοφικής εργασίας που παράγεται στην Ελλάδα, αλλά και επιλεγμένων ξενόγλωσσων εκδόσεων που κινούν το ενδιαφέρον των κριτών.
Τα δεκατρία κείμενα της συγκομιδής του 2012 είναι και πάλι ενδεικτικά της πολυμορφίας της ελληνικής φιλοσοφικής εργασίας και εκδοτικής παραγωγής, αλλά και των ενδιαφερόντων των μελών της κοινότητας που συνεργάζονται με το περιοδικό ως συγγραφείς. Αξιολογούνται κριτικά πέντε νέες ελληνικές μονογραφίες, δύο σχολιασμένες μεταφράσεις αρχαίων κειμένων, επτά μεταφράσεις φιλοσοφικών κειμένων από σύγχρονες γλώσσες και δύο ξενόγλωσσες μονογραφίες. Η θεματική των κρινόμενων έργων είναι έτσι ευρύτατη: περιλαμβάνει από εισαγωγικά εγχειρίδια έως μεταφράσεις και πρωτότυπες ειδικές μελέτες.
Η έντυπη έκδοση των βιβλιοκρισιών, εκτός από μορφή έμπρακτης αντίστασης στην επέλαση του ηλεκτρονικού λόγου, επιδιώκει να καταστήσει τα κείμενα προσιτά και σε εκείνη την (όχι ευκαταφρόνητη, αλλά όλο και πιο παραμελημένη) ομάδα αναγνωστών που δεν έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας και πληροφόρησης.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παύλος Κόντος (Συγγραφέας)

Ο Παύλος Κόντος είναι καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει διατελέσει ερευνητής ή επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Λουβαίν (UCL, Βέλγιο), του Φράιμπουργκ (ALU-Freiburg, Γερμανία) και του Τσάπελ Χιλλ (UNC, Βόρεια Καρολίνα). Έχει βραβευτεί με πολλές ελληνικές και διεθνείς ερευνητικές υποτροφίες. Η έρευνά του συμβάλλει στη διερεύνηση ερωτημάτων οντολογίας και πρακτικής φιλοσοφίας τα οποία θέτουν η φαινομενολογική παράδοση και η αριστοτελική ηθική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κοσμάς Ρασπίτσος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Μπαρτσίδης

Μιχάλης Μπαρτσίδης (Συγγραφέας)

Ο Μιχάλης Μπαρτσίδης σπούδασε Φιλοσοφία. Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε το έργο του Μπαλιμπάρ (Φιλοσοφία και Πολιτική στο έργο του Etienne Balibar), όπως επίσης το Μπαλιμπάρ Ε. (2005), "Πολιτική και αλήθεια", /μτφρ. Μιχάλης Μπαρτσίδης και Τάσσος Μπέτζελος. Διδάσκει φιλοσοφία στο ΕΑΠ, δίδαξε στον Τομέα Φιλοσοφίας του ΑΠΘ καθώς και στα μεταπτυχιακά του Παντείου, του ΠΑΜΑΚ, κ.ά. Οι δημοσιεύσεις του και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο πεδίο της Πολιτικής Φιλοσοφίας και της Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Φιλοσοφίας (Spinoza, A.Smith, Kant, Merleau-Ponty, Marcuse, Foucault κλπ). Ο πυρήνας τους αφορά τις έννοιες της διατομικότητας και του εσωτερικού ορίου στο φιλοσοφικό πεδίο συγκρότησης της υποκειμενικότητας ειδικά στο Διατομικότητα, Κείμενα για μια οντολογία της σχέσης, /μτφρ. Λουκία Μάνο, της ηθικής του χρέους "Subjects in Crisis: Indebtedness, Money, Life", Phasis 3, 2015, της αξιοπρέπειας "΄Dignity΄ as glocal civic virtue: Redefining democracy in the era of neoliberal governmentality", (με Fotini Tsibiridou ) in Crisis, Resistance, and Prospects: The Arab Revolutions and Beyond, Palgrave 2016.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Μάρας

Κώστας Μάρας (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Μάρας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχικά οικονομικές επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ και στη συνέχεια φιλοσοφία, γερμανική φιλολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Τubingen. Το 2002 αναγορεύτηκε σε διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής και το 2004 του Ινστιτούτου Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστήμιου του Τubingen. Ακολούθως δίδαξε αισθητική στη Φιλοσοφική Σχολή και αισθητικές θεωρίες και ιστορία της αμερικανικής μεταπολεμικής τέχνης στο Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης. Από το 2004 έχει αναλάβει το Αρχείο και την έρευνα του Ευρωπαϊκού Φιλελληνισμού στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Κέντρου για Επιστημονική, Οικουμενική και Πολιτιστική Συνεργασία" στο Wurzburg. Παράλληλα συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Στα κύρια ενδιαφέροντά του ανήκουν η Κριτική θεωρία, η φιλοσοφική αισθητική και η ιστορία της αμερικανικής τέχνης, καθώς και η ευρωπαϊκή ταυτότητα και ενσωμάτωση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ζήνων Τσικρικάς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξανδρος Σακελλαρίου (Συγγραφέας)

Ο Αλέξανδρος Σακελλαρίου είναι διδάκτωρ κοινωνιολογίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φίλων Κτενίδης (Συγγραφέας)

Ο Φίλων Κτενίδης είναι υποψήφιος διδάκτωρ φιλοσοφίας στο ΑΠΘ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μανώλης Περάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατελής Βίγκλας (Συγγραφέας)

Ο Κατελής Βίγκλας γεννήθηκε στον Βόλο το 1969. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στον τομέα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλοσοφίας ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διατριβή του αφορά στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Είναι μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, της International Society of Philosophers και της Ομάδας Εργασίας για τη Σπουδή της Βυζαντινής Φιλοσοφίας στην Ελλάδα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το Νεοπλατωνισμό, τη Βυζαντινή Φιλοσοφία, τη Θεολογία, τη Φιλοσοφία της Ιστορίας, την Ιστορία των Επιστημονικών Ιδεών, την Ανθρωπολογία, την Ιστοριογραφία, τη Συγκριτική Γραμματολογία, κ.ά. Έχει συγγράψει περί τις 80 εργασίες που έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και άλλα έντυπα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώτα Τεμπρίδου

Γιώτα Τεμπρίδου (Συγγραφέας)

Η Γιώτα Τεμπρίδου γεννήθηκε στην Ορεστιάδα το 1984. Ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της με τίτλο "Το άμοιαστο της ποίησης και το ισόποσο της φιλοσοφίας: Ο διπλός εαυτός του Οδυσσέα Ελύτη". Από τον Φεβρουάριο του 2016 συνδιευθύνει, με τη Δέσποινα Πούλου, το ηλεκτρονικό περιοδικό για τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο Ανθρώπινο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλειος Λορεντζάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ερμύλος Γεώργιος Πλευράκης (Συγγραφέας)

Ο Ερμύλος Γεώργιος Πλευράκης είναι υποψήφιος διδάκτορας φιλοσοφίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάγγελος Σακκάς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
144
Διαστάσεις:
20x14
Βάρος:
0.216 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση