Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Άνδρος
(Κτίζοντας με το βλέμμα στη θάλασσα)

Άνδρος
Ο τόμος αυτός αποτελεί τον πρώτο μίας εκδοτικής σειράς που σχεδιάστηκε από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό να αναδείξει όψεις υλικού πολιτισμού και της ιστορίας των νησιών των Κυκλάδων. Κοινή συνισταμένη των βιβλίων της σειράς είναι η αγκίστρωσή τους στον τόπο, στο οικισμένο και αγροτικό τοπίο των νησιών. Αυτή η επιδίωξη επιλέχθηκε να υπηρετηθεί: α) με τη θεματολογία η οποία σε όλες τις περιπτώσεις σχετίζεται με το ανθρωπογενές τοπίο και τις δραστηριότητες που συνδέονται με αυτό, β) με τους συγγραφείς όπου επιδιώχθηκε να συνδυάζεται η επιστημονική γνώση με τη βαθιά βιωματική σχέση με το χώρο, γ) με το λειτουργικό εικονογραφικό και φωτογραφικό υλικό, που "συνομιλεί" και τεκμηριώνει το κείμενο παράλληλα όμως δίνει ένα ερέθισμα άμεσης επαφής και γνωριμίας με τον τόπο.

Στον τόμο φιλοξενούνται τρία κείμενα που προσπαθούν να διερευνήσουν ακριβώς την ειδική σχέση της ναυτιλίας με την κατοικία στην Άνδρο. Στο εισαγωγικό κείμενο της ιστορικού Ελένης Μπενέκη δίνεται ένα τεκμηριωμένο περίγραμμα της αλματώδους ανάπτυξης της ανδριακής ναυτιλίας τον 19ο και 20ό αιώνα. Το κείμενο του αρχιτέκτονα του Νίκου Βασιλόπουλου διερευνά τη συμπόρευση της πολεοδομικής εξέλιξης, των αρχιτεκτονικών προτύπων και των μορφολογικών χαρακτηριστικών της κατοικίας με τις αλλαγές που επέφερε η ενασχόληση με τη ναυτιλία και ο συνακόλουθος πλούτος από τον εφοπλισμό. Στο τρίτο κείμενο η αρχιτέκτων Ελένη Σαλουβάρδου εξετάζει την κατοικία των ναυτικών στη Μεσσαριά και στους Μαίνητες, δυο χαρακτηριστικά χωριά της ανδριακής ενδοχώρας όπου η ενασχόληση των κατοίκων με τα επαγγέλματα της θάλασσας έχει χαραχθεί στον οικισμένο χώρο. Τα τρία αυτά κείμενα, με τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής, το λεκτικό και το ύφος του κάθε συγγραφέα, ακολουθούν το νήμα που ενώνει τη ναυτιλία με την κατοικία, λειτουργούν συμπληρωματικά και πιστεύουμε υπηρετούν τον στόχο: τη παροχή στον αναγνώστη -ανεξαρτήτως εάν την ώρα της ανάγνωσης επισκέπτεται Άνδρο ή βρίσκεται μακριά από αυτήν- ενός σώματος γνώσεων που θα του επιτρέψει να γίνει κοινωνός του θέματος και να αναζητήσει στην Άνδρο ή σε άλλους τόπους, στοιχεία του προβληματισμού, των απόψεων και των πληροφοριών που εκτίθενται στις σελίδες του βιβλίου.


Σημείωση: Συνέκδοση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

23χ16 εκ., 95 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Νησιωτικά Θέματα
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 720.495 09 (Αρχιτεκτονική, Ελληνική - Ιστορία), 938.971 (Άνδρος - Ιστορία)
Άλλα πρόσωπα: Δημήτρης Δημητρόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-9538-16-9
ISBN (10ψήφιο): 960-9538-16-9
Βάρος: 0.241 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
9.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

8.01
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Ελένη Μπενέκη πραγματοποίησε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές της σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα ιστορίας-αρχαιολογίας, και είναι υποψήφια διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου στον τομέα της ιστορίας της ελληνόκτητης ναυτιλίας. Έχει διεξάγει έρευνα σε αρχεία και βιβλιοθήκες της Αγγλίας και της Βενετίας και οι δημοσιεύσεις της αφορούν την οικονομική ιστορία, την ιστορία της ελληνόκτητης ναυτιλίας, την τοπική ιστορία, την ιστορία του αθλητισμού και την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Μεταξύ των κύριων ερευνητικών ενδιαφερόντων της συγκαταλέγονται η ιστορία των επιχειρήσεων και η χορηγική πολιτική στον πολιτισμό. Υπήρξε επιστημονική συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και του Ελληνικού Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου και είναι προϊσταμένη Έρευνας και Προβολής του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.