Μαρξ και μαρξισμός: Τάξεις και ιστορία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μαρξ και μαρξισμός: Τάξεις και ιστορία

Κώστας Παπαϊωάννου

21.20€ -10% 19.08€

Ο Λένιν, που παραθέτει με θαυμασμό `τις τόσο ορθές και σημαντικές θέσεις του Κάουτσκι`, θα τις ωθήσει μέχρι τις ακραίες τους συνέπειες, απορρίπτοντας, δίχως να το αντιλαμβάνεται, όλη τη μαρξιστική θεωρία της ταξικής συνείδησης και αντικαθιστώντας την με μια θεωρία θεμελιωδώς ιδεαλιστική περί `ανεξαρτησίας` της ιντελιγκέντσιας:
Η σοσιαλιστική συνείδηση γεννιέται από φιλοσοφικές, ιστορικές, οικονομικές θεωρίες, τις οποίες επεξεργάστηκαν οι μορφωμένοι εκπρόσωποι των κατεχουσών τάξεων, οι διανοούμενοι. Οι ιδρυτές του επιστημονικού σοσιαλισμού, οι Μαρξ και Ένγκελς, ήταν και οι ίδιοι, από την κοινωνική τους θέση, αστοί διανοούμενοι. Παρόμοια, στη Ρωσία, το θεωρητικό δόγμα της σοσιαλδημοκρατίας εμφανίστηκε τελείως ανεξάρτητα από την αυθόρμητη ανάπτυξη του εργατικού κινήματος· υπήρξε το φυσικό, αναπόφευκτο αποτέλεσμα της ανάπτυξης της σκέψης των σοσιαλιστών επαναστατών διανοουμένων. (Λένιν, Τι να κάνουμε).
Διαπιστώνουμε εδώ την απροσδόκητη ανατροπή ενός από τα θεμελιώδη αξιώματα του μαρξισμού: δεν καθορίζει πια το Είναι τη συνείδηση, οι ιδέες δεν είναι πια `αντανακλάσεις` της κοινωνικής κατάστασης, αλλά αναπτύσσονται αυθόρμητα, ακολουθώντας τη δική τους λογική, ανεξάρτητα από κάθε κατάσταση, ταξική ή άλλη, και καταλήγουν να καθορίζουν το Είναι. Ακόμα περισσότερο: το Είναι του προλεταριάτου καθορίζεται τελικά από τη συνείδηση των διανοουμένων...
Και αφού οι εργάτες, εγκαταλειμμένοι στον εαυτό τους, δεν μπορούν να διανοηθούν την ιστορική τους κατάσταση παρά μόνον ασαφώς και ανεπαρκώς, σύμφωνα με τον Λένιν, αυτοί που οφείλουν να αποτελέσουν τον πυρήνα του κόμματος και να αναλάβουν την αποστολή να μεταφέρουν στο προλεταριάτο τη συνείδηση και την `προλεταριακή επιστήμη` είναι οι μικροαστοί διανοούμενοι που έχουν γίνει επαγγελματίες επαναστάτες.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Βασίλης Τομανάς (Μεταφραστής)


Κώστας Παπαϊωάννου

Κώστας Παπαϊωάννου (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1925 στο Βόλο και πέθανε στο Παρίσι το 1981. Από το 1945 έζησε στη Γαλλία. Ήταν μέλος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ και το 1944 συνελήφθη από την Ειδική Ασφάλεια. Το 1945 καταφεύγει στη Γαλλία με τη βοήθεια του Γαλλικού Ινστιτούτου. Σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόνη (1945-48). Από το 1959 έως το 1963 διδάσκει στη Σορβόνη. Από το 1962 μέχρι το 1968 διδάσκει φιλοσοφία στο Cencier, στο Παρίσι, και κοινωνιολογία στη Σχολή Ανωτέρων Εμπορικών Σπουδών. Από το 1963 ανήκει στο CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών). Το 1970-72 διδάσκει φιλοσοφία στη Nanterre και από το 1971 μέχρι το θάνατό του, το 1981, διδάσκει στην Ecole Pratique de Hautes Etudes. Έγραψε πληθώρα έργων φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας πολιτικής και αισθητικής στα ελληνικά και στα γαλλικά, ενώ έργα του δημοσιεύτηκαν σε δεκάδες γλώσσες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
2 από 2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
292
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.616 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση