Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η μητρότητα στο προσκήνιο
(Σύγχρονες έρευνες στην ελληνική εθνογραφία)

Offer
Μητρότητα; Ξανά;

Το κοινό νήμα που συνδέει τις έρευνες που παρουσιάζονται εδώ αναπτύσσεται στο επίπεδο του αναλυτικού ενδιαφέροντος για τη μητρότητα στην Ελλάδα στα τέλη του 20ού και τις αρχές του 21ου αιώνα. Αντλώντας από τη σύγχρονη εθνογραφική παραγωγή, οι μελέτες του τόμου αναρωτιούνται για την αναλυτική σημασία της μητρότητας στη μελέτη της ελληνικής κοινωνίας, ενώ αποσκοπούν, ταυτόχρονα, να συνομιλήσουν με πρόσφατες θεωρητικές και εθνογραφικές μετατοπίσεις που οδήγησαν στην ανάδυση των "νέων" ανθρωπολογικών μελετών για τη συγγένεια. Οργανωμένες σε τέσσερεις διακριτές ενότητες, "Σχέσεις καταγωγής: οικογένεια και εξατομίκευση", "Όροι συγγένειας: "βιολογική" και "κοινωνική" μητρότητα", "Πολιτικές της αναπαραγωγής: αποδοχή και αποκλεισμός", "Θεϊκές παρεμβάσεις: χρόνος και συνέχεια", αντλούν το εθνογραφικό τους υλικό από μια πληθώρα ερευνητικών πλαισίων, όπως συνεντεύξεις, συμμετοχική παρατήρηση σε κλινικές, χώρους φυλακών και ομάδες ασθενών, αρχειακή έρευνα σε νόμους, νομολογιακά κείμενα και δικαστικές αποφάσεις, ανάλυση έντυπου λόγου και διαδικτυακών φόρουμ.

Ανάμεσα στις επιμέρους συνδέσεις μεταξύ των κειμένων ξεχωρίζει το ενδιαφέρον για τον εθνικό λόγο περί υπογεννητικότητας, την ανάδειξη λόγων περί "καλών πολιτών" και "καλών μητέρων", την εμφυλοποίηση της γονεϊκότητας και τη σύνδεση του αναπαραγωγικού σώματος των γυναικών με βιοπολιτικές ελέγχου και πειθαρχίας, τη σύνδεση της μητρότητας και της τεχνολογικής αναπαραγωγής με το δίκαιο και τη θρησκεία. Θέτοντας τη μητρότητα στο προσκήνιο, οι συγγραφείς του τόμου διασχίζουν τα όρια της οικογενειακότητας για να ξετυλίξουν πτυχές της σύγχρονης ελληνικής πολιτισμικής συνθήκης που συνδέονται άμεσα με το κράτος, τους νόμους, τη θρησκεία, την τεχνολογία και την ιατρικοποιημένη αναπαραγωγή.

24χ17 εκ., 349 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ανθρωπολογία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 305.849 5 (Εθνολογία - Ελλάς), 306.874 3 (Μητρότητα), 306 (Κοινωνική ανθρωπολογία)
Άλλα πρόσωπα: Ευθύμιος Παπαταξιάρχης (Υπεύθυνος Σειράς) , Βενετία Καντσά (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-221-538-8
ISBN (10ψήφιο): 960-221-538-0
Βάρος: 0.59 κιλά
Εκδότης: Αλεξάνδρεια
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
23.43
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.34
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Eugenia Georges είναι καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Rice University των ΗΠΑ. Έχει ασχοληθεί με την ιατρικοποίηση, τον υπέρηχο και την αναπαραγωγή στην Ελλάδα, καθώς και με δομινικανούς διεθνικούς μετανάστες στη Δομινικανή Δημοκρατία και τη Νέα Yόρκη. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά.

Η Heather Paxson είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ) των ΗΠΑ. Το βιβλίο της "Making Modern Mothers: Ethics and Family Planning in Urban Greece (University of California Press, 2004) βασίζεται στην έρευνα που πραγματοποίησε στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής στην Αθήνα, το διάστημα 1993-1995. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με τη ρητορική του οικογενειακού προγραμματισμού, τις επιπτώσεις της εθνικής υπογονιμότητας σε οικογενειακές πολιτικές και τη χρήση εναλλακτικών αναπαραγωγικών τεχνολογιών στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα έχουν επεκταθεί στο χώρο της ανθρωπολογίας της τροφής, καθώς μελετά τις νομικές και ηθικές πλευρές της παραγωγής και διανομής τροφής μέσα από το παράδειγμα των μικροπαραγωγών τυριού στις ΗΠΑ.

Η Αθηνά Αθανασίου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα κοινωνικής ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα από το New School for Social Research της Νέας Υόρκης και έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Pembroke Center for Teaching and Research on Women του Πανεπιστημίου Brown των ΗΠΑ. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά γύρω από ζητήματα φύλου, τεχνολογιών σώματος και βιοπολιτικής.

Η Κατερίνα Γεωργιάδη σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο University College London (UCL) και στο Cambridge University στην Αγγλία. Πήρε διδακτορικό δίπλωμα από το UCL το 2006 με θέμα "Understanding Low Fertility in Athens and London: A Comparative Ethnographic Study". Έχει δουλέψει ως ερευνήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής στο London School of Economics and Political Science.

Η Παναγιώτα-Τουλίνα Δέμελη είναι απόφοιτη του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία" του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και εκπονήσει, στο ίδιο Τμήμα, διδακτορική διατριβή με θέμα "Μάνες υπό Περιορισμό: Μητρικές Αναπαραστάσεις σε μια -Ελληνική Γυναικεία Φυλακή". Από το 2010 εργάζεται ως νομική σύμβουλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Λέσβο.

Η Βενετία Καντσά έχανε προπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μεταπτυχιακές στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει εκπονήσει τη διδακτορική της διατριβή στο London School of Economics and Political Science. Διδάσκει Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.

Η Ειρήνη Τουντασάκη είναι απόφοιτος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική της διατριβή. Διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου ως Επίκουρη Καθηγήτρια. Δημοσιευμένα άρθρα της σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους αφορούν την ανθρωπολογία της συγγένειας, τις σχέσεις ανθρωπολογίας και ελληνικής λαογραφίας, τις διαδικασίες συγκρότησης και μουσειακής αναπαράστασης της εθνικής ταυτότητας και, πιο πρόσφατα, ζητήματα συγγένειας στο πλαίσιο της ανάπτυξης νέων αναπαραγωγικών τεχνολογιών.

Η Ντιάννα Τράκα ήταν καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο οποίο και συνεχίζει να διδάσκει, ως συνταξιούχος, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών. Στη δεκαετία του 1990 εισήγαγε στο πρόγραμμα σπουδών το μάθημα "Ανθρωπολογία της Αναπαραγωγής", αντλώντας από την πολύχρονη ερευνητική της εμπειρία στο Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας στην Αθήνα και τη συμμετοχή της σε ερευνητικά προγράμματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο την περιγεννητική φροντίδα και, πιο συγκεκριμένα, την επανεξέταση της ιατρικής τεχνολογίας στην εγκυμοσύνη και τη γέννα. Ο διεπιστημονικός, πολυεστιακός και διαπολιτισμικός χαρακτήρας της συνεργατικής της έρευνας αποτυπώνεται στην επιμέλεια συλλογικών τόμων για την περιγεννητική φροντίδα όπως, για παράδειγμα, Βαλάσση-Αδάμ, Νάκου και Τράκα (επιμ.) "Η Περιγεννητική Φροντίδα στην Ελλάδα" (Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 1990).

Η Ουρανία Τσουκαλά αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής της Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2002 και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην "Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία" από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το 2007. Εργάστηκε ως ασκούμενη δικηγόρος από το 2002 ως το 2004, ενώ από το 2006 εργάζεται ως δικηγόρος, εγγεγραμμένη στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Στα ερευνητικά και επαγγελματικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται ζητήματα που αφορούν το νομικό πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, της παρένθετης μητρότητας και της υιοθεσίας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.