Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο μαρξισμός και η ελληνική οικονομική κρίση

Offer
Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στον συλλογικό αυτό τόμο είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας του Τμήματος Πολιτικής Οικονομίας του Ομίλου Μαρξιστικών Ερευνών (ΟΜΕ). Το κεντρικό θέμα τους είναι η μαρξιστική ανάλυση για τη σημερινή κρίση που διαπερνά τον ελληνικό καπιταλισμό. Ιδιαίτερο κίνητρο στη δουλειά αυτή αποτέλεσε η διαπίστωση ότι, ενώ από το ξέσπασμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης του 2007-8 και στη συνέχεια της ελληνικής κρίσης και της υπαγωγής της χώρας στο Μνημόνιο, κυκλοφορούν ευρέως πολλές ριζοσπαστικές και μαρξίζουσες αναλύσεις, υπάρχει ένδεια συγκροτημένης μαρξιστικής ανάλυσης. Αυτό το κενό προσπαθεί να καλύψει ο ανά χείρας τόμος. Όχι γιατί ο μαρξισμός είναι μια «θεολογία», αλλά γιατί παραμένει πάντα ο αποτελεσματικότερος τρόπος ανάλυσης και κατανόησης του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι. Επιπλέον, γιατί παραμένει πάντα ο πιο σημαντικός βοηθός του κόσμου της εργασίας στην πάλη του για τη δημιουργία μιας νέας κοινωνίας απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αντιθέτως, οι ριζοσπαστικές όσο και οι μαρξίζουσες αναλύσεις στοιχίζονται συνήθως πίσω από τη θεωρία της χρηματιστικοποίησης (σε ή χωρίς συνδυασμό με τη θεωρία υποκατανάλωσης). Οι αναλύσεις αυτές, αφενός μεν κατανοούν εσφαλμένα τον σύγχρονο καπιταλισμό και την κρίση του και, αφετέρου, οδηγούν εν τέλει στην υπαγωγή του εργατικού κινήματος σε αστικές στρατηγικές. Τα κείμενα του ανά χείρας τόμου επιδιώκουν το αντίθετο: να δώσουν μια ρεαλιστικότερη ανάλυση του σύγχρονου καπιταλισμού και της κρίσης του και, ταυτόχρονα, να βοηθήσουν το εργατικό κίνημα να αγωνισθεί για τις δικές του σημαίες.

Σημείωση: Συγγραφική υπευθυνότητα: "Όμιλος Μαρξιστικών Ερευνών".

21χ14 εκ., 153 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 338.949 5 (Οικονομική πολιτική - Ελλάς), 335.41 (Μαρξιστική οικονομική)
ISBN: 978-960-01-1584-0
ISBN (10ψήφιο): 960-01-1584-2
Βάρος: 0.261 κιλά
Εκδότης: Gutenberg
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
8.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

5.92
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ανδρουλάκης, Γιώργος Σ.
Ο Γεώργιος Σ. Ανδρουλάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Είναι απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής. Σπούδασε μαθηματικά σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών και στη διδακτορική του διατριβή ειδικεύτηκε σε θέματα βελτιστοποίησης συναρτήσεων με ή χωρίς περιορισμούς. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εστιάζονται - στην ανάπτυξη νέων μεθόδων αριστοποίησης συναρτήσεων με χρήση υπολογιστικής νοημοσύνης - στις εφαρμογές μεθόδων αριστοποίησης σε πρακτικά ή θεωρητικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα στην εκπαίδευση νευρωνικών δικτύων, στη διαχείριση χαρτοφυλακίου, στην εύρεση βέλτιστων μεθόδων Runge-Kutta, στην εύρεση βέλτιστων σημείων χρονοσειρών κ.α. - σε εφαρμογές ποσοτικών μεθόδων για τη δημιουργία υποδειγμάτων σχετικών με θέματα που άπτονται της επιστήμης της διοίκησης επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα υποδείγματα σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν το ηλεκτρονικό εμπόριο, τη διαδικασία IT Outsourcing κ.α. - σε ποσοτικούς δείκτες και χαρακτηριστικά αναφορικά με αυτοματοποιημένα συστήματα εξετάσεων γνώσεων ή/και δεξιοτήτων με χρήση Η/Υ. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών, συμμετοχή με παρουσίαση εργασιών σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια για θέματα που σχετίζονται με τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα. Στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων διδάσκει, στο προπτυχιακό επίπεδο, υποχρεωτικά μαθήματα σχετικά με τις Ποσοτικές Μεθόδους και επιλογής σχετικό με τη Διαχείριση Χαρτοφυλακίου και σε μεταπτυχιακό επίπεδο μάθημα για τις Ποσοτικές Μεθόδους.

Η Μαρία Μαρκάκη έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Master) από το Τμήμα ΜΠΔ του Πολυτεχνείου Κρήτης όπου εκπόνησε και τη σχετική διατριβή της σε θέματα Μάρκετινγκ και Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Σήμερα διευθύνει το Κέντρο Τεχνικών και Επιχειρηματικών Μελετών "Notion" (www.notion.gr) με έδρα την Κρήτη.

Ο Σταύρος Μαυρουδέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Οικονομικά αρχικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου και απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα το 1990. Είναι επίκουρος καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Αρθρογραφεί στον ελληνικό Τύπο σε θέματα πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας.

Ο Γιώργος Η. Οικονομάκης σπούδασε Οικονομικά στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Περιφερειακή Ανάπτυξη, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και είναι διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ίδιου Πανεπιστημίου. Δίδαξε ως ειδικός επιστήμονας στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και σήμερα είναι Ειδικός Επιστήμονας στον Τομέα Ανθρωπιστικών-Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της τριμηνιαίας επιθεώρησης οικονομικής και πολιτικής θεωρίας Θέσεις. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στις επιθεωρήσεις Θέσεις και Ουτοπία, καθώς και σε διεθνείς επιθεωρήσεις.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.